Reklama
Reklama

Zupa z czasów PRL-u wraca do łask. Ewa Wachowicz zdradza swój przepis

Przepisy z czasów PRL-u w ostatnich latach wracają do łask i są chętnie przygotowywane, głównie ze względu na łatwość ich gotowania oraz na małą ilość składników. Wiele osób powraca również do tych smaków z sentymentu do swoich dziecięcych lub młodzieńczych lat. Ewa Wachowicz przypomniała nam o jednym z takich przepisów, prezentując swój pomysł na klasyczną zupę.

Kuchnia PRL-u to dla wielu osób przede wszystkim sentymentalne wspomnienia i smak młodości. Jednak ta zupa ze względu na jeden kontrowersyjny składnik przez niektórych była uwielbiana, a u innych nie cieszyła się dobrą sławą. Do tego słynnego przepisu powraca Ewa Wachowicz, przedstawiając inspirację na obiad dla całej rodziny.

Jaką zupę często serwowano w czasach PRL-u?

Jednym z kontrowersyjnych dań z tamtych czasów była zupa, uważana przez niektórych za uboższą wersję żurku. Mowa tu oczywiście o słynnej zalewajce, którą podawano z nietypowym produktem. Dodawano do zupy ozorki, które najczęściej występowały wtedy w dwóch formach i serwowano je właśnie w zupie zalewajce lub po prostu w sosie chrzanowym.

To właśnie przepis na tę zupę postanowiła przypomnieć Ewa Wachowicz, tym samym dając szansę kulinarnego cofnięcia się do czasów PRL-u, gdy to danie często królowało na stołach. Co więcej, zaproponowany przez nią przepis jest łatwy do wykonania i nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych.

Czytaj również: Ten rosół to sekret młodego wyglądu. Odżywia skórę i prasuje zmarszczki

Zupa zalewajka w wykonaniu Ewy Wachowicz. Co potrzebujemy?

Do przygotowania tej smacznej zupy z dawnych lat nie potrzebujmy wielu składników, co cechuje większość przepisów z czasów PRL-u, gdy spora ilość produktów nie była po prostu dostępna.

Chcąc zrobić zupę zalewajkę z ozorkami wieprzowymi, musimy wyposażyć się w składniki takie jak:

  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 ziemniaki,
  • 125 ml zakwasu na żur,
  • 2 ozorki wieprzowe,
  • 2 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść koperku,
  • gęsta śmietana do dekoracji.

Jak zrobić zalewajkę z ozorkami? Prosty przepis

Samo przygotowanie zupy nie jest zbyt trudne i nie wymaga od nas umiejętności kulinarnych na wysokim poziomie. Jest to smaczna i rozgrzewająca propozycja na obiad dla całej rodziny.

Chcąc zrobić zalewajkę z ozorkami, musimy wykonać kilka kroków. Oto one:

  1. Myjemy i oczyszczamy ozorki. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą oraz gotujemy je pod przykryciem przez około 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu przecedzamy ozorki i ponownie zalewamy je zimną wodą. Doprawiamy je solą, zielem angielskim i listkami laurowymi. Całość gotujemy przez 2 godziny.
  3. Kolejnym krokiem jest obranie ziemniaków, pokrojenie ich i ugotowanie oddzielnie w niewielkiej ilości odlanego z ozorków wywaru.
  4. Następnie ozorki studzimy, obieramy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Do garnka, w którym znajdują się ziemniaki, przekładamy ozorki i zalewamy zakwasem na żur, przelewając tylko płyn, bez osadu. Zupę przykrywamy i zagotowujemy, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy garść posiekanego koperku. Zalewajkę podajemy z kleksem śmietany.

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy