Reklama
Reklama

Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny na kilka dni. Przepis z czasów PRL-u, uwielbiany do dziś

Chcąc przygotować jednogarnkowy obiad dla całej rodziny, warto sięgnąć po przepis na potrawę, która była niezwykle popularna w okresie PRL-u. Jest ona nie tylko pożywna, ale i świetnie rozgrzeje nas w zimowe dni. W dodatku do przygotowania tego dania nie potrzebujemy wielu składników. Sprawdź nasz pomysł na prosty i smaczny obiad.

Prostym daniem jednogarnkowym jest smaczna i lubiana fasolka po bretońsku. Jest ona nie tylko sycąca i rozgrzewająca, ale i pożywna. Często mówi się bowiem, że fasola wpływa świetnie na urodę, zdrowie i rozum, ponieważ obfituje w białko, a także ma wysoką zawartość aminokwasu i lizyny. Wobec tego warto po nią sięgać w różnej postaci. Podpowiadamy, jak przygotować łatwe danie z jej użyciem.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Mamy dwie możliwości

Fasolkę po bretońsku możemy bez problemu przygotować samodzielnie w domu. Przyrządzenie jej jest stosunkowo łatwe i nawet kuchenni amatorzy poradzą sobie z tym zadaniem.

Co więcej, mamy dwie możliwości na to, jak zrobić naszą fasolkę. Możemy wybrać tradycyjną recepturę, wymagającą od nas namaczania fasoli lub zdecydować się na zrobienie tego dania w szybszy sposób, jakim jest przyrządzenie fasolki bez namaczania. Przedstawiamy oba sposoby.

Czytaj również: Przepis na szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealnie pasują do barszczu

Przepis na fasolkę po bretońsku - receptura z namaczaniem fasoli

Tradycyjna receptura nie jest wcale skomplikowana. Różni ją głównie to, że do przygotowania dania potrzebować będziemy więcej czasu. Jest to więc idealne rozwiązanie, jeśli planujemy nasze posiłki z wyprzedzeniem, ponieważ bez trudu ją przyrządzimy, namaczając wcześniej fasolę.

Oto co będzie niezbędne do ugotowania fasolki po bretońsku:

  • 400 g suchej fasoli,
  • 2 łyżki koncentratu,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 250 g boczku,
  • 250 g kiełbasy,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście laurowe,
  • majeranek,
  • woda.

Przygotowanie dania z tego przepisu oczywiście zaczynamy od namoczenia fasoli. Musimy ją przepłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą. Tak przygotowaną pozostawiamy na co najmniej 8 godzin.

Po upływie tego czasu odcedzamy fasolkę i ponownie zalewamy ją 1 litrem świeżej wody. Następnie dodajemy o niej wszystkie przyprawy i gotujemy, aż fasola zmięknie. Trwa to zazwyczaj około 1,5 godziny.

W tym czasie możemy przygotować boczek. W tym celu musimy odciąć jego skórkę i pokroić go w kostkę. Następnie smażymy go na patelni. Gdy fasola będzie już gotowa, boczek przekładamy do garnka, w której się gotowała.

Kolejnym krokiem jest pokrojenie kiełbasy w kostkę, posiekanie cebuli i przeciśnięcie czosnku przez praskę. Wszystkie te składniki przekładamy do garnka i całość gotujemy przez kilka minut. Na koniec wlewamy koncentrat i pomidory z puszki. Danie gotujemy jeszcze przez około 15-20 minut.

Zobacz także: Sekret złocistego i aromatycznego rosołu. Wystarczy jedna prosta czynność, a smak zachwyci całą rodzinę

Przepis na fasolkę po bretońsku bez namaczania - szybki i łatwy obiad dla całej rodziny

Natomiast jeżeli nie dysponujemy taką ilością czasu, aby namaczać fasolę, to możemy skorzystać z szybszej i prostszej receptury, w której całkowicie pomijamy ten krok. Namoczoną fasolę zastąpi po prostu fasolka konserwowa, której będziemy potrzebowali 2 puszki.

Oprócz fasolki niezbędnymi składnikami są:

  • przyprawy, takie jak - sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, papryka suszona i liście laurowe,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 200 g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szklanka wody.

Wykonanie dania z pomocą tego przepisu jest bardzo proste. Zaczynamy od podsmażenia pokrojonej kiełbasy oraz boczku. Następnie obieramy cebulę i siekamy ją oraz dodajemy do podsmażonego mięsa.

Wszystkie te składniki przekładamy do garnka i dodajemy do nich przyprawy. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy fasolkę i całość doprawiamy jeszcze do smaku według własnego uznania. Danie gotujemy przez około 10 minut i gotowe!

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | dania jednogarnkowe