Reklama
Reklama

To ciasto czekoladowe zachwyci wszystkich gości. Na dodatek nie wymaga pieczenia

Ciasto czekoladowe to doskonała propozycja na pyszny deser. Co więcej, istnieją warianty, które można przygotować bez pieczenia. Wypróbuj nasz przepis i zaserwuj swoim gościom rewelacyjne ciasto, które w ekspresowym tempie zniknie z talerzy. Receptura nie jest skomplikowana, a zatem na pewno sobie z nią poradzisz. Efekt jest naprawdę piorunujący!

Składniki na ciasto czekoladowe bez pieczenia

Przygotowanie ciasta czekoladowego bez pieczenia powinno rozpocząć się od zorganizowania składników. Niezbędna okaże się dobrej jakości gorzka czekolada, a także kakao oraz wafelki czekoladowe. Poniżej pełna lista potrzebnych produktów: 

  • 220 g wafelków kakaowych;
  • 5 białek jaj; 
  • 16 g kakao; 
  • tabliczka czekolady gorzkiej; 
  • 10 g żelatyny; 
  • 60 g masła; 
  • 280 g cukru pudru.

Składniki na ciasto są dostępne niemal w każdym sklepie. Masło można zastąpić 100 ml kremówki. Do ciasta najlepiej nada się czekolada gorzka o zawartości kakao 70%.

Przeczytaj też: Ten sernik bije na głowę wszystkie inne ciasta. Przepis z dodatkiem popularnych ciastek

Sposób przygotowania ciasta czekoladowego bez pieczenia

Przepyszne ciasto czekoladowe bez pieczenia nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, by w krótkim czasie móc cieszyć się smakowitym deserem bez używania piekarnika. Oto sposób przygotowania ciasta: 

  1. Na samym początku wrzuć wafelki do miski i zmiksuj je blenderem. Powstałą masę rozprowadź w tortownicy o średnicy 18 cm. 
  2. W osobnej szklance rozpuść żelatynę w 100 ml wody i odłóż na bok. 
  3. Białka jaj umieść w misce i zmiksuj na gładką, białą, puszystą masę. Następnie, dalej miksując, dodawaj stopniowo cukier puder. 
  4. Do masy z jaj i cukru pudru dolej żelatynę, zmiksuj dokładnie całość. 
  5. Przelej połowę masy do tortownicy, rozprowadź ją po zmiksowanych wafelkach. 
  6. Do pozostałej masy dosyp kakao, zmiksuj wszystko. Wlej powstały twór do tortownicy. Delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Następnie wsadź tortownicę do lodówki na około 30-40 minut. 
  7. W międzyczasie rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Niech polewa lekko przestygnie. Polej nią wyciągnięte z lodówki ciasto. Rozprowadź czekoladę również po jego bokach. 
  8. Ponownie wstaw ciasto do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie deser będzie gotowy. 

Czekoladowe ciasto bez pieczenia to idealna propozycja na deser do popołudniowej kawy. Z pewnością taki poczęstunek zasmakuje twoim gościom – będą wniebowzięci! 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasta bez pieczenia