Reklama
Reklama

Próbowałeś już naleśników po grecku? Moja rodzinna nie chce żadnych innych

Naleśniki kojarzą się głównie ze słodkim śniadaniem. Ciasto zjadamy z dżemami, owocami, twarogiem czy czekoladą. Jeśli jednak jesteś fanem wytrawnych wersji tego dania, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Naleśniki po grecku to idealna propozycja na ciepły obiad czy kolację.

Naleśniki po grecku to pyszna i odżywcza forma podania prostego w przygotowaniu ciasta. Danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Do ich przygotowania potrzebujesz niewielu składników, a ty i twoja rodzina pokochacie je już od pierwszego kęsa.

Składniki na naleśniki po grecku

Do zrobienia naleśników po grecku będziemy potrzebować dwóch grup składników. Pierwszą z nich będą rzeczy niezbędne do zrobienia ciasta naleśnikowego, drugie natomiast złożą się na wypełnienie usmażonych placków.

Do przygotowania ciasta naleśnikowego potrzebujemy:

  • 2 jajka;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanki mleka;
  • 0,5 szklanki wody gazowanej.

A składniki na farsz na naleśniki po grecku to:

  • 0,5 kg mięsa mielonego;
  • 1 marchewka;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cukinia;
  • 3 łyżeczki keczupu;
  • 3 łyżeczki musztardy;
  • 2 łyżki jogurtu greckiego;
  • sól;
  • pieprz;
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawy greckiej;
  • olej do smażenia.

Czytaj także: Zostało ci mięso z rosołu? Zrób farsz do naleśników i zaskocz całą rodzinę

Krok 1

Z wcześniej podanych składników wykonaj ciasto naleśnikowe. W tym celu do miski wbij jajka, przypraw je szczyptą soli, dodaj mleko, mąkę oraz wodę gazowaną. Składniki należy dokładnie zmiksować, aby utworzyły jednolitą konsystencję. Następnie odstaw je na około 20 minut.

Krok 2

Po odczekanym czasie ciasto powinno zgęstnieć, wtedy będzie gotowe do dalszego przyrządzenia. Przechodzimy więc do smażenia naleśników. Starajmy się przy tym, aby wszystkie były równej grubości. Nie mogą być one za cienkie, aby nie rozpadły się podczas faszerowania.

Krok 3

Po usmażeniu naleśników rozpoczynamy przygotowywanie farszu. W tym celu cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W tym czasie na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchew. Dodaj ją na patelnię. To samo robimy z cukinią.

Krok 4

Gdy warzywa będą dostatecznie podsmażone, należy ściągnąć je z patelni do osobnego naczynia. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy ją. Następnie wrzucamy na nią mięso mielone, które podsmażamy.

Krok 5

Gdy mięso nabierze brązowego koloru, dodajemy do niego wcześniej podsmażone warzywa. Całość przyprawiamy i dodajemy keczup, musztardę oraz jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy. Tym sposobem farsz jest gotowy.

Krok 6

Na przygotowane wcześniej naleśniki nakładamy farsz. Ciasto zawijamy w taki sposób, aby nadzienie nie wypadło na końcach. Każdy z rulonów podsmażamy na rumiano na patelni. Tak przygotowane naleśniki po grecku są już gotowe do podania i zjedzenia.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania