Reklama
Reklama

Gotuję tę zupę całą zimę, a moja rodzina nie choruje. Działa lepiej, niż syrop z cebuli

Syrop z cebuli jest domowym lekarstwem na przeziębienie, jednak nie smakuje zbyt dobrze. Znamy jego pyszny odpowiednik z kuchni francuskiej. Poznaj przepis na zupę, którą warto jeść, gdy dopadnie choroba. Rozgrzeje nas i pomoże w zwalczaniu infekcji.

Cebula kojarzona jest z ciężkostrawnymi daniami. Jej woń odrzuca wielu z nas. Zanim jednak zrezygnujesz z jedzenia cebuli, zrób zupę, w której to warzywo ma łagodny, nieco słodki i aromatyczny smak, odpowiedni nawet dla dzieci. Zupa cebulowa rozgrzewa, wzmacnia i pobudza. Wypróbuj ją zamiast syropu cebulowego. Nie pożałujesz. 

Zupy na przeziębienie - rosół i cebulowa

Podczas robienia zupy cebulowej musimy zrobić jej podstawę, czyli bulion/ rosół. Głównym składnikiem jest oczywiście odpowiednio przygotowana cebula i to ona stanowi atut tego dania. 

Sam rosół nie działa przeciwwirusowo, jednak z pewnością pomaga w powrocie do zdrowia. Co więcej - spożywając go, pozbywamy się zalegającej wydzieliny z oskrzeli i płuc oraz usprawniamy pracę śluzówki nosa. Ponadto parujący bulion jest skutecznym inhalatorem, co potwierdziły badania. 

Cebula na odporność

Efekt walki z przeziębieniem spotęgujemy, gdy do rosołu dodamy cebulę. Warzywo to zawiera związki siarkowe, które działają przeciwzapalnie. Oprócz tego niwelują osadzanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, a więc odpowiadają za usprawnianie krążenia, a także zapobiegają nadciśnieniu i tarczycy. 

Cebula to również cenny probiotyk. W swoim składzie ma fruktany i cukry. Dostarczając je dobrym bakteriom jelitowym, do organizmu przybywa więcej bezcennych probiotyków, które wspierają układ immunologiczny. Ponadto warzywo to zawiera trochę kwasu foliowego, wapnia oraz błonnika.

Przepis na zupę cebulową

Zupa cebulowa jest o wiele smaczniejsza niż syrop z tego warzywa. Nie ma aż tak mocnego działania, jednak jedzona w dużej ilości łagodzi objawy infekcji, w tym kaszel. Jak ją zrobić?

Cebulę dusimy na oliwie lub na maśle wraz ze szczyptą kurkumy. Następnie dolewamy bulion i gotujemy wywar przez 20 minut, potem doprawiamy go i miksujemy.

Do zupy cebulowej warto dodać czosnek, działający na przeziębienie i uzupełniający się smakiem z cebulą. Francuzi dodają także trochę sera, a samą zupę jedzą z bagietką. 

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy | zdrowe żywienie