Reklama
Reklama

Wypróbuj "fińskie naleśniki", a więcej nie zrobisz zwykłych. Bez oleju i smażenia, doskonałe na śniadanie

Zastanawiasz się co zjeść na śniadanie? Chcesz spróbować innej wersji naleśników? Sprawdź prosty przepis z kuchni fińskiej na Pannukakku. Ciasto będzie puszyste i delikatne, rozpływające się w ustach. Tę słodką przekąskę przygotujesz nie na patelni, a w piekarniku.

Fińskie naleśniki, czyli Pannukakku wyglądem przypominają pancakes amerykańskie, lecz znacznie różnią się od nich smakiem. Te naleśniki z piekarnika są bardzo smaczne, pozostawiają po sobie słodki posmak. Do tego sposób ich wykonania jest bardzo prosty. 

Składniki do przygotowania Pannukakku

Pannukaku pochodzące z Finlandii pokochało wiele osób na całym świecie. Składniki na te naleśniki są łatwo dostępne, zazwyczaj każdy z nas ma je w kuchni. 

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania Pannukaku? Sprawdź listę:

  • 4 jajka;
  • 500 g mąki pszennej;
  • 500 ml mleka;
  • 150 g cukru;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • masło do wysmarowania formy. 

Powyższe składniki dotyczą ciasta. Fińskie naleśniki możemy jeść ze słodkimi dodatkami tj. owoce, dżem, krem czekoladowy, bita śmietana, cukier puder czy nawet syrop klonowy. 

Przepis na Pannukakku, czyli fińskie naleśniki z piekarnika

Na początek nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Z kolei formę smarujemy masłem. 

Zaczynamy przygotowywanie ciasta na Pannukakku. W misce ubijamy jajka trzepaczką, dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Czynność tę kończymy do momentu uzyskania puszystej konsystencji. 

Do masy zaczynamy stopniowo wsypywać mąkę, a potem dodajemy proszek do pieczenia, sól i i mleko. Wszystkie składniki mieszamy, aby uzyskać ciasto bez grudek. 

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy. Pannukakku pieczemy przez 25-30 minut, do momentu, aż naleśnik będzie delikatnie puszysty i zarumieniony. 

Upieczone naleśniki fińskie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Przed spożyciem najlepiej pokroić je w kwadraty, prostokąty lub trójkąty, w zależności od formy. Podajemy tę słodką przekąskę z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadanie | przekąski