Reklama
Reklama

Zupa z czasów PRL-u wraca do łask. Ewa Wachowicz zdradza swój przepis

Przepisy z czasów PRL-u w ostatnich latach wracają do łask i są chętnie przygotowywane, głównie ze względu na łatwość ich gotowania oraz na małą ilość składników. Wiele osób powraca również do tych smaków z sentymentu do swoich dziecięcych lub młodzieńczych lat. Ewa Wachowicz przypomniała nam o jednym z takich przepisów, prezentując swój pomysł na klasyczną zupę.

Kuchnia PRL-u to dla wielu osób przede wszystkim sentymentalne wspomnienia i smak młodości. Jednak ta zupa ze względu na jeden kontrowersyjny składnik przez niektórych była uwielbiana, a u innych nie cieszyła się dobrą sławą. Do tego słynnego przepisu powraca Ewa Wachowicz, przedstawiając inspirację na obiad dla całej rodziny.

Jaką zupę często serwowano w czasach PRL-u?

Jednym z kontrowersyjnych dań z tamtych czasów była zupa, uważana przez niektórych za uboższą wersję żurku. Mowa tu oczywiście o słynnej zalewajce, którą podawano z nietypowym produktem. Dodawano do zupy ozorki, które najczęściej występowały wtedy w dwóch formach i serwowano je właśnie w zupie zalewajce lub po prostu w sosie chrzanowym.

To właśnie przepis na tę zupę postanowiła przypomnieć Ewa Wachowicz, tym samym dając szansę kulinarnego cofnięcia się do czasów PRL-u, gdy to danie często królowało na stołach. Co więcej, zaproponowany przez nią przepis jest łatwy do wykonania i nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych.

Czytaj również: Ten rosół to sekret młodego wyglądu. Odżywia skórę i prasuje zmarszczki

Zupa zalewajka w wykonaniu Ewy Wachowicz. Co potrzebujemy?

Do przygotowania tej smacznej zupy z dawnych lat nie potrzebujmy wielu składników, co cechuje większość przepisów z czasów PRL-u, gdy spora ilość produktów nie była po prostu dostępna.

Chcąc zrobić zupę zalewajkę z ozorkami wieprzowymi, musimy wyposażyć się w składniki takie jak:

  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 ziemniaki,
  • 125 ml zakwasu na żur,
  • 2 ozorki wieprzowe,
  • 2 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść koperku,
  • gęsta śmietana do dekoracji.

Jak zrobić zalewajkę z ozorkami? Prosty przepis

Samo przygotowanie zupy nie jest zbyt trudne i nie wymaga od nas umiejętności kulinarnych na wysokim poziomie. Jest to smaczna i rozgrzewająca propozycja na obiad dla całej rodziny.

Chcąc zrobić zalewajkę z ozorkami, musimy wykonać kilka kroków. Oto one:

  1. Myjemy i oczyszczamy ozorki. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą oraz gotujemy je pod przykryciem przez około 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu przecedzamy ozorki i ponownie zalewamy je zimną wodą. Doprawiamy je solą, zielem angielskim i listkami laurowymi. Całość gotujemy przez 2 godziny.
  3. Kolejnym krokiem jest obranie ziemniaków, pokrojenie ich i ugotowanie oddzielnie w niewielkiej ilości odlanego z ozorków wywaru.
  4. Następnie ozorki studzimy, obieramy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Do garnka, w którym znajdują się ziemniaki, przekładamy ozorki i zalewamy zakwasem na żur, przelewając tylko płyn, bez osadu. Zupę przykrywamy i zagotowujemy, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy garść posiekanego koperku. Zalewajkę podajemy z kleksem śmietany.

Zobacz też:

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

Włóż wszystkie składniki do wytłoczki po jajkach. Bez trudu zrobisz danie, które zachwyci gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy