Reklama
Reklama

Potrzebujesz szybkiego ciasta na Wszystkich Świętych? Zalej tym herbatniki

W przypadku, gdy w tym roku na Wszystkich Świętych nie mamy czasu na skomplikowane wypieki, ale mimo wszystko chcielibyśmy poczęstować swoich bliskich, czymś słodkim, to warto skorzystać z tego prostego przepisu. Dzięki niemu zrobimy łatwe ciasto bez pieczenia, które bazuje na herbatnikach. Sprawdź, jak je przyrządzić.

We Wszystkich Świętych często nie mamy czasu na spędzanie czasu w kuchni, ale wciąż chcemy poczęstować czymś gości lub domowników. Wtedy to warto zrobić proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Wystarczy zalać herbatniki i dodać kilka składników.

Jaki deser warto przygotować na Wszystkich Świętych? To szybki i łatwy przepis

Chcąc przygotować coś szybkiego, gdy nie mamy czasu na pieczenie, ale wciąż mamy ochotę przyrządzić pyszną przekąskę, warto zrobić ciasto bazujące na herbatnikach. Przyrządzanie go jest na tyle łatwe, że spędzimy w kuchni zaledwie kilka minut.

Sekretem tego deseru jest zalanie herbatników m.in. mlekiem skondensowanym słodzonym. To właśnie ono sprawi, że nasze ciasto będzie kremowe. W przepisie stosuje się również kakao, które dodaje całej przekąsce smaku i powoduje, że pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci.

Zaletą tego ciasta jest także to, że bez problemu możemy przygotować je dzień wcześniej, więc sprawdzi się na Wszystkich Świętych, gdy będziemy chcieli poczęstować czymś rodzinę, a nie będziemy mieli czasu na przyrządzanie deseru.

W dodatku jest to przepis, który daje szerokie pole do eksperymentów. Ciasto możemy modyfikować według własnych preferencji, dodając do niego np. orzechy, rodzynki czy pokruszoną czekoladę.

Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste

Jak zrobić proste ciasto? Wystarczy kilka minut w kuchni

Ciasto bez pieczenia z herbatnikami to prosty przepis, który jest idealny, gdy brakuje nam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. W dodatku nie musimy nawet uruchamiać piekarnika, aby zrobić smaczny deser dla gości. Co więcej, z pewnością sporą część składników, mamy już w swoim domu. Oto co jest potrzebne do zrobienia tej słodkiej przekąski:

  • 400 g herbatników,
  • 50 g masła,
  • 30 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 30 g cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 3 łyżeczki kakao.

Pierwszym co musimy zrobić, jest ręczne pokruszenie herbatników. Następnie dolewamy do nich 30 ml mleka skondensowanego i całość dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest roztopienie w rondelku masła i dodanie do tego cukru oraz kakao. Wszystko mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa, pozbawiona grudek. Wtedy zdejmujemy rondelek z kuchenki i zalewamy masą herbatniki, łącząc dokładnie składniki.

Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie możemy podawać nasz deser na stół.

Zobacz też:

To najlepszy sernik na Wszystkich Świętych. Makłowicz dodaje wyjątkowy składnik

​Najlepsze mięso dla zawałowców. Indyk i kurczak nie mają podjazdu

Te schabowe smakują jak u babci. Wystarczy 1 rzecz, by były chrupiące i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta bez pieczenia | przepisy