Krem do tortu z czerstwych bułek? Brzmi niedorzecznie, smakuje obłędnie
Kremy do tortów lub innych wypieków możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Jednak mało kto wie, że możemy wykorzystać do tego czerstwe pieczywo. Co więcej, taki krem jest niesamowicie smaczny, a do tego prosty w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak wykorzystać suche bułki do zrobienia pysznego deseru.
Czerstwe pieczywo ma wiele różnych zastosowań w kuchni. Możemy wykorzystać je do rozmaitych dań lub wzbogacić nim nasze słodkie wypieki. Jednym z nietypowych pomysłów na użycie suchych bułek jest przygotowanie z nich kremu do tortu. Będzie on nie tylko bardzo smaczny, ale i szybki do zrobienia. Sprawdź, jak z czerstwych kajzerek przygotować pyszną deserową masę.
Przestrzegając zasad ruchu zero waste, warto wykorzystywać także te produkty, które w teorii nie nadają się już do użycia. Tak jest między innymi z czerstwym pieczywem, które wbrew pozorom ma wiele zastosowań w kuchni.
Już za czasów naszych babć wykorzystywane było one do rozmaitych dań. Dzięki temu dziś możemy cieszyć się wieloma przepisami, które pozwolą nam nie marnować pieczywa. Między innymi z czerstwych bułek lub chleba możemy przyrządzić grzanki w piekarniku, francuskie tosty na jajku, zupę chlebową czy knedle lub kwas chlebowy.
Oprócz tego powstał także świetny przepis na przyrządzenie kremowego deseru z czerstwego pieczywa, które moczymy w ciepłym mleku, doprawiamy cukrem, cynamonem i dodajemy do niego sezonowe owoce. Można także ulepszyć swoją recepturę, tworząc pyszny krem, który świetnie nadaje się do ciast i tortów.
Czytaj również: Wystarczy jedna łyżeczka, by beza wyszła chrupiąca z wierzchu i rozpływała się w ustach
Przygotowanie tego nietypowego i smacznego kremu z czerstwego pieczywa nie jest skomplikowane i wystarczy nam zaledwie kilka produktów, aby cieszyć się pysznym deserem. Ważne jest jednak to, aby do stworzenia go użyć bułek pszennych, które idealnie wkomponowują się w ten przepis.
Do zrobienia kremu potrzebujemy następujących składników:
- 3 suche bułki pszenne,
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 3 szklanki mleka,
- pół kostki masła.
Po naszykowaniu naszych produktów możemy przejść do przygotowywania kremu. Pierwszym krokiem jest zalanie zimnym mlekiem czerstwych bułek. Czekamy, aż pieczywo dobrze wsiąknie płyn i dodajemy do niego cukier, wiórki kokosowe oraz cukier waniliowy.
Następnie wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub miksera. Po wymieszaniu ich przekładamy masę do garnka i gotujemy ją przez około 5 minut, a potem czekamy, aż ostygnie.
Kolejnym krokiem jest utarcie masła na puch oraz stopniowo dodawanie do niego zimnej masy kokosowej, nie przestając ucierać całości. Tak przygotowanym kremem możemy przełożyć warstwy herbatników lub biszkopt. Masa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do babeczek lub wypełnienie słodkich wypieków, takich jak np. drożdżówki.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia