Reklama
Reklama

Przepis na gotowany sernik zdradziła mi babcia. Od tamtej pory nie robię innego

Klasyczny sernik możesz zastąpić jego gotowaną wersją. Przepis od babci jest bardzo prosty, szybki, a ciasto wychodzi puszyste jak chmurka i obłędnie smakuje. Żeby jednak zrobić gotowany sernik z powodzeniem, należy przestrzegać kilku, ważnych zasad m.in. musimy wybrać odpowiedni nabiał.

Sernik od dawna króluje w polskiej kuchni. W każdym domu przygotowuje się to ciasto, jednak z różnych przepisów. Tym razem postanowiliśmy zwrócić szczególną uwagę na sernik gotowany. Sprawdź babciny przepis na ten wyjątkowy, słodki deser, rozpływający się w ustach.

Gotowany sernik bez pieczenia to jedno z najlepszych ciast babci

Najbardziej popularnymi sernikami w polskiej kuchni są te tradycyjne, pieczone, z rodzynkami lub bez albo takie na zimno z galaretką. Mało kto słyszał o serniku gotowanym, który nie wymaga pieczenia. Warto pokusić się o tę wersję i zaskoczyć bliskich na rodzinnym spotkaniu.

Przygotowanie gotowanego sernika jest proste, jednak musimy zastosować podane w przepisie składniki. Nie ma mowy o użyciu półproduktów. Główną rolę odgrywa tutaj ser - najlepiej samodzielnie zrobiony, a nie taki z wiaderka. Nie obejdzie się także bez użycia jajek, masła, cukru pudru, budyniu i mleka. Mówiąc w skrócie, wszystko łączymy, przekładamy herbatnikami i na koniec odkładamy ciasto do lodówki

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Błyskawiczne ciasto bez pieczenia z patelni. W roli głównej banany

Babciny przepis na gotowany sernik, puszysty jak chmurka

Już mniej więcej wiesz, jakich składników potrzebujesz do przygotowania gotowanego sernika. Teraz podamy ich odpowiednią ilość. Oto lista produktów:

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego, półtłustego sera twarogowego;
  • 5 jajek;
  • 200 g masła;
  • 75 ml mleka;
  • 2 saszetki budyniu waniliowego;
  • 100 g cukru pudru;
  • 300 g herbatników;
  • polewa czekoladowa. 

Krok 1

Na początek wykładamy brytfankę formę papierem do pieczenia i na jej spód kładziemy herbatniki

Krok 2

W drugim kroku w garnku podgrzewamy na małym ogniu kostkę masła razem z cukrem pudrem, do połączenia tych dwóch składników. Do masy dodajemy twaróg, a także rozpuszczony w szklance z mlekiem budyń.  Całość ponownie mieszamy.

Krok 3

Połowę gorącej masy wykładamy na spodnią warstwę herbatników. Później ponownie układamy ciastka i pokrywamy je masą. Na koniec rozkładamy trzecie piętro herbatników, na które lejemy polewę czekoladową. Żeby ser stężał, należy włożyć gotowany sernik do lodówki na cztery godziny, a najlepiej na całą noc. 

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia