Do tego ciasta nie potrzebujesz grama mąki. Wychodzi puszyste jak obłoczek
Weekend zbliża się wielkimi krokami. Nie masz jeszcze pomysłu na ciasto do popołudniowej, niedzielnej kawy? Przychodzimy z pomocą, przedstawiając przepis na puszysty jak obłoczek wypiek o waniliowym aromacie, który zrobi konkurencję klasycznemu sernikowi. Co najważniejsze, obejdzie się bez użycia mąki...
Wcale nie musisz używać spulchniaczy, żeby ciasto pięknie wyrosło. Sernik, który przedstawiamy w tym artykule, wychodzi puszysty za sprawą napowietrzenia masy. Dzięki odpowiedniemu ubiciu składników zyskuje lekkość nie do opisania. Sprawdź prosty przepis.
Puszysty sernik bez mąki zrobimy z 7 popularnych składników. Zazwyczaj każdy z nas ma te produkty w swojej kuchni, jeśli jednak nie, to bez problemu kupisz je nawet w osiedlowym sklepiku.
Tak jak wspomniano, w tym przepisie nie używamy spulchniaczy, tj. proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. Mąka również jest zbędna.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia puszystego sernika bez mąki? Oto lista:
- 200 g masła 82 proc.;
- 200 g serka mascarpone lub twarogu;
- 200 g cukru;
- 6 jajek;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- szczypta soli.
Żeby zrobić puszysty sernik bez mąki, na początek rozpuść masło, podgrzewając je w rondelku. Odstaw tłuszcz do ostygnięcia.
Następnie oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych, czystych, suchych miskach. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę - dzięki temu ciasto wyjdzie lekkie i puszyste.
Z kolei żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę i dodaj do nich ostudzone masło, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz serek mascarpone albo odciśnięty z nadmiaru wody twaróg. Delikatnie wmieszaj do nich pianę z białek za pomocą szpatułki
Tak przygotowaną masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 40-45 minut. Wypiek musi wyjść sprężysty, o złocistym kolorze.
Na koniec odstaw ciasto w formie do całkowitego ostudzenia. Potem włóż je do lodówki na kilka godzin, żeby się schłodziło.
Puszysty sernik bez mąki warto oprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Możesz też oblać go polewą z białej bądź ciemnej czekolady i udekorować orzechami, migdałami lub listkami świeżej mięty.
Zobacz też:
Jest o wiele zdrowszy od zwykłego jogurtu. Ma więcej białka i pozwala schudnąć
To najlepsza pasta do kanapek. Jest zdrowa, tani i szybka do przygotowania
Tę szarlotkę zrobisz bez pieczenia. Idealna na ostatni moment