Reklama
Reklama

Ten nietypowy dodatek do sernika sprawi, że będzie puszysty i delikatny. Wszyscy poproszą o dokładkę

Sernik to nieodłączny element świąt. Ciasto idealnie sprawdzi się też na imieniny, urodziny czy zwykłe odwiedzenie gości. Najlepszy jest ten miękki, puszysty i kremowy. Osiągnięcie takiego efektu może być jednak wyzwaniem. Dodaj ten składnik, a sernik zawsze wyjdzie niesamowicie delikatny.

Odmian sernika jest naprawdę wiele. Możemy wybierać spośród m.in. sernika japońskiego, krakowskiego czy wiedeńskiego. Wszystkie z nich są pyszne i wyjątkowe, ale najbardziej popularny jest wciąż tradycyjny sernik.

To uniwersalne ciasto można dowolnie modyfikować. W celu urozmaicenia można dodawać swoje składniki, które będą miały poprawić jego konsystencję czy smak. Aby sernik był jeszcze bardziej kremowy, najczęściej dodajemy do niego budyń lub serek mascarpone. Jest natomiast jeden składnik, który jeszcze bardziej wpłynie na delikatność sernika.

Składniki na puszysty sernik

Sernik będzie prawdziwie puszysty i delikatny, gdy do masy serowej dodamy ubitą śmietankę kremówkę 30 proc. Składnik sprawi, że ciasto stanie się wilgotne i będzie się rozpływać w ustach.

Poza tym do przygotowania takiego sernika potrzeba:

  • 1 kg twarogu na sernik (dwukrotnie zmielonego)
  • 150 g zimnego masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 11 jajek
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 ml zimnego śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru.

Czytaj także: To przepis na najzdrowsze ciasto świata. Nawilża od środka i nie tuczy

Krok 1

Masło utrzyj z proszkiem do pieczenia. Do masy dodaj 100 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz jajka. Po połączeniu składników utworzą one zwartą masę. Użyj jej do wylepienia dna wcześniej przygotowanej blaszki.

Krok 2

Z pozostałych jajek oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj ze 100 g cukru pudru. Po chwili składniki staną się puszyste. Wtedy dodaj ser oraz suchy budyń, wymieszaj.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę. Dosyp do niej pozostały cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do wcześniej powstałej masy serowej, ponownie połącz.

Krok 4

Do osobnego naczynia wlej schłodzoną śmietankę 30 proc. i ubij ją na sztywno. Bitą śmietanę przerzuć do reszty masy. Delikatnie wymieszaj ją za pomocą łyżki. Masę na sernik wylej na spód blaszki wylepiony ciastem.

Krok 5

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 40 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 st. Celsjusza i ciasto pozostawiamy jeszcze na 20 minut. Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika sernik pozostaw w środku aż do wystudzenia.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta