Budyniowe ciasto z owocami bez pieczenia. Pokochają je nie tylko dzieci
Szukasz deseru, który zachwyci rodzinę smakiem, ale też wyglądem? Możesz zatem przygotować słodką niespodziankę z budyniem, truskawkami i galaretką. Ciasto smakuje dosłownie każdemu, a przepis na nie jest bardzo prosty. Sprawdź, jak zrobić budyniowe ciasto z owocami bez pieczenia.
Budyniowe ciasto z owocami bez pieczenia to połączenie biszkoptów, budyniu, truskawek i czerwonej galaretki. Te smaki idealnie komponują się ze sobą, a co więcej - ciasto wspaniale wygląda na stole. Można przygotowywać je na różne okazje.
Ciasto budyniowe z owocami składa się z kilku warstw. Musimy przygotować składniki na spód, truskawkową warstwę i masę budyniową. Jakich produktów zatem potrzebujemy? Oto lista:
Spód:
- 200 g biszkoptów;
- 150 ml mleka.
Truskawkowa warstwa:
- 200 g truskawek;
- 3 łyżki cukru;
- 20 g żelatyny.
Masa budyniowa:
- 4 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe i 2 szklanki mleka;
- 2 łyżki cukru waniliowego.
Inne składniki:
- 2 galaretki truskawkowe;
- 500 ml gorącej wody.
Przed robieniem ciasta budyniowego z owocami bez pieczenia należy przygotować żelatynę, a więc namoczyć ją i mocno podgrzać. Truskawki możemy zastąpić innymi owocami.
Krok 1. Na początek należy przygotować spód budyniowego ciasta z owocami. W tym celu namaczamy biszkopty w mleku i układamy je na spodzie formy do pieczenia.
Krok 2. Później przygotowujemy truskawkową warstwę. Wrzucamy truskawki bez szypułek do blendera, a po chwili dodajemy żelatynę i cukier. Całość dobrze rozdrabniamy i wylewamy na spód deseru. Następnie wkładamy formę do lodówki na 30 minut.
Krok 3. W czasie oczekiwania przygotowujemy masę budyniową. Musimy połączyć budynie śmietankowe z 2 szklankami mleka i cukrem waniliowym. Powstałą mieszankę należy zmieszać z podgrzanym na palniku mlekiem do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Później przelewamy ostudzoną masę na formę do pieczenia. Po tej czynności deser znowu wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 4. W tym kroku przygotowujemy galaretkę. Wystarczy zalać proszek wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
Krok 5. Gdy deser całkowicie stężeje wykładamy na niego galaretkę. Ciasto budyniowe z owocami wkładamy ostatni raz do lodówki na 2 godziny. Na koniec możemy udekorować je truskawkami.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki