Wrzuć odrobinę do zupy pomidorowej. Obiadowa klasyka zyska nowy charakter
Zupa pomidorowa to częste danie na naszych stołach. Zwłaszcza zimą doceniamy jej właściwości rozgrzewające i zdrowotne. Likopen zawarty w pomidorach wzmacnia naszą odporność, a przy tym któż nie lubi zupy pomidorowej? Jeśli jednak tradycyjna pomidorówka ci się znudzi, jeden składnik odmieni jej smak. Co więcej, sprawi też, że będzie miała więcej walorów zdrowotnych.
Tradycyjna zupa pomidorowa w każdym domu smakuje nieco inaczej. Jej bazą jest jednak wywar mięsno-warzywny i pomidory. Te ostatnie mogą być świeże lub z puszki, w formie koncentratu lub przecieru. Tradycyjnie tę zupę jemy z ryżem lub z makaronem, choć jej dopełnieniem mogą być również lane kluski czy też grzanki i żółty ser.
Jest jednak jeden składnik, który całkowicie odmieni jej charakter. Chodzi tu o żurawinę, której w sklepach w okresie zimowym jest pod dostatkiem. Ten owoc w suszonej formie dosłodzi nieco zupę pomidorową i nada jej bardziej wyrazistego smaku. Przy okazji ma też wiele właściwości zdrowotnych. Żurawina obniża ciśnienie i wspomaga układ krążenia. Łagodzi objawy zakrzepicy oraz obniża poziom złego cholesterolu. Jest też wielce pomocna w przypadku infekcji dróg moczowych. Jeśli do tego dodamy jeszcze właściwości zupy pomidorowej, wychodzi nam całkiem zdrowe połączenie. Pomidorówka zawiera dużo witaminy C, A i potasu. Wszystko to dobrze wpływa na naszą odporność i serce, a nawet na urodę. Zawarty w pomidorach likopen wspomaga utrzymanie prawidłowej gęstości i jędrności skóry.
Czytaj też: Hiszpański akcent w polskim karnawale? Te churrosy możesz przygotować w domu
Zupa pomidorowa z żurawiną jest bardzo prosta do zrobienia. Tajemnica tkwi tu w momencie, w którym do wywaru dodajemy suszone owoce. Muszą się one gotować na tyle długo, by zmięknąć, a jednocześnie na tyle krótko, by nie stracić właściwości zdrowotnych. Mamy dokładny przepis na zupę pomidorową z żurawiną. Przygotuj najpierw:
- ćwiartkę kurczaka;
- 2 marchewki;
- 1 pora;
- pół selera;
- 1 pietruszkę;
- puszkę krojonych pomidorów;
- 200 g suszonej żurawiny;
- 250 ml śmietany 18%;
- 1,5 litra wody
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
W pierwszej fazie przepis wygląda jak na zwyczajną pomidorówkę. Do wody wrzucamy mięso i przyprawy, gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Następnie do wywaru dodajemy obraną włoszczyznę w całości. Po 20 minutach dodaj do zupy umytą żurawinę i gotuj przez kwadrans. Następnie wyjmij z zupy jarzyny i mięso, dodaj pomidory. Po pięciu minutach dodaj powoli śmietanę tak, aby się nie zwarzyła. Możesz ją wcześniej zahartować, dodając odrobinę zimnej wody i trochę wywaru. Dopraw zupę pieprzem i solą i podawaj z dodatkami, jakie lubisz najbardziej.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia