Najlepszy przepis na sernik z solonym karmelem. Wszyscy goście będą prosić o dokładkę
Sernik to ciasto, które często króluje na naszych stołach i jest uwielbiane przez wiele osób. Nic w tym dziwnego, ponieważ cechuje je wyjątkowa delikatność i smak. Warto jednak przygotować to ciasto w całkiem nowej odsłonie, dzięki której zakochamy się w nim na nowo. Przedstawiamy przepis na sernik z solonym karmelem, który błyskawicznie zniknie z talerzy naszych gości.
Ten przepis na domowy sernik jest nie tylko prosty, ale i uniwersalny. To ciasto świetnie sprawdzi się zarówno podczas Wielkanocy, jak i do codziennej kawy, czy nawet zamiast tortu urodzinowego. Doskonale łączy on w sobie słodki i słony smak, sprawiając, że każdy chce dokładkę tego pysznego wypieku.
Chcąc przyrządzić pyszne ciasto, będziemy potrzebowali składników zarówno na spód ciasta, masę serową, jak i do zrobienia solonego karmelu. Oto lista niezbędnych produktów, dzięki którym stworzymy smaczny i efektowny deser.
Składniki na spód:
- 250 g herbatników,
- 80 g roztopionego masła.
Produkty potrzebne do przygotowania masy serowej:
- 200 g białej czekolady,
- 3/4 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 700 g twarogu na sernik z wiaderka,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%.
Składniki niezbędne do zrobienia słonego karmelu:
- 60 ml śmietanki kremówki 36%,
- 30 ml wody,
- 100 g cukru,
- spora szczypta soli,
- 15 g masła.
Czytaj również: Krem do tortu z czerstwych bułek? Brzmi niedorzecznie, smakuje obłędnie
W momencie, gdy wyposażymy się w już we wszystkie potrzebne nam produkty, możemy przejść do przygotowywania ciasta. Pierwszym krokiem, który musimy wykonać, jest zmielenie herbatników. Dodajemy do nich masło i dokładnie mieszamy.
Następnie przesypujemy to do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest, aby równomiernie wyłożyć jej dno oraz boki, wypełniając je do 3/4 wysokości formy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki.
Kolejnym krokiem jest połamanie białej czekolady na mniejsze kawałki i rozpuszczenie jej w kąpieli wodnej. Pozostawiamy ją do ostygnięcia, a w tym czasie przekładamy do miski ser na sernik. Wsypujemy do niego cukier i wlewamy śmietankę.
Gdy nasza czekolada już ostygnie, ją również dodajemy do miski wraz z ekstraktem waniliowym. Wbijamy także jajka i całość miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Tak powstałą masę serową przelewamy na nasz przygotowany wcześniej herbatnikowy spód i wyrównujemy wierzch.
Tortownicę wstawiamy do większej formy i wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała do połowy jej wysokości. Następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez około 80 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy solony karmel. W tym celu zagotowujemy wodę z cukrem do momentu, aż stanie się złota. Dodajemy do niej śmietankę, a po chwili masło i dużą szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec dekorujemy nasz sernik solonym karmelem, a następnie ponownie wkładamy go do lodówki, aby polewa zastygła, a ciasto łatwiej się kroiło. Warto dodatkowo posypać sernik posiekanymi orzechami. Mogą to być np. migdały lub orzeszki ziemne.
Zobacz też:
Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół
Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy
Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie