Reklama
Reklama

Ciasto bez pieczenia, które zrobisz w 10 minut. Najprostszy przepis na obłędnego Napoleona

Napoleon to jedno z tych tradycyjnych ciast, które każdy jadł przynajmniej raz w życiu. Znane ze swojego smaku zachwyca od pokoleń na całym świecie. Tak wiele warstw zazwyczaj równa się z długim czasem przygotowania, na co nie zawsze można sobie pozwolić. Na szczęście istnieje na to rozwiązanie. Jest nim nowa odsłona ciasta Napoleon, które można zrobić już w 10 minut i to bez użycia piekarnika. Idealne na niedzielny deser, jak i imprezę rodzinną. Raz przygotowane stanie się ulubionym ciastem całej rodziny.

Napoleon bez pieczenia to pyszna propozycja na niedzielny deser dla całej rodziny, jak i na wizytę gości. Połączenie ciasta francuskiego z kremem budyniowym to istna uczta dla podniebienia. Zachwyci nawet osoby, które nie przepadają za słodkimi przysmakami. Nie musisz spędzać długich godzin w kuchni, aby zrobić słodki wypiek. Do stworzenia deseru z tego przepisu potrzebujesz jedynie kilkanaście minut. Efekt zachwyci każdego. 

Ciasto idealne na deser po obiedzie, jak i na wizytę gości

Przepisy na ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Są łatwe w przygotowaniu i nie pochłaniają wiele czasu. Co więcej, nie wymagają zamartwiania się o to, czy biszkopt dobrze wyrośnie. Takie ciasta są idealne na deser, jak i do podania w czasie imprezy.

Jedną z takich propozycji jest ciasto Napoleon, które można wykonać bez użycia piekarnika. Wystarczy kilkanaście minut przygotowań, odpowiedni czas schłodzenia ciasta i przepyszny deser gotowy. Z wykonaniem tej słodkiej propozycji poradzą sobie nawet osoby, które nie przepadają za gotowaniem i nie mają doświadczenia w pieczeniu. Piekarnik jest tutaj zbędny. 

Przeczytaj również: Pokrój banany, zalej je tym kremem i włóż do lodówki. Lepszego deseru nie jadłeś

Jak przygotować obłędne ciasto Napoleon bez użycia piekarnika?

Cechą charakterystyczną ciasta Napoleon jest smaczny krem budyniowy połączony z kruchymi ciasteczkami zrobionymi z ciasta francuskiego. Przychodzą do ciebie za kilka godzin goście bądź pojawiła się niespodziewana okazja do świętowania? Przygotuj Napoleona bez pieczenia, który będzie prezentował się niczym tort z najlepszej cukierni. Po kilku godzinach chłodzenia zachwyci każde podniebienie.  

Składniki potrzebne do wykonania ciasta: 

  • 600 g ciastek z ciasta francuskiego  
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego  
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  
  • 3 żółtka z jajek  
  • 100 g cukru  
  • 800 ml mleka  
  • 2 budynie waniliowe w proszku  
  • 240 g masła 

Na przygotowanie ciasta Napoleon bez pieczenia wystarczy poświęcić kilka chwil. W pierwszej kolejności zagotuj 500 ml mleka z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałych 300 ml mleka rozpuść budynie oraz mąkę, a także wcześniej oddzielone żółtka. Powstały budyń wlej do zagotowanego mleka i całość mieszaj do momentu, aż powstanie gęsty krem.  

Kiedy ostygnie, rozpocznij miksowanie go z miękkim masłem. Powoli dodawaj po łyżce budyniu, aż powstanie aksamitny krem. Tortownicę bądź brytfannę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na dnie ułóż ciasteczka. Następnie przykryj je przygotowaną masą. Pozostaje powtórzyć tę czynność dwa razy, tak aby powstały warstwy pysznego kremu budyniowego przeplatające się z kruchym ciastkami z ciasta francuskiego.  

Dobrze, aby ostatnią warstwą była masa budyniowa. Można ją obsypać pokruszonymi ciasteczkami lub orzechami. Powstałe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Odpowiednio schłodzone nadaje się do podania, zachwycając każego. Goście z pewnością poproszą o dokładkę, a nawet o przepis.  

Zobacz też:

​Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłeś. Brzmi absurdalnie, smakuje genialnie

Taki chłodnik robi Robert Makłowicz. Składniki zaskakują, lecz smak zachwyca

Te odmiany lawendy są jadalne. Przygotujesz z nich wiele pyszności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia