Reklama
Reklama

Sernik nigdy więcej nie opadnie. Wykorzystaj trik cukierników i dodaj ten składnik do masy

Prawdopodobnie większość z nas nie wyobraża sobie żadnych świąt bez sernika. Jest to jednak jedno z najtrudniejszych do upieczenia ciast. Często zdarza się, że opada natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Istnieje jednak jeden składnik, który uchroni się przed świąteczną katastrofą. Podpowiadamy, co zrobić, aby sernik nie opadał.

Sernik nie opadnie, jeśli wszystkie składniki masy serowej będą w temperaturze pokojowej. Wyjmij je 3 godziny przed przygotowaniem ciasta. Pamiętaj również o tym, aby nie dodawać do sernika zbyt dużo mąki, ponieważ w przeciwnym razie stanie się kruchy i łamliwy.

Jaki składnik dodać do masy serowej, aby sernik nie opadł?

Wielu cukierników dodaje do sernika bitą śmietanę. Ten składnik sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Jak przygotować sernik z tym sekretnym dodatkiem? Będziesz potrzebować kilku składników:

Masa serowa:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 7 dużych jaj,
  • 30 ml mleka (2 łyżki stołowe),
  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
  • 180 g masła,
  • 40 g budyniu waniliowego,
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • opcjonalnie: rodzynki, płatki migdałowe, skórka z cytryny.

Kruche ciasto:

  • 140 g mąki pszennej (niepełna szklanka),
  • 2 żółtka,
  • 20 g cukru pudru (1 i ¾ łyżki stołowej),
  • 70 g zimnego masła,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie kruchego ciasta:

Wsyp do miski mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, a do tego dodaj masło i żółtka. Całość wyrabiaj aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie przełóż ją do lodówki na 30 minut. Gdy czas oczekiwania dobiegnie końca, rozprowadź ciasto na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie nakłuj je widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez kwadrans lub nieco krócej.

Zobacz również: Ten przepis na karpatkę nie ma sobie równych. Goście zawsze proszą o dokładkę

Przygotowanie masy serowej:

Najpierw oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z 100 g cukru pudru, po czym dodaj do nich twaróg i proszek budyniowy, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. W innej misce ubij białka z resztą cukru i cukrem waniliowym, a następnie delikatnie połącz je z masą żółtkową. Na samym końcu dodaj śmietanę ubitą na sztywno. Tak przygotowaną masę wylej na uprzednio podpieczony spód i piecz w piekarniku ustawionym na 160°C przez 20-25 minut.

Pamiętaj, aby nie wyjmować od razu i nie otwierać drzwiczek piekarnika. Pozostaw go w środku na około pół godziny przy uchylonych drzwiczkach, aby nie zaszkodziła mu gwałtowna zmiana temperatury.

Co zrobić, aby sernik nie opadł? Inne polecane metody

Pamiętaj, że sernik nie lubi zbyt wysokich temperatur. Najlepsza temperatura powinna wynosić nie więcej niż 180°C. Natomiast jeśli korzystasz z termoobiegu, miej na uwadze to, że temperatura jest wówczas znacznie wyższa niż ta ustawiona, więc w takim przypadku lepiej ustawić ok. 150°C.

Zobacz również: Najlepszy przepis na sernik z solonym karmelem. Wszyscy goście będą prosić o dokładkę

Innym sposobem, który pozwoli zapobiec opadaniu sernika, jest pieczenie w kąpieli wodnej. Tortownicę oraz jej boki od środka wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz owijamy folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka.

Później przygotowujemy większą formę, w której zmieści się tortownica z ciastem. Następnie zagotowujemy wodę i wlewamy ją do większej formy, tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Po upieczeniu sernika wyjmujemy formę z kąpieli wodnej i ostrożnie odwijamy folię. Pozwalamy sernikowi ostygnąć na blacie kuchennym.

Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta