Reklama
Reklama

Kultowa sałatka z PRL-u w nowej odsłonie. Zobacz, jak ją przygotować

Sałatka jarzynowa była prawdziwym hitem w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Była jedną z przekąsek, która pojawiała się na stołach przy różnych okazjach i smakowała niemal każdemu. Większość z kultowych wówczas dań odeszła już w zapomnienie, jednak jarzynowa sałatka jest jednym z tych, które nadal cieszą się ogromną popularnością. Klasyczny przepis można jednak wzbogacić, by potrawa zyskała oryginalny smak. Czasem wystarczy nawet jeden składnik.

W wielu domach sałatka jarzynowa jest zaliczana wręcz do 12 obowiązkowych potraw wigilijnych. Pojawia się na każde święta i smakuje całej rodzinie. W różnych regionach, a nawet w różnych domach można ją przygotowywać z nieco innych składników — niektórzy na przykład dodają do niej ogórki kiszone czy jabłka, podczas gdy dla innych do niewybaczalny błąd. Jak można wzbogacić klasyczny przepis, by nabrał nowoczesnego charakteru, a jednocześnie przypominał nam smak znany z dzieciństwa? Mamy kilka propozycji. 

Klasyczna sałatka jarzynowa. Oto podstawowe składniki

Podstawą sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa: marchewka, pietruszka i ziemniaki. Po ugotowaniu kroi się je w kostkę i dodaje do ugotowanych na twardo, również pokrojonych jajek, a także zielonego groszku. W niektórych domach do sałatki jarzynowej dodaje się jeszcze pokrojone, kiszone ogórki, kwaśne jabłka, a nawet cebule. Wszystkie składniki miesza się z majonezem, solą oraz pieprzem, by powstała ulubiona przekąska wielu pokoleń Polaków.

Smak możemy modyfikować zarówno dzięki ilości zastosowanych przypraw, jak i dodatków. Jeśli chcemy, by sałatka była kwaśniejsza, dodajmy do niej więcej kiszonych ogórków, a jeśli ma być mniej kaloryczna, warto wybrać majonez typu light.

Może cię zainteresować: Zrób ten miodownik na święta, a wszyscy będą cię prosić o przepis 

Sałatka jarzynowa w nowym wydaniu. Co do niej dodać?

Do sałatki jarzynowej można — zamiast zielonego groszku — dodać kukurydzę konserwową. Wówczas jej smak będzie nieco słodszy. Można również wykorzystać jedno i drugie warzywo — pamiętajmy tylko by wówczas dodać je w nieco mniejszej ilości. Zamiast cebuli można z kolei zastosować białą część pora, drobno posiekaną. Nada to sałatce chrupkości.

Interesującym dodatkiem do jarzynowej sałatki będą też marynowane grzybki, które z uwagi na nieco intensywniejszy smak będą doskonałą przeciwwagą dla łagodnych warzyw. Można zdecydować się na przykład na pieczarki, podgrzybki, kurki czy prawdziwki. Interesującym i nietypowym dodatkiem będzie też fasola (sprawi, że sałatka stanie się bardziej sycąca), a także buraki. Ich dodanie z pewnością zmieni nieco wygląd przekąski — stanie się ona bardziej różowa. Buraki można ugotować i pokroić w kostkę, ale można również zetrzeć je na surowo na tarce.

Do sałatki jarzynowej o delikatnym smaku warto dodać marynowanego, pokrojonego w kostkę śledzia. Stanie się wówczas nieco bardziej słona. Jeśli zaś chcemy nadać jej ostrości, można posłużyć się musztardą. Wystarczy łyżka przyprawy, by całkowicie odmienić jej smak.

Zobacz też:

​Nazywają go złotem Syberii. To prawdziwa bomba witaminowa

Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta