Przepis na gotowany sernik zdradziła mi babcia. Od tamtej pory nie robię innego
Klasyczny sernik możesz zastąpić jego gotowaną wersją. Przepis od babci jest bardzo prosty, szybki, a ciasto wychodzi puszyste jak chmurka i obłędnie smakuje. Żeby jednak zrobić gotowany sernik z powodzeniem, należy przestrzegać kilku, ważnych zasad m.in. musimy wybrać odpowiedni nabiał.
Sernik od dawna króluje w polskiej kuchni. W każdym domu przygotowuje się to ciasto, jednak z różnych przepisów. Tym razem postanowiliśmy zwrócić szczególną uwagę na sernik gotowany. Sprawdź babciny przepis na ten wyjątkowy, słodki deser, rozpływający się w ustach.
Najbardziej popularnymi sernikami w polskiej kuchni są te tradycyjne, pieczone, z rodzynkami lub bez albo takie na zimno z galaretką. Mało kto słyszał o serniku gotowanym, który nie wymaga pieczenia. Warto pokusić się o tę wersję i zaskoczyć bliskich na rodzinnym spotkaniu.
Przygotowanie gotowanego sernika jest proste, jednak musimy zastosować podane w przepisie składniki. Nie ma mowy o użyciu półproduktów. Główną rolę odgrywa tutaj ser - najlepiej samodzielnie zrobiony, a nie taki z wiaderka. Nie obejdzie się także bez użycia jajek, masła, cukru pudru, budyniu i mleka. Mówiąc w skrócie, wszystko łączymy, przekładamy herbatnikami i na koniec odkładamy ciasto do lodówki.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Błyskawiczne ciasto bez pieczenia z patelni. W roli głównej banany
Już mniej więcej wiesz, jakich składników potrzebujesz do przygotowania gotowanego sernika. Teraz podamy ich odpowiednią ilość. Oto lista produktów:
- 1 kg dwukrotnie zmielonego, półtłustego sera twarogowego;
- 5 jajek;
- 200 g masła;
- 75 ml mleka;
- 2 saszetki budyniu waniliowego;
- 100 g cukru pudru;
- 300 g herbatników;
- polewa czekoladowa.
Krok 1
Na początek wykładamy brytfankę formę papierem do pieczenia i na jej spód kładziemy herbatniki.
Krok 2
W drugim kroku w garnku podgrzewamy na małym ogniu kostkę masła razem z cukrem pudrem, do połączenia tych dwóch składników. Do masy dodajemy twaróg, a także rozpuszczony w szklance z mlekiem budyń. Całość ponownie mieszamy.
Krok 3
Połowę gorącej masy wykładamy na spodnią warstwę herbatników. Później ponownie układamy ciastka i pokrywamy je masą. Na koniec rozkładamy trzecie piętro herbatników, na które lejemy polewę czekoladową. Żeby ser stężał, należy włożyć gotowany sernik do lodówki na cztery godziny, a najlepiej na całą noc.
Zobacz też:
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru