Reklama
Reklama

Ten sernik bije na głowę wszystkie inne ciasta. Przepis z dodatkiem popularnych ciastek

Sernik jest tak uniwersalnym ciastem, że można go modyfikować w dowolny sposób. Dodatek białej czekolady, owoców czy ciastek zawsze będzie się świetnie komponować. Jeśli lubisz klasyczny sernik, ale chcesz urozmaicić jego smak, to spróbuj tej ciasteczkowej wersji.

Sernik z ciemnymi ciastkami sprawdzi się idealnie na niedzielny deser. Jego przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Zaczniesz przygotowywać go jeszcze przed obiadem, a po południu będzie gotowy do podania. Potrzebujesz tylko kilku składników, a rodzina i goście będą zachwyceni.

Składniki na sernik z ciastkami

Lista składników na sernik z ciemnymi ciasteczkami została podzielona na trzy części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do zrobienia spodu, drugie do zrobienia masy sernikowej i ostatnie do ozdobienie wierzchu ciasta.

Składniki na spód sernika:

  • 20 sztuk ciemnych ciastek typu markizy ze śmietankowym nadzieniem;
  • 20 g masła.

Składniki na masę sernikową:

  • 1 kg tłustego twarogu z wiaderka
  • 150 g śmietany 18%
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 120 g pokruszonych ciemnych ciastek typu markizy.

Składniki do dekorowania sernika:

  • bita śmietana
  • ciemne ciastka typu markizy.

Do przygotowania tego sernika z ciastkami potrzebna będzie także tortownica o średnicy około 24 cm.

Czytaj także: Deser tak efektowny i elegancki, że żal go jeść. Prosty przepis na babeczki à la Ferrero Roche

Krok 1

Z markiz przeznaczonych na spód sernika wyciągamy nadzienie. Herbatniki przekładamy do misy blendera i dodajemy 20 g masła. Składniki miksujemy, aż utworzą jednolitą masę. W konsystencji ma przypominać mokry piasek.

Krok 2

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wysypujemy do niej masę z ciastek i masła. Dokładnie ją ubijamy i wyrównujemy, tak, aby utworzyła zwarty spód. Formę wkładamy do lodówki.

Krok 3

Do miski wbijamy 4 jajka i dodaj cukier puder. Następnie produkty ucieramy ze sobą za pomocą miksera. Całość będzie gotowa, gdy cukier rozpuści się, a masa stanie się puszysta.

Krok 4

W osobnej misce rozrabiamy twaróg z dodatkiem budyniu oraz śmietany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą łyżki lub miksera.

Krok 5

Do masy twarogowej przekładamy wcześniej utarte jajka z cukrem. Wszystkie składniki miksujemy, aż się połączą. Dalej kruszymy ciasteczka, przesypujemy je do miski z pozostałymi produktami i całość mieszamy delikatnie łyżką.

Krok 6

Masę sernikową przelewamy na schłodzony w lodówce blat. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez około 80 minut. Blachę najlepiej ustawić na środkowym poziomie.

Krok 7

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku na kolejne 10 minut, przy zamkniętych drzwiczkach. Po tym czasie delikatnie je uchylamy i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Krok 8

Sernik wkładamy do lodówki na cztery godziny. Wyjmujemy go przed samym podaniem i dekorujemy za pomocą bitej śmietany i pozostałych ciasteczek.

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przekąski