Dodaj dwa składniki do ciasta na naleśniki, a zmienią kolor i smak. Idealne na śniadanie dla dzieci
Tradycyjne naleśniki znane są na całym świecie. Dzięki swojej uniwersalności mogą być przygotowywane na setki różnych sposobów. Chętnie spożywane są zarazem na słodko, jak i na słono. Chcesz wprowadzić nutkę urozmaicenia? Dodaj te składniki, a naleśniki zmienią kolor i smak.
Naleśniki w klasycznej wersji mają niesamowicie prosty skład. Z czasem niezależnie od różnorodności podawanych dodatków mogą się one znudzić. Takie uczucie może szczególnie dotknąć dzieci, które o wiele szybciej wszystkim się nudzą.
Wystarczy, że do tradycyjnej receptury dodasz dwa istotne składniki. Naleśniki całkowicie zmienią swój kolor i smak. Miło zaskoczysz i zainteresujesz posiłkiem całą rodzinę.
Tajemniczymi składnikami, które odmienią tradycyjny przepis na naleśniki, są kakao i krem czekoladowy. Nadadzą one głęboko czekoladowego smaku popularnym plackom, który pokocha każdy fan deserów. Choć są słodkie, to sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i podwieczorek.
Do przygotowania czekoladowych naleśników potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej;
- 2 łyżki kakao;
- 3 łyżki kremu czekoladowego;
- 1 łyżki cukru;
- 250 ml mleka;
- 1 łyżki oleju;
- 3 jajka.
Czytaj także: Wypróbuj "fińskie naleśniki", a więcej nie zrobisz zwykłych. Bez oleju i smażenia, doskonałe na śniadanie
Do miski przez sitko przesiej mąkę z kakao. Do nich dosyp cukier i wbij jajka. Składniki połącz za pomocą miksera, ustawionego na niskich obrotach.
W trakcie miksowania do masy stopniowo dolewaj mleko. Gdy te produkty połączą się, wlej do nich olej i dodaj krem czekoladowy. Ponownie zmiksuj, tym razem na obrotach o średniej mocy. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Jak stanie się odpowiednio ciepły, kolejno wylewaj na niego niewielką porcję ciasta naleśnikowego, którą rozprowadzisz po całej patelni.
Każdy z naleśników smaż z obu stron, aż się przyrumienią. Podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. Świetnie skomponują się z kremowym serkiem śmietankowym, owocami jak m.in. wiśnie, maliny lub borówki.
Zobacz też:
Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój
Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole
Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne