Ten sernik bije na głowę wszystkie inne ciasta. Przepis z dodatkiem popularnych ciastek
Sernik jest tak uniwersalnym ciastem, że można go modyfikować w dowolny sposób. Dodatek białej czekolady, owoców czy ciastek zawsze będzie się świetnie komponować. Jeśli lubisz klasyczny sernik, ale chcesz urozmaicić jego smak, to spróbuj tej ciasteczkowej wersji.
Sernik z ciemnymi ciastkami sprawdzi się idealnie na niedzielny deser. Jego przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Zaczniesz przygotowywać go jeszcze przed obiadem, a po południu będzie gotowy do podania. Potrzebujesz tylko kilku składników, a rodzina i goście będą zachwyceni.
Lista składników na sernik z ciemnymi ciasteczkami została podzielona na trzy części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do zrobienia spodu, drugie do zrobienia masy sernikowej i ostatnie do ozdobienie wierzchu ciasta.
Składniki na spód sernika:
- 20 sztuk ciemnych ciastek typu markizy ze śmietankowym nadzieniem;
- 20 g masła.
Składniki na masę sernikową:
- 1 kg tłustego twarogu z wiaderka
- 150 g śmietany 18%
- 4 duże jajka
- 150 g cukru pudru
- 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 120 g pokruszonych ciemnych ciastek typu markizy.
Składniki do dekorowania sernika:
- bita śmietana
- ciemne ciastka typu markizy.
Do przygotowania tego sernika z ciastkami potrzebna będzie także tortownica o średnicy około 24 cm.
Czytaj także: Deser tak efektowny i elegancki, że żal go jeść. Prosty przepis na babeczki à la Ferrero Roche
Z markiz przeznaczonych na spód sernika wyciągamy nadzienie. Herbatniki przekładamy do misy blendera i dodajemy 20 g masła. Składniki miksujemy, aż utworzą jednolitą masę. W konsystencji ma przypominać mokry piasek.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wysypujemy do niej masę z ciastek i masła. Dokładnie ją ubijamy i wyrównujemy, tak, aby utworzyła zwarty spód. Formę wkładamy do lodówki.
Do miski wbijamy 4 jajka i dodaj cukier puder. Następnie produkty ucieramy ze sobą za pomocą miksera. Całość będzie gotowa, gdy cukier rozpuści się, a masa stanie się puszysta.
W osobnej misce rozrabiamy twaróg z dodatkiem budyniu oraz śmietany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą łyżki lub miksera.
Do masy twarogowej przekładamy wcześniej utarte jajka z cukrem. Wszystkie składniki miksujemy, aż się połączą. Dalej kruszymy ciasteczka, przesypujemy je do miski z pozostałymi produktami i całość mieszamy delikatnie łyżką.
Masę sernikową przelewamy na schłodzony w lodówce blat. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez około 80 minut. Blachę najlepiej ustawić na środkowym poziomie.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku na kolejne 10 minut, przy zamkniętych drzwiczkach. Po tym czasie delikatnie je uchylamy i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Sernik wkładamy do lodówki na cztery godziny. Wyjmujemy go przed samym podaniem i dekorujemy za pomocą bitej śmietany i pozostałych ciasteczek.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki