Reklama
Reklama

Przepis na najlepszy sernik bez sera. Brzmi dziwnie, smakuje wyśmienicie

To dla nas oczywiste: jeżeli sernik, to musi być ser ser. Okazuje się, że niekoniecznie ta reguła jest obowiązkowa. Można przygotować to królewskie ciasto w oparciu o zupełnie inne produkty. To dobra informacja dla wszystkich osób liczących kalorie. Oto przepis na sernik bez sera.

Liczysz kalorie? Ten sernik jest dla ciebie 

Tradycyjny sernik jest pyszny, ale dość kaloryczny. W jego stu gramach doliczymy się aż 321 kalorii. Większość tych kalorii, bo aż 62% stanowią tłuszcze, a 31% węglowodany.  

Tymczasem sernik bez sera to 229 kalorii w stu gramach. Taki kawałek zawiera zaledwie 9% tłuszczy i 27% węglowodanów. Dużo lepiej więc się sprawdzi w przypadku osób trzymających linię. Jego atutem jest fakt, że w smaku jest bardzo podobny do tradycyjnej wersji ciasta. Ma też bardzo lekką, wręcz puszystą konsystencję. 

Czytaj też: Ekspresowa ciasto bez pieczenia. Wystarczą trzy składniki, by zaskoczyć gości smakiem 

Przepis na sernik bez sera

Aby upiec sernik bez sera, przygotuj następujące składniki:  

  • 3 opakowania jogurtu greckiego;  
  • 7 jajek; 
  • 2 szklanki cukru;  
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego; 
  • opakowanie cukru waniliowego; 
  • szklanka oleju;  
  • 200 g krakersów, biszkoptów lub kruchych ciastek; 
  • 59 g roztopionego masła.  

Zacznij od przygotowania spodu. W tym celu pokrusz przygotowane ciastka i wymieszaj je z roztopionym masłem. Powstałą w ten sposób masą wyłóż starannie dno blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać ponad blaszkę, bo sernik może sporo urosnąć.   

Oddziel żółtka od białek. Zmiksuj żółtka z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na gładką masę. Dodaj budynie w proszku, jogurty grackie oraz olej. Miksuj tak długo, aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.  

Białka jajek ubij na sztywno. Powoli dokładaj do masy z żółtek i jogurtów, delikatnie wszystko mieszając. Powstałe w ten sposób lekkie ciasto wyłóż na spód z ciastek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz w nim sernik bez sera przez godzinę. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut, a potem uchyl drzwiczki i poczekaj, aż sernik wystygnie. To sprawi, że całość nie opadnie. Kiedy ciasto wystygnie, włóż je do lodówki, aby się schłodziło. To też najlepsze miejsce do przechowywania takiego sernika. Wierzch sernika bez sera możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.  

Uwaga: w wersji light zamiast masy z ciastek i roztopionego masła, możesz dno formy wyłożyć po prostu herbatnikami.  


Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta