Reklama
Reklama

Budyniowe ciasto z owocami bez pieczenia. Pokochają je nie tylko dzieci

Szukasz deseru, który zachwyci rodzinę smakiem, ale też wyglądem? Możesz zatem przygotować słodką niespodziankę z budyniem, truskawkami i galaretką. Ciasto smakuje dosłownie każdemu, a przepis na nie jest bardzo prosty. Sprawdź, jak zrobić budyniowe ciasto z owocami bez pieczenia.

Budyniowe ciasto z owocami bez pieczenia to połączenie biszkoptów, budyniu, truskawek i czerwonej galaretki. Te smaki idealnie komponują się ze sobą, a co więcej - ciasto wspaniale wygląda na stole. Można przygotowywać je na różne okazje.

Składniki na ciasto budyniowe z owocami

Ciasto budyniowe z owocami składa się z kilku warstw. Musimy przygotować składniki na spód, truskawkową warstwę i masę budyniową. Jakich produktów zatem potrzebujemy? Oto lista:

Spód:

  • 200 g biszkoptów;
  • 150 ml mleka.

Truskawkowa warstwa:

  • 200 g truskawek;
  • 3 łyżki cukru;
  • 20 g żelatyny.

Masa budyniowa:

  • 4 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe i 2 szklanki mleka;
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Inne składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe;
  • 500 ml gorącej wody.

Przed robieniem ciasta budyniowego z owocami bez pieczenia należy przygotować żelatynę, a więc namoczyć ją i mocno podgrzać. Truskawki możemy zastąpić innymi owocami.

Jak zrobić ciasto budyniowe z owocami? Przepis krok po kroku

Krok 1. Na początek należy przygotować spód budyniowego ciasta z owocami. W tym celu namaczamy biszkopty w mleku i układamy je na spodzie formy do pieczenia.

Krok 2. Później przygotowujemy truskawkową warstwę. Wrzucamy truskawki bez szypułek do blendera, a po chwili dodajemy żelatynę i cukier. Całość dobrze rozdrabniamy i wylewamy na spód deseru. Następnie wkładamy formę do lodówki na 30 minut.

Krok 3. W czasie oczekiwania przygotowujemy masę budyniową. Musimy połączyć budynie śmietankowe z 2 szklankami mleka i cukrem waniliowym. Powstałą mieszankę należy zmieszać z podgrzanym na palniku mlekiem do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Później przelewamy ostudzoną masę na formę do pieczenia. Po tej czynności deser znowu wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Krok 4. W tym kroku przygotowujemy galaretkę. Wystarczy zalać proszek wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do zgęstnienia

Krok 5. Gdy deser całkowicie stężeje wykładamy na niego galaretkę. Ciasto budyniowe z owocami wkładamy ostatni raz do lodówki na 2 godziny. Na koniec możemy udekorować je truskawkami. 

Zobacz też:

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Do mizerii dodaj ten składnik. Jest nietypowy, ale znakomicie podkręca smak

Ciasto z truskawkami bez pieczenia. W sam raz na rodzinne spotkanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia