Reklama
Reklama

Do tego ciasta nie potrzebujesz grama mąki. Wychodzi puszyste jak obłoczek

Weekend zbliża się wielkimi krokami. Nie masz jeszcze pomysłu na ciasto do popołudniowej, niedzielnej kawy? Przychodzimy z pomocą, przedstawiając przepis na puszysty jak obłoczek wypiek o waniliowym aromacie, który zrobi konkurencję klasycznemu sernikowi. Co najważniejsze, obejdzie się bez użycia mąki...

Wcale nie musisz używać spulchniaczy, żeby ciasto pięknie wyrosło. Sernik, który przedstawiamy w tym artykule, wychodzi puszysty za sprawą napowietrzenia masy. Dzięki odpowiedniemu ubiciu składników zyskuje lekkość nie do opisania. Sprawdź prosty przepis. 

Składniki na puszysty sernik bez mąki

Puszysty sernik bez mąki zrobimy z 7 popularnych składników. Zazwyczaj każdy z nas ma te produkty w swojej kuchni, jeśli jednak nie, to bez problemu kupisz je nawet w osiedlowym sklepiku. 

Tak jak wspomniano, w tym przepisie nie używamy spulchniaczy, tj. proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. Mąka również jest zbędna. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia puszystego sernika bez mąki? Oto lista:

  • 200 g masła 82 proc.;
  • 200 g serka mascarpone lub twarogu;
  • 200 g cukru;
  • 6 jajek;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • szczypta soli.

Przepis na puszysty sernik bez mąki

Żeby zrobić puszysty sernik bez mąki, na początek rozpuść masło, podgrzewając je w rondelku. Odstaw tłuszcz do ostygnięcia. 

Następnie oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych, czystych, suchych miskach. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę - dzięki temu ciasto wyjdzie lekkie i puszyste. 

Z kolei żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę i dodaj do nich ostudzone masło, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz serek mascarpone albo odciśnięty z nadmiaru wody twaróg. Delikatnie wmieszaj do nich pianę z białek za pomocą szpatułki

Tak przygotowaną masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 40-45 minut. Wypiek musi wyjść sprężysty, o złocistym kolorze. 

Na koniec odstaw ciasto w formie do całkowitego ostudzenia. Potem włóż je do lodówki na kilka godzin, żeby się schłodziło. 

Puszysty sernik bez mąki warto oprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Możesz też oblać go polewą z białej bądź ciemnej czekolady i udekorować orzechami, migdałami lub listkami świeżej mięty

Zobacz też:

​Taki sok na zimę robiła moja babcia. Nie potrzebujesz do niego cukru

Makłowicz dodaje to do rosołu. Wielu łapie się za głowę, ale ten składnik robi robotę

​Tak zrobisz najlepsze jabłka w słoiku. Na szarlotkę na cały rok

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta