Reklama
Reklama

Deser tak efektowny i elegancki, że żal go jeść. Prosty przepis na babeczki à la Ferrero Roche

Domowe babeczki to dobry pomysł, kiedy mamy ochotę na pyszny deser. Tym razem proponujemy jednak deser, który nie tylko zachwyci smakiem, ale również wyglądem. Luksusowe i eleganckie babeczki à la Ferrero Rocher zrobią wrażenia na twoich bliskich oraz gościach. Ich przygotowanie może być czasochłonne. Mimo to warto ich spróbować przynajmniej raz.

Jeśli jesteś fanem czekolady, pralina Ferrero Rocher na pewno należy do twoich ulubionych. Dla wielu osób stanowi źródło inspiracji. Dlatego jeśli chcesz przygotować babeczki, które smakiem przypominają lubiany przez wielu słodycz, przychodzimy z pomocą. Wykaż się odrobiną cierpliwości, a twój wysiłek zostanie na pewno doceniony.

Domowe babeczki à la Ferrero Roche. Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 3 łyżeczki kakao;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 jajko;
  • 05, szklanki oleju.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g nutelli;
  • 6 orzechów laskowych.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 100 g nutelli;
  • 100 g masła;
  • Praliny Ferrero Rocher;
  • Pokruszone orzechy laskowe.

Zobacz także: Błyskawiczne ciasto z trzech składników. Idealne, gdy goście pukają do drzwi

Jak przygotować babeczki à la Ferrero Rocher?

Prace rozpoczynamy od upieczenia babeczek. W dużej misce łączymy ze sobą suche składniki — mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz kakao. W drugiej misce miksujemy ze sobą mokre składniki — jajko, mleko oraz olej. Kiedy składniki są ze sobą dokładnie połączone, wlewamy je do miski z suchymi produktami. Za pomocą miksera lub rózgi kuchennej mieszamy je do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie przelewamy ją do papilotek lub do blachy na babeczki. Piekarnik ustawiamy na 200 st. C. Kiedy będzie rozgrzany, wkładamy do niego przygotowane przez nas babeczki. Pieczemy je ok. 20 minut. Możemy sprawdzić, czy są gotowe za pomocą suchego patyczka.

Gotowe i lekko przestudzone babeczki są gotowe do nadziewania. Wycinamy w ich środku mały otwór i następnie wypełniamy go nutellą oraz umieszczamy w środku orzech laskowy. Następnie w luce umieszczamy wcześniej usunięty kawałek ciasta.

Pozostaje nam przygotować krem, którego użyjemy do ozdobienia muffin. Łączymy ze sobą nutellę oraz miękkie masło za pomocą miksera. Potem krem przekładamy do rękawa cukierniczego i za jego pomocą ozdabiamy babeczki. Posypujemy je rozkruszonymi orzechami laskowymi i przekrojoną na pół praliną Ferrero Rocher.

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski | ciasta