To ciasto czekoladowe zachwyci wszystkich gości. Na dodatek nie wymaga pieczenia
Ciasto czekoladowe to doskonała propozycja na pyszny deser. Co więcej, istnieją warianty, które można przygotować bez pieczenia. Wypróbuj nasz przepis i zaserwuj swoim gościom rewelacyjne ciasto, które w ekspresowym tempie zniknie z talerzy. Receptura nie jest skomplikowana, a zatem na pewno sobie z nią poradzisz. Efekt jest naprawdę piorunujący!
Przygotowanie ciasta czekoladowego bez pieczenia powinno rozpocząć się od zorganizowania składników. Niezbędna okaże się dobrej jakości gorzka czekolada, a także kakao oraz wafelki czekoladowe. Poniżej pełna lista potrzebnych produktów:
- 220 g wafelków kakaowych;
- 5 białek jaj;
- 16 g kakao;
- tabliczka czekolady gorzkiej;
- 10 g żelatyny;
- 60 g masła;
- 280 g cukru pudru.
Składniki na ciasto są dostępne niemal w każdym sklepie. Masło można zastąpić 100 ml kremówki. Do ciasta najlepiej nada się czekolada gorzka o zawartości kakao 70%.
Przeczytaj też: Ten sernik bije na głowę wszystkie inne ciasta. Przepis z dodatkiem popularnych ciastek
Przepyszne ciasto czekoladowe bez pieczenia nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, by w krótkim czasie móc cieszyć się smakowitym deserem bez używania piekarnika. Oto sposób przygotowania ciasta:
- Na samym początku wrzuć wafelki do miski i zmiksuj je blenderem. Powstałą masę rozprowadź w tortownicy o średnicy 18 cm.
- W osobnej szklance rozpuść żelatynę w 100 ml wody i odłóż na bok.
- Białka jaj umieść w misce i zmiksuj na gładką, białą, puszystą masę. Następnie, dalej miksując, dodawaj stopniowo cukier puder.
- Do masy z jaj i cukru pudru dolej żelatynę, zmiksuj dokładnie całość.
- Przelej połowę masy do tortownicy, rozprowadź ją po zmiksowanych wafelkach.
- Do pozostałej masy dosyp kakao, zmiksuj wszystko. Wlej powstały twór do tortownicy. Delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Następnie wsadź tortownicę do lodówki na około 30-40 minut.
- W międzyczasie rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Niech polewa lekko przestygnie. Polej nią wyciągnięte z lodówki ciasto. Rozprowadź czekoladę również po jego bokach.
- Ponownie wstaw ciasto do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie deser będzie gotowy.
Czekoladowe ciasto bez pieczenia to idealna propozycja na deser do popołudniowej kawy. Z pewnością taki poczęstunek zasmakuje twoim gościom – będą wniebowzięci!
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki