Reklama
Reklama

Elegancka, francuska zupa, którą pokochają domownicy i goście. Smakuje lepiej, niż w restauracji

Zupa cebulowa to potrawa francuskiej kuchni. Możemy ją dowolnie modyfikować i stworzyć polską wersję, którą chętnie zjedzą twoi domownicy i goście. Wystarczy, że dodasz do niej dwa składniki. Ta zupa będzie idealna, szczególnie na chłodny, zimowy czas. Sprawdź przepis.

Zupa cebulowa to mało popularne, domowe danie, jednak często można zobaczyć ją w menu najlepszych restauracji, a to ze względu na jej smak i esencjonalność. Przepis możemy dowolnie modyfikować, dlatego przedstawiamy polską wersję zupy cebulowej. Wystarczy, że dodasz sok z kiszonej kapusty i ser Bursztyn. 

Jakich składników użyć do polskiej zupy cebulowej?

Do zupy cebulowej używamy standardowych składników, natomiast do jej spolszczonej wersji musimy dorzucić jeszcze dwa dodatki z polskiej kuchni. Oto lista:

  • 1,5 l wywaru z kości słoniowych i dowolnego mięsa;
  • 10 cebul w żółtych łupinach;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina (opcjonalnie brendy lub koniak);
  • 1/3 szklanki soku z kiszonej kapusty;
  • ser Bursztyn;
  • przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn;
  • masło klarowane;
  • bagietka.

Zupa cebulowa po polsku - przepis

Aby przygotować zupę cebulową, na sam początek musimy rozpuścić masło klarowane w szerokim rondelku lub w garnku z głębokim dnem. Później dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ją na małym ogniu, prawie do skrystalizowania. Proces duszenia jest bardzo ważny, nie możemy smażyć warzyw. 

W kolejnym kroku kroimy czosnek w małą kostkę i dodajemy go do cebuli. Gdy poczujemy jego aromat, to wtedy dorzucamy rozmaryn i tymianek. Wszystko dusimy przez chwilę i podlewamy białym, wytrawnym winem

Całość dusimy do momentu, aż alkohol odparuje i dolewamy bulion. Od tego momentu gotujemy zupę na wolnym ogniu przez 20 minut. 

Później wlewamy sok z kiszonej kapusty i doprawiamy zupę cebulową solą i pieprzem. W tym czasie możemy pokroić bagietkę na kromki, doprawić ją ziołami oraz czosnkiem lub posmarować masłem czosnkowym i podsmażyć na patelni. 

Starty ser Bursztyn dodajemy zarówno do zupy, jak i na bagietki. Pieczywo zapiekamy w piekarniku, to samo możemy również zrobić z małymi porcjami zupy cebulowej, aby lepiej rozpuścić ser. 

Zobacz też:

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

​Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa