Ciasto bez pieczenia, które zrobisz w 10 minut. Najprostszy przepis na obłędnego Napoleona
Napoleon to jedno z tych tradycyjnych ciast, które każdy jadł przynajmniej raz w życiu. Znane ze swojego smaku zachwyca od pokoleń na całym świecie. Tak wiele warstw zazwyczaj równa się z długim czasem przygotowania, na co nie zawsze można sobie pozwolić. Na szczęście istnieje na to rozwiązanie. Jest nim nowa odsłona ciasta Napoleon, które można zrobić już w 10 minut i to bez użycia piekarnika. Idealne na niedzielny deser, jak i imprezę rodzinną. Raz przygotowane stanie się ulubionym ciastem całej rodziny.
Napoleon bez pieczenia to pyszna propozycja na niedzielny deser dla całej rodziny, jak i na wizytę gości. Połączenie ciasta francuskiego z kremem budyniowym to istna uczta dla podniebienia. Zachwyci nawet osoby, które nie przepadają za słodkimi przysmakami. Nie musisz spędzać długich godzin w kuchni, aby zrobić słodki wypiek. Do stworzenia deseru z tego przepisu potrzebujesz jedynie kilkanaście minut. Efekt zachwyci każdego.
Przepisy na ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Są łatwe w przygotowaniu i nie pochłaniają wiele czasu. Co więcej, nie wymagają zamartwiania się o to, czy biszkopt dobrze wyrośnie. Takie ciasta są idealne na deser, jak i do podania w czasie imprezy.
Jedną z takich propozycji jest ciasto Napoleon, które można wykonać bez użycia piekarnika. Wystarczy kilkanaście minut przygotowań, odpowiedni czas schłodzenia ciasta i przepyszny deser gotowy. Z wykonaniem tej słodkiej propozycji poradzą sobie nawet osoby, które nie przepadają za gotowaniem i nie mają doświadczenia w pieczeniu. Piekarnik jest tutaj zbędny.
Przeczytaj również: Pokrój banany, zalej je tym kremem i włóż do lodówki. Lepszego deseru nie jadłeś
Cechą charakterystyczną ciasta Napoleon jest smaczny krem budyniowy połączony z kruchymi ciasteczkami zrobionymi z ciasta francuskiego. Przychodzą do ciebie za kilka godzin goście bądź pojawiła się niespodziewana okazja do świętowania? Przygotuj Napoleona bez pieczenia, który będzie prezentował się niczym tort z najlepszej cukierni. Po kilku godzinach chłodzenia zachwyci każde podniebienie.
Składniki potrzebne do wykonania ciasta:
- 600 g ciastek z ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka z jajek
- 100 g cukru
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 240 g masła
Na przygotowanie ciasta Napoleon bez pieczenia wystarczy poświęcić kilka chwil. W pierwszej kolejności zagotuj 500 ml mleka z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałych 300 ml mleka rozpuść budynie oraz mąkę, a także wcześniej oddzielone żółtka. Powstały budyń wlej do zagotowanego mleka i całość mieszaj do momentu, aż powstanie gęsty krem.
Kiedy ostygnie, rozpocznij miksowanie go z miękkim masłem. Powoli dodawaj po łyżce budyniu, aż powstanie aksamitny krem. Tortownicę bądź brytfannę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a następnie na dnie ułóż ciasteczka. Następnie przykryj je przygotowaną masą. Pozostaje powtórzyć tę czynność dwa razy, tak aby powstały warstwy pysznego kremu budyniowego przeplatające się z kruchym ciastkami z ciasta francuskiego.
Dobrze, aby ostatnią warstwą była masa budyniowa. Można ją obsypać pokruszonymi ciasteczkami lub orzechami. Powstałe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Odpowiednio schłodzone nadaje się do podania, zachwycając każego. Goście z pewnością poproszą o dokładkę, a nawet o przepis.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki