Reklama
Reklama

Sekret złocistego i aromatycznego rosołu. Wystarczy jedna prosta czynność, a smak zachwyci całą rodzinę

Apetyczny i aromatyczny rosół kojarzy nam się z głębokim, złotym kolorem oraz pięknym zapachem. Efekt ten możemy uzyskać dzięki jednej prostej metodzie. Wystarczy, że raz ją wypróbujemy, a już nigdy nie przyrządzimy rosołu w inny sposób. Podpowiadamy, co zrobić, aby nasza potrawa zyskała złocistą barwę.

Rosół powinien mieć kolor, który będzie intensywnie złoty. Jeżeli zależy nam na takim efekcie, to wystarczy, że wykonany jedną nieskomplikowaną czynność, która pozwoli nam cieszyć się pięknym odcieniem zupy oraz mocnym aromatem. Sprawdź, jak przygotować najlepszy rosół.  

Co potrzebujemy do przyrządzenia złocistego rosołu?

Do przygotowania tradycyjnego i równocześnie złocistego rosołu potrzebujemy kilku niezbędnych składników, dzięki którym smak zupy będzie pełny. Sprawią one, że rosół zachwyci całą naszą rodzinę.

Oto niezbędne składniki:

  • 1 szponder,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pomidor,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 kacze udko,
  • 1 kurza tuszka,
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • woda,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • sól i pieprz.

Oprócz tego do zrobienia złocistego rosołu będziemy potrzebowali także blachy do piekarnika, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Przyda się także duży garnek.

Czytaj również: Robię tę zdrową zupę kilka razy w tygodniu. Moja rodzina ją uwielbia

Jak zrobić pieczony rosół?

Sekretem złocistego rosołu jest po prostu użycie piekarnika. Przygotowanie naszej znakomitej zupy zaczynamy od rozgrzania urządzenia do temperatury 200 stopni Celsjusza. Na wspomnianej wcześniej blasze, wyłożonej papierem, układamy mięso, a także oczyszczone warzywa. Na blaszce kładziemy wszystkie warzywa oprócz cebuli, którą warto opalić na palniku.

Następnie całość wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Gdy wszystko się upiecze, zawartość naszej blaszki przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do tego opaloną cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy, takie jak ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu.

Kolejnym krokiem jest zalanie wszystkiego zimną wodą i doprowadzenie do wrzenia. Następnie rosół gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Po upływie tego czasu przecedzamy go i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podawać rosół pieczony?

Rosół najlepiej będzie oczywiście smakował z ugotowanym makaronem. Oprócz tego upieczoną marchew możemy pokroić w talarki.

Całość warto posypać posiekaną natką pietruszki, co nie tylko doda smaku, ale i sprawi, że nasza zupa będzie wyglądała niezwykle apetycznie.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa