Najlepszy przepis na sernik z solonym karmelem. Wszyscy goście będą prosić o dokładkę
Sernik to ciasto, które często króluje na naszych stołach i jest uwielbiane przez wiele osób. Nic w tym dziwnego, ponieważ cechuje je wyjątkowa delikatność i smak. Warto jednak przygotować to ciasto w całkiem nowej odsłonie, dzięki której zakochamy się w nim na nowo. Przedstawiamy przepis na sernik z solonym karmelem, który błyskawicznie zniknie z talerzy naszych gości.
Ten przepis na domowy sernik jest nie tylko prosty, ale i uniwersalny. To ciasto świetnie sprawdzi się zarówno podczas Wielkanocy, jak i do codziennej kawy, czy nawet zamiast tortu urodzinowego. Doskonale łączy on w sobie słodki i słony smak, sprawiając, że każdy chce dokładkę tego pysznego wypieku.
Chcąc przyrządzić pyszne ciasto, będziemy potrzebowali składników zarówno na spód ciasta, masę serową, jak i do zrobienia solonego karmelu. Oto lista niezbędnych produktów, dzięki którym stworzymy smaczny i efektowny deser.
Składniki na spód:
- 250 g herbatników,
- 80 g roztopionego masła.
Produkty potrzebne do przygotowania masy serowej:
- 200 g białej czekolady,
- 3/4 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 700 g twarogu na sernik z wiaderka,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%.
Składniki niezbędne do zrobienia słonego karmelu:
- 60 ml śmietanki kremówki 36%,
- 30 ml wody,
- 100 g cukru,
- spora szczypta soli,
- 15 g masła.
Czytaj również: Krem do tortu z czerstwych bułek? Brzmi niedorzecznie, smakuje obłędnie
W momencie, gdy wyposażymy się w już we wszystkie potrzebne nam produkty, możemy przejść do przygotowywania ciasta. Pierwszym krokiem, który musimy wykonać, jest zmielenie herbatników. Dodajemy do nich masło i dokładnie mieszamy.
Następnie przesypujemy to do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest, aby równomiernie wyłożyć jej dno oraz boki, wypełniając je do 3/4 wysokości formy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki.
Kolejnym krokiem jest połamanie białej czekolady na mniejsze kawałki i rozpuszczenie jej w kąpieli wodnej. Pozostawiamy ją do ostygnięcia, a w tym czasie przekładamy do miski ser na sernik. Wsypujemy do niego cukier i wlewamy śmietankę.
Gdy nasza czekolada już ostygnie, ją również dodajemy do miski wraz z ekstraktem waniliowym. Wbijamy także jajka i całość miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Tak powstałą masę serową przelewamy na nasz przygotowany wcześniej herbatnikowy spód i wyrównujemy wierzch.
Tortownicę wstawiamy do większej formy i wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała do połowy jej wysokości. Następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez około 80 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy solony karmel. W tym celu zagotowujemy wodę z cukrem do momentu, aż stanie się złota. Dodajemy do niej śmietankę, a po chwili masło i dużą szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec dekorujemy nasz sernik solonym karmelem, a następnie ponownie wkładamy go do lodówki, aby polewa zastygła, a ciasto łatwiej się kroiło. Warto dodatkowo posypać sernik posiekanymi orzechami. Mogą to być np. migdały lub orzeszki ziemne.
Zobacz też:
Tak zaoszczędzisz na świętach. Sprawdzone sposoby, by w grudniu nie wydać fortuny
Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój
Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole