Reklama
Reklama

Najlepszy przepis na sernik z solonym karmelem. Wszyscy goście będą prosić o dokładkę

Sernik to ciasto, które często króluje na naszych stołach i jest uwielbiane przez wiele osób. Nic w tym dziwnego, ponieważ cechuje je wyjątkowa delikatność i smak. Warto jednak przygotować to ciasto w całkiem nowej odsłonie, dzięki której zakochamy się w nim na nowo. Przedstawiamy przepis na sernik z solonym karmelem, który błyskawicznie zniknie z talerzy naszych gości.

Ten przepis na domowy sernik jest nie tylko prosty, ale i uniwersalny. To ciasto świetnie sprawdzi się zarówno podczas Wielkanocy, jak i do codziennej kawy, czy nawet zamiast tortu urodzinowego. Doskonale łączy on w sobie słodki i słony smak, sprawiając, że każdy chce dokładkę tego pysznego wypieku.

Co potrzebujemy do przygotowania sernika?

Chcąc przyrządzić pyszne ciasto, będziemy potrzebowali składników zarówno na spód ciasta, masę serową, jak i do zrobienia solonego karmelu. Oto lista niezbędnych produktów, dzięki którym stworzymy smaczny i efektowny deser.

Składniki na spód:

  • 250 g herbatników,
  • 80 g roztopionego masła.

Produkty potrzebne do przygotowania masy serowej:

  • 200 g białej czekolady,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 700 g twarogu na sernik z wiaderka,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%.

Składniki niezbędne do zrobienia słonego karmelu:

  • 60 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 30 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • spora szczypta soli,
  • 15 g masła.

Czytaj również: Krem do tortu z czerstwych bułek? Brzmi niedorzecznie, smakuje obłędnie

Jak zrobić smaczny sernik z solonym karmelem?

W momencie, gdy wyposażymy się w już we wszystkie potrzebne nam produkty, możemy przejść do przygotowywania ciasta. Pierwszym krokiem, który musimy wykonać, jest zmielenie herbatników. Dodajemy do nich masło i dokładnie mieszamy.

Następnie przesypujemy to do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest, aby równomiernie wyłożyć jej dno oraz boki, wypełniając je do 3/4 wysokości formy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki.

Kolejnym krokiem jest połamanie białej czekolady na mniejsze kawałki i rozpuszczenie jej w kąpieli wodnej. Pozostawiamy ją do ostygnięcia, a w tym czasie przekładamy do miski ser na sernik. Wsypujemy do niego cukier i wlewamy śmietankę.

Gdy nasza czekolada już ostygnie, ją również dodajemy do miski wraz z ekstraktem waniliowym. Wbijamy także jajka i całość miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Tak powstałą masę serową przelewamy na nasz przygotowany wcześniej herbatnikowy spód i wyrównujemy wierzch.

Tortownicę wstawiamy do większej formy i wlewamy wrzącą wodę, tak by sięgała do połowy jej wysokości. Następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez około 80 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy solony karmel. W tym celu zagotowujemy wodę z cukrem do momentu, aż stanie się złota. Dodajemy do niej śmietankę, a po chwili masło i dużą szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.

Na koniec dekorujemy nasz sernik solonym karmelem, a następnie ponownie wkładamy go do lodówki, aby polewa zastygła, a ciasto łatwiej się kroiło. Warto dodatkowo posypać sernik posiekanymi orzechami. Mogą to być np. migdały lub orzeszki ziemne.

Zobacz też:

Tak zaoszczędzisz na świętach. Sprawdzone sposoby, by w grudniu nie wydać fortuny

Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój

​Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta