Reklama
Reklama

Dodaj dwa składniki do ciasta na naleśniki, a zmienią kolor i smak. Idealne na śniadanie dla dzieci

Tradycyjne naleśniki znane są na całym świecie. Dzięki swojej uniwersalności mogą być przygotowywane na setki różnych sposobów. Chętnie spożywane są zarazem na słodko, jak i na słono. Chcesz wprowadzić nutkę urozmaicenia? Dodaj te składniki, a naleśniki zmienią kolor i smak.

Naleśniki w klasycznej wersji mają niesamowicie prosty skład. Z czasem niezależnie od różnorodności podawanych dodatków mogą się one znudzić. Takie uczucie może szczególnie dotknąć dzieci, które o wiele szybciej wszystkim się nudzą.

Wystarczy, że do tradycyjnej receptury dodasz dwa istotne składniki. Naleśniki całkowicie zmienią swój kolor i smak. Miło zaskoczysz i zainteresujesz posiłkiem całą rodzinę.

Składniki na czekoladowe naleśniki

Tajemniczymi składnikami, które odmienią tradycyjny przepis na naleśniki, są kakao i krem czekoladowy. Nadadzą one głęboko czekoladowego smaku popularnym plackom, który pokocha każdy fan deserów. Choć są słodkie, to sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i podwieczorek.

Do przygotowania czekoladowych naleśników potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 3 łyżki kremu czekoladowego;
  • 1 łyżki cukru;
  • 250 ml mleka;
  • 1 łyżki oleju;
  • 3 jajka.

Czytaj także: Wypróbuj "fińskie naleśniki", a więcej nie zrobisz zwykłych. Bez oleju i smażenia, doskonałe na śniadanie

Krok 1

Do miski przez sitko przesiej mąkę z kakao. Do nich dosyp cukier i wbij jajka. Składniki połącz za pomocą miksera, ustawionego na niskich obrotach.

Krok 2

W trakcie miksowania do masy stopniowo dolewaj mleko. Gdy te produkty połączą się, wlej do nich olej i dodaj krem czekoladowy. Ponownie zmiksuj, tym razem na obrotach o średniej mocy. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.

Krok 3

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Jak stanie się odpowiednio ciepły, kolejno wylewaj na niego niewielką porcję ciasta naleśnikowego, którą rozprowadzisz po całej patelni.

Krok 4

Każdy z naleśników smaż z obu stron, aż się przyrumienią. Podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. Świetnie skomponują się z kremowym serkiem śmietankowym, owocami jak m.in. wiśnie, maliny lub borówki.

Zobacz też:

Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój

​Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole

Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | przekąski