Reklama
Reklama

Dietetyczne napoleonki są smaczniejsze od tradycyjnych. Możesz zjeść 2 porcje bez wyrzutów sumienia

Dieta wcale nie oznacza, że musimy rezygnować z ulubionych przez nas deserów. Poznaj przepis na pyszną fit napoleonkę, dzięki której nie będziesz się bał, że złamiesz swoje postanowienia. Pyszny krem oraz spód złożony z herbatników sprawią, że będziesz zachwycony jej smakiem. Jak zrobić fit napoleonkę?

Napoleonka w wydaniu fit to świetne rozwiązanie dla osób, które mają już dość deserów przygotowanych na skyrze. Dzięki użyciu kaszy jaglanej jest bogata w cenne składniki odżywcze. Za to herbatniki sprawiają, że jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Jeśli lubisz desery z kremem, jest to przepis dla ciebie.

Fit napoleonka. Składniki:

  • 180 g herbatników,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 5 łyżek ksylitolu,
  • 500 ml wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • aromat waniliowy.

Jak przygotować fit napoleonkę?

Przygotowanie fit napoleonki rozpoczynamy od przepłukania kaszy jaglanej. Aby uzyskać delikatny smak, należy przelać ją również wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę umieszczamy w garnku i zalewamy puszką mleka kokosowego. Dodajemy również kilka kropel aromatu waniliowego i sól. Kiedy kasza wchłonie płyn, pozostawiamy ją do ostudzenia.

Ostudzoną kaszę jaglaną słodzimy ksylitolem i dokładnie blendujemy na gładki, jednolity krem. Następnie herbatnikami wykładamy dno wybranej przez nas blaszki. Na wierzch wylewamy masę kokosowo-jaglaną i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Ciasto zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki na noc. Po tym czasie ciasto będzie gotowe do pokrojenia na mniejsze kawałki. Przed podaniem możemy je obsypać cukrem pudrem lub płatkami kokosowymi. 

Fit napoleonkę można wykonać również w wersji mini — wystarczy, że zamiast w dużej blaszce, umieścimy herbatniki i krem w mniejszych pojemniczkach. W taki sposób uzyskamy idealny deser, który będzie można zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. 

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta