Elegancka, francuska zupa, którą pokochają domownicy i goście. Smakuje lepiej, niż w restauracji
Zupa cebulowa to potrawa francuskiej kuchni. Możemy ją dowolnie modyfikować i stworzyć polską wersję, którą chętnie zjedzą twoi domownicy i goście. Wystarczy, że dodasz do niej dwa składniki. Ta zupa będzie idealna, szczególnie na chłodny, zimowy czas. Sprawdź przepis.
Zupa cebulowa to mało popularne, domowe danie, jednak często można zobaczyć ją w menu najlepszych restauracji, a to ze względu na jej smak i esencjonalność. Przepis możemy dowolnie modyfikować, dlatego przedstawiamy polską wersję zupy cebulowej. Wystarczy, że dodasz sok z kiszonej kapusty i ser Bursztyn.
Do zupy cebulowej używamy standardowych składników, natomiast do jej spolszczonej wersji musimy dorzucić jeszcze dwa dodatki z polskiej kuchni. Oto lista:
- 1,5 l wywaru z kości słoniowych i dowolnego mięsa;
- 10 cebul w żółtych łupinach;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina (opcjonalnie brendy lub koniak);
- 1/3 szklanki soku z kiszonej kapusty;
- ser Bursztyn;
- przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn;
- masło klarowane;
- bagietka.
Aby przygotować zupę cebulową, na sam początek musimy rozpuścić masło klarowane w szerokim rondelku lub w garnku z głębokim dnem. Później dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ją na małym ogniu, prawie do skrystalizowania. Proces duszenia jest bardzo ważny, nie możemy smażyć warzyw.
W kolejnym kroku kroimy czosnek w małą kostkę i dodajemy go do cebuli. Gdy poczujemy jego aromat, to wtedy dorzucamy rozmaryn i tymianek. Wszystko dusimy przez chwilę i podlewamy białym, wytrawnym winem.
Całość dusimy do momentu, aż alkohol odparuje i dolewamy bulion. Od tego momentu gotujemy zupę na wolnym ogniu przez 20 minut.
Później wlewamy sok z kiszonej kapusty i doprawiamy zupę cebulową solą i pieprzem. W tym czasie możemy pokroić bagietkę na kromki, doprawić ją ziołami oraz czosnkiem lub posmarować masłem czosnkowym i podsmażyć na patelni.
Starty ser Bursztyn dodajemy zarówno do zupy, jak i na bagietki. Pieczywo zapiekamy w piekarniku, to samo możemy również zrobić z małymi porcjami zupy cebulowej, aby lepiej rozpuścić ser.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków