Reklama
Reklama

Błyskawiczne ciasto z trzech składników. Idealne, gdy goście pukają do drzwi

Niezapowiedziani goście wpadli z wizytą, a ty nie masz w domu nic słodkiego, aby ich poczęstować? Nie martw się, to kruche ciasto przygotujesz błyskawicznie z trzech składników. Przygotowanie deseru zajmie ci kwadrans, a wygląda i smakuje jak z najdroższej cukierni. Idealnie pasuje do czarnej kawy, ale świetnie komponuje się również z latte i herbatą!

Wcale nie musisz spędzać w kuchni kilku godzin, aby przygotować naprawdę smaczne ciasto do popołudniowej kawy. Istnieje przepis na prosty deser, który smakuje obłędnie, a zrobisz go z trzech składników w zaledwie 15 minut. 

Zapoznaj się z nim, a już nigdy więcej nie będziesz stresować się, kiedy do twoich drzwi zapukają niespodziewani goście. Jest tak pyszne, że gdy podasz go wraz z kawą lub herbatą, nawet wybredna teściowa co chwilę będzie prosić cię o dokładkę.

Błyskawiczne ciasto z trzech składników. Zrobisz je w kwadrans

Rodzina i znajomi nigdy więcej nie będą stresować cię niezapowiedzianymi wizytami. Wystarczy, że zawsze będziesz mieć w domu trzy przydatne produkty, z których przygotujesz szybkie ciasto. Ten kruchy deser ze słodką, rozpływającą się w ustach masą jest gotowy już po 15 minutach, więc twoi goście na pewno nie zauważą, że zrobiłaś go w pośpiechu, kiedy oni zdejmowali płaszcze w przedpokoju.

Składniki, których potrzebujesz to:

  • ciasto francuskie - 500 g
  • serek śmietankowy - 250 g
  • masa krówkowa - 250 g

Jeżeli masz ochotę i nieco więcej czasu, opcjonalnie możesz również przygotować lukier albo słodką polewę np. czekoladową, budyniową do przyozdobienia na wierzchu ciasta. Dobrym pomysłem jest również posypanie wypieku wiórkami kokosowymi, cynamonem czy płatkami migdałowymi.

Może cię zainteresować: Domowe krówki z czterech składników. Ich smak przeniesie cię w czasie do PRL-u 

Ciasto francuskie krówkowo-śmietanowe. Sposób przygotowania jest banalny

Aby przygotować jeden z najszybszych deserów świata, gotowe ciasto francuskie wyjmij z lodówki i pozostaw je na chwilę na półce po to, by zdążyło ogrzać się do temperatury pokojowej. Później rozwiń rulon, przekrój go na trzy równe części i przełóż na blachę do pieczenia. W takiej formie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po kwadransie upieczone ciasto odstaw do ostudzenia. Podpieczone kawałki ciasta podziel na pół. 

Zajmij się robieniem masy, miksując krówkę z serkiem śmietankowym, a gdy składniki się połączą, każdy z kawałków ciasta wysmaruj cienką warstwą. Na sam koniec możesz udekorować wierzch ciasta wedle uznania np. polewą czekoladową, migdałami czy orzechami.

Czytaj również: Dietetyczne napoleonki są smaczniejsze od tradycyjnych. Możesz zjeść 2 porcje bez wyrzutów sumienia                

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przekąski