To przepis na najzdrowsze ciasto świata. Nawilża od środka i nie tuczy
Tym smacznym ciastem mogą zajadać się nawet osoby na diecie. Jest o wiele zdrowsze niż tłuste desery wypełnione słodką masą. Jego głównym składnikiem jest bowiem popularne warzywo, które stanowi skarbnicę wielu cennych witamin, pozytywnie wpływa na przemianę materii i nawilża organizm od środka.
Ciasto marchewkowe jest jednym z najzdrowszych deserów na całym świecie. Smakuje obłędnie i ma dużo mniej kalorii niż tradycyjna szarlotka czy wuzetka, dlatego można delektować się nim dużo częściej, niż wspomnianymi wypiekami.
W wersji fit nie tuczy i nie zawiera glutenu, więc osoby na diecie również nie powinny mieć wyrzutów sumienia po jego spożyciu. Jego głównym składnikiem jest zdrowa i pożywna marchewka, która jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.
W związku z tym, że głównym składnikiem ciasta marchewkowego jest właśnie marchewka, jest ono nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Popularne warzywo nawilża organizm od środka. Odżywia go, odkwasza i ułatwia trawienie, przez co pozytywnie wpływa również na przemianę materii. Jest źródłem cennych składników odżywczych.
Zawiera m.in.:
- witaminy A
- witaminy C
- witaminy E
- witamin z grupy B
- wapnia
- potasu
- sodu
- cynku
- kobaltu
- fosforu
Poza tym, znajdziemy w nim również błonnik, pektyny, flawonoidy, karotenoidy i kwas foliowy.
Może cię zainteresować: Budyniowe ciasto z owocami bez pieczenia. Pokochają je nie tylko dzieci
Jak już wspomnieliśmy, ciasto marchewkowe w wersji fit nie zawiera glutenu. Jego spożywanie jest więc w pełni bezpieczne dla osób, które nie tolerują tych białek, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Aby zrobić smaczny deser, ustaw piekarnik w trybie góra dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i obierz marchew (około 250 g). Zetrzyj na tarce o małych oczkach. W osobnej misce wymieszaj zmielone orzechy, migdały, cynamon oraz sól. 2-3 jajka ubij z cukrem (na oko około 180 g) na jasną kremową masę. Najpierw miksuj 5 minut na najwyższych obrotach, a po tym czasie zwiększ obroty na średnie i zacznij wlewać olej roślinny (około 140 g). Dodaj zmielone orzechy i wymieszaj, a na samym końcu, wmieszaj również marchew.
Ciasto przełóż do formy i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut (tryb góra - dół). Biszkopt wyciągnij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Wyciągnij z formy i przetnij go na pół na dwa blaty. Przygotuj krem, mieszając mikserem zimny serek i śmietankę tak, by powstał gęsty krem. Na sam koniec dodaj cukier puder do smaku. Gotową masą posmaruj pierwszy blat ciasta, przykryj drugim blatem i wyłóż resztę kremu na wierzch, Całość możesz obsypać orzechami i cynamonem.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki