Reklama
Reklama

Elegancka, francuska zupa, którą pokochają domownicy i goście. Smakuje lepiej, niż w restauracji

Zupa cebulowa to potrawa francuskiej kuchni. Możemy ją dowolnie modyfikować i stworzyć polską wersję, którą chętnie zjedzą twoi domownicy i goście. Wystarczy, że dodasz do niej dwa składniki. Ta zupa będzie idealna, szczególnie na chłodny, zimowy czas. Sprawdź przepis.

Zupa cebulowa to mało popularne, domowe danie, jednak często można zobaczyć ją w menu najlepszych restauracji, a to ze względu na jej smak i esencjonalność. Przepis możemy dowolnie modyfikować, dlatego przedstawiamy polską wersję zupy cebulowej. Wystarczy, że dodasz sok z kiszonej kapusty i ser Bursztyn

Jakich składników użyć do polskiej zupy cebulowej?

Do zupy cebulowej używamy standardowych składników, natomiast do jej spolszczonej wersji musimy dorzucić jeszcze dwa dodatki z polskiej kuchni. Oto lista:

  • 1,5 l wywaru z kości słoniowych i dowolnego mięsa;
  • 10 cebul w żółtych łupinach;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina (opcjonalnie brendy lub koniak);
  • 1/3 szklanki soku z kiszonej kapusty;
  • ser Bursztyn;
  • przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn;
  • masło klarowane;
  • bagietka.

Zupa cebulowa po polsku - przepis

Aby przygotować zupę cebulową, na sam początek musimy rozpuścić masło klarowane w szerokim rondelku lub w garnku z głębokim dnem. Później dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ją na małym ogniu, prawie do skrystalizowania. Proces duszenia jest bardzo ważny, nie możemy smażyć warzyw. 

W kolejnym kroku kroimy czosnek w małą kostkę i dodajemy go do cebuli. Gdy poczujemy jego aromat, to wtedy dorzucamy rozmaryn i tymianek. Wszystko dusimy przez chwilę i podlewamy białym, wytrawnym winem

Całość dusimy do momentu, aż alkohol odparuje i dolewamy bulion. Od tego momentu gotujemy zupę na wolnym ogniu przez 20 minut. 

Później wlewamy sok z kiszonej kapusty i doprawiamy zupę cebulową solą i pieprzem. W tym czasie możemy pokroić bagietkę na kromki, doprawić ją ziołami oraz czosnkiem lub posmarować masłem czosnkowym i podsmażyć na patelni. 

Starty ser Bursztyn dodajemy zarówno do zupy, jak i na bagietki. Pieczywo zapiekamy w piekarniku, to samo możemy również zrobić z małymi porcjami zupy cebulowej, aby lepiej rozpuścić ser. 

Zobacz też:

Proste ciasto biszkoptowe z 3 składników. Wychodzi puszyste jak obłoczek

W tym roku zamiast zwykłej jarzynowej, zrób na święta taką sałatkę. Zostaną tylko puste talerze

Moja teściowa na Wielkanoc robi taką szynkę. Warto zacząć wcześniej, ale jest warta zachodu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa
Przejdź na