Reklama
Reklama

Kultowa sałatka z PRL-u w nowej odsłonie. Zobacz, jak ją przygotować

Sałatka jarzynowa była prawdziwym hitem w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Była jedną z przekąsek, która pojawiała się na stołach przy różnych okazjach i smakowała niemal każdemu. Większość z kultowych wówczas dań odeszła już w zapomnienie, jednak jarzynowa sałatka jest jednym z tych, które nadal cieszą się ogromną popularnością. Klasyczny przepis można jednak wzbogacić, by potrawa zyskała oryginalny smak. Czasem wystarczy nawet jeden składnik.

W wielu domach sałatka jarzynowa jest zaliczana wręcz do 12 obowiązkowych potraw wigilijnych. Pojawia się na każde święta i smakuje całej rodzinie. W różnych regionach, a nawet w różnych domach można ją przygotowywać z nieco innych składników — niektórzy na przykład dodają do niej ogórki kiszone czy jabłka, podczas gdy dla innych do niewybaczalny błąd. Jak można wzbogacić klasyczny przepis, by nabrał nowoczesnego charakteru, a jednocześnie przypominał nam smak znany z dzieciństwa? Mamy kilka propozycji. 

Klasyczna sałatka jarzynowa. Oto podstawowe składniki

Podstawą sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa: marchewka, pietruszka i ziemniaki. Po ugotowaniu kroi się je w kostkę i dodaje do ugotowanych na twardo, również pokrojonych jajek, a także zielonego groszku. W niektórych domach do sałatki jarzynowej dodaje się jeszcze pokrojone, kiszone ogórki, kwaśne jabłka, a nawet cebule. Wszystkie składniki miesza się z majonezem, solą oraz pieprzem, by powstała ulubiona przekąska wielu pokoleń Polaków.

Smak możemy modyfikować zarówno dzięki ilości zastosowanych przypraw, jak i dodatków. Jeśli chcemy, by sałatka była kwaśniejsza, dodajmy do niej więcej kiszonych ogórków, a jeśli ma być mniej kaloryczna, warto wybrać majonez typu light.

Może cię zainteresować: Zrób ten miodownik na święta, a wszyscy będą cię prosić o przepis 

Sałatka jarzynowa w nowym wydaniu. Co do niej dodać?

Do sałatki jarzynowej można — zamiast zielonego groszku — dodać kukurydzę konserwową. Wówczas jej smak będzie nieco słodszy. Można również wykorzystać jedno i drugie warzywo — pamiętajmy tylko by wówczas dodać je w nieco mniejszej ilości. Zamiast cebuli można z kolei zastosować białą część pora, drobno posiekaną. Nada to sałatce chrupkości.

Interesującym dodatkiem do jarzynowej sałatki będą też marynowane grzybki, które z uwagi na nieco intensywniejszy smak będą doskonałą przeciwwagą dla łagodnych warzyw. Można zdecydować się na przykład na pieczarki, podgrzybki, kurki czy prawdziwki. Interesującym i nietypowym dodatkiem będzie też fasola (sprawi, że sałatka stanie się bardziej sycąca), a także buraki. Ich dodanie z pewnością zmieni nieco wygląd przekąski — stanie się ona bardziej różowa. Buraki można ugotować i pokroić w kostkę, ale można również zetrzeć je na surowo na tarce.

Do sałatki jarzynowej o delikatnym smaku warto dodać marynowanego, pokrojonego w kostkę śledzia. Stanie się wówczas nieco bardziej słona. Jeśli zaś chcemy nadać jej ostrości, można posłużyć się musztardą. Wystarczy łyżka przyprawy, by całkowicie odmienić jej smak.

Zobacz też:

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta