Reklama
Reklama

To przepis na najzdrowsze ciasto świata. Nawilża od środka i nie tuczy

Tym smacznym ciastem mogą zajadać się nawet osoby na diecie. Jest o wiele zdrowsze niż tłuste desery wypełnione słodką masą. Jego głównym składnikiem jest bowiem popularne warzywo, które stanowi skarbnicę wielu cennych witamin, pozytywnie wpływa na przemianę materii i nawilża organizm od środka.

Ciasto marchewkowe jest jednym z najzdrowszych deserów na całym świecie. Smakuje obłędnie i ma dużo mniej kalorii niż tradycyjna szarlotka czy wuzetka, dlatego można delektować się nim dużo częściej, niż wspomnianymi wypiekami. 

W wersji fit nie tuczy i nie zawiera glutenu, więc osoby na diecie również nie powinny mieć wyrzutów sumienia po jego spożyciu. Jego głównym składnikiem jest zdrowa i pożywna marchewka, która jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Najzdrowsze ciasto świata, czyli ciasto marchewkowe. To źródło cennych witamin

W związku z tym, że głównym składnikiem ciasta marchewkowego jest właśnie marchewka, jest ono nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Popularne warzywo nawilża organizm od środka. Odżywia go, odkwasza i ułatwia trawienie, przez co pozytywnie wpływa również na przemianę materii. Jest źródłem cennych składników odżywczych. 

Zawiera m.in.:

  • witaminy A
  • witaminy C
  • witaminy E
  • witamin z grupy B
  • wapnia
  • potasu
  • sodu
  • cynku
  • kobaltu
  • fosforu

Poza tym, znajdziemy w nim również błonnik, pektyny, flawonoidy, karotenoidy i kwas foliowy. 

Może cię zainteresować: Budyniowe ciasto z owocami bez pieczenia. Pokochają je nie tylko dzieci

Prosty przepis na ciasto marchewkowe w wersji fit

Jak już wspomnieliśmy, ciasto marchewkowe w wersji fit nie zawiera glutenu. Jego spożywanie jest więc w pełni bezpieczne dla osób, które nie tolerują tych białek, a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Aby zrobić smaczny deser, ustaw piekarnik w trybie góra dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i obierz marchew (około 250 g). Zetrzyj na tarce o małych oczkach. W osobnej misce wymieszaj zmielone orzechy, migdały, cynamon oraz sól. 2-3 jajka ubij z cukrem (na oko około 180 g) na jasną kremową masę. Najpierw miksuj 5 minut na najwyższych obrotach, a po tym czasie zwiększ obroty na średnie i zacznij wlewać olej roślinny (około 140 g). Dodaj zmielone orzechy i wymieszaj, a na samym końcu, wmieszaj również marchew. 

Ciasto przełóż do formy i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut (tryb góra - dół). Biszkopt wyciągnij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Wyciągnij z formy i przetnij go na pół na dwa blaty. Przygotuj krem, mieszając mikserem zimny serek i śmietankę tak, by powstał gęsty krem. Na sam koniec dodaj cukier puder do smaku. Gotową masą posmaruj pierwszy blat ciasta, przykryj drugim blatem i wyłóż resztę kremu na wierzch, Całość możesz obsypać orzechami i cynamonem.


Zobacz też:

Kiedyś sądzono, że wywołuje koszmary. To prawdziwa bomba witaminowa, lecz sezon trwa krótko

Nadchodzą upały. Włącz te owoce i warzywa do diety, by nawodnić organizm

​Takie leczo robi Robert Makłowicz. Wspomina też najczęstszy błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski | ciasta