Ten krem do ciasta marchewkowego smakuje jak z cukierni. Lepszego nie znajdziesz
Jesień kojarzy się nie tylko z dyniami, ale i z aromatycznym ciastem marchewkowym. To pyszny deser, który jest łatwy w przygotowaniu. Jednak, aby ciasto wyszło idealnie, musimy zrobić dobry krem, którym je przełożymy. To klucz do sukcesu, aby nasz deser był smaczny. Podpowiadamy, jak zrobić dobry krem do ciasta marchewkowego.
Ciasto marchewkowe to jeden z najpopularniejszych jesiennych deserów. Jest on bardzo łatwy do przygotowania i świetnie smakuje. Jednak kluczowym elementem ciasta jest krem, którym go przekładamy. Warto więc znać przepis, dzięki któremu zawsze wyjdzie on idealny. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowana receptura.
Chcąc uzyskać idealny smak ciasta marchewkowego, musimy przede wszystkim skupić się na kremie, którym je przełożymy. Powinien on łączyć się z ciastem tak, by stworzyć perfekcyjny duet smakowy. Do wykonania pysznego kremu, potrzebować będziemy jedynie trzech składników.
Musimy posiadać 250 g serka śmietankowego, 2 łyżki cukru pudru oraz 500 g serka mascarpone. Pierwszym krokiem jest schłodzenie obu serków w lodówce. Następnie, gdy będą już wystarczająco zimne, miksujemy je wraz z cukrem pudrem, aż połączą się w jednolity krem, którym przekładamy blaty ciasta marchewkowego i dekorujemy wierzch deseru. Jest to prosty sposób na perfekcyjny krem do ciasta, który sprawi, że nasz wypiek będzie smakował wszystkim domownikom.
Czytaj również: Taką zupę dyniową robi Ewa Wachowicz. Spróbuj, a będziesz jeść całą jesień
Jednak sam nawet najlepszy krem nie wystarczy, aby stworzyć ten pyszny deser. Musimy również wiedzieć, jak zrobić ciasto marchewkowe. Na szczęście jest to dosyć proste, a na przepis ten składają się łatwo dostępne produkty, które możemy kupić przez cały rok. Składniki potrzebne do zrobienia ciasta marchewkowego to:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka oleju rzepakowego,
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki cukru białego,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 szklanki startej marchewki,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 5 jajek.
Samo przygotowanie tego pełnego smaku i aromatu deseru nie jest skomplikowane i nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Jest to prosty i bardzo szybki przepis na ciasto marchewkowe, które jest idealnym pomysłem na jesienny przysmak. Pierwszym krokiem jest wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piekarnika oraz z sodą oczyszczoną. Następnie do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier trzcinowy oraz biały.
Ubijamy aż powstanie puszysta masa. Wtedy to zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej. Całość miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie produktów suchych i mieszanie, aż składniki stworzą jednolite ciasto. Dodajemy do tego startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wyrównujemy wierzch.
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40 minut. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie odkrajamy wierzch i przekrajamy je na dwa równe blaty. Odkrojony wierzch możemy pokruszyć i później wykorzystać do dekoracji ciasta. Następnie przygotowujemy krem według powyższego przepisu i smarujemy połową pierwszy blat ciasta i przykrywamy go drugim blatem. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i dekorujemy je wedle uznania.
Możemy również nieco poeksperymentować z naszym przepisem na ciasto marchewkowe, aby spróbować jeszcze bardziej ulepszyć smak deseru. Niektórzy decydują się na dodanie do niego drobno pokrojonego ananasa. Dzięki temu ciasto będzie miękkie i wilgotne. Najlepiej w tej roli sprawdzi się świeży owoc, a nie ten z puszki. Doda on także przyjemnej słodyczy.
W przypadku, gdy lubimy bakalie, to oprócz orzechów, możemy także do masy na ciasto marchewkowe dorzucić rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Zdarza się również, że w niektórych przepisach do deseru dodawane są wiórki kokosowe.
Zobacz też:
Dodaj do porannej jajecznicy. Podkręcisz smak, a do tego zadbasz o odporność
Nasze babcie zawsze dodawały to do rosołu. Okazuje się, że to poważny błąd
Do grzybków marynowanych dodaj tyle octu. Inaczej zepsujesz ich smak