Zrób ten miodownik na święta, a wszyscy będą cię prosić o przepis
Delikatny, słodki miodownik to idealne ciasto na świąteczny stół. Nie tylko zrobi wrażenie na twoich bliskich, ale przypadnie również do gustu nawet największym niejadkom. Sprawdź, w jaki sposób je przygotować. Czy wiesz, jaki tajemny składnik sprawi, że krem budyniowy będzie jeszcze lepszy?
Miodownik to ciasto, które robi wrażenie. Składa się z cienkich, słodkich blatów, które przełożone są budyniowym kremem. Przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodyczy. Warto je zrobić, również dlatego, że pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Sprawdź, jak je przygotować.
- 2 jajka,
- 250 g cukru pudru,
- 3 łyżki miodu,
- 120 g masła,
- 600 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka octu 10 proc.
- 850 ml mleka,
- 2 waniliowe budynie,
- 500 g masy kajmakowej,
- 200 g masła,
- 120 g orzechów włoskich.
Przygotowanie miodownika rozpoczynamy od rozpuszczenia w garnuszku cukru pudru, miodu i masła. Podgrzewamy je na małym ogniu, dopóki całkiem się nie rozpuszczą. Następnie dodajemy do nich ocet oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy i gotujemy przez dodatkowe kilka minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy masa ostygnie, dodajemy do niej jajka oraz mąkę. Zagniatamy ciasto i przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę lub blat. Masa powinna być na tyle plastyczna, że możliwe będzie rozwałkowanie jej na cienkie warstwy. Ciasto dzielimy na 5 części i na fragmentach pergaminu wałkujemy je na cienkie blaty.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika. Pieczemy je przez 6 minut. Następnie zostawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie zaczynamy przygotowywać krem.
W garnuszku przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie czekamy, aż ostygnie. Już z ostudzonym budyniem ucieramy miękkie masło, a następnie do masy dodajemy kajmak.
Ostatnim etapem jest złożenie ciasta. Najpierw musimy upewnić się, że wszystkie jego elementy są ostudzone. Umieszczamy pierwszy blat w formie, a następnie smarujemy go kremem budyniowo-kajmakowym. W taki sposób formujemy resztę ciasta. Na ostatnim blacie umieszczamy nie tylko warstwę kremu, ale także dekorację. Za pomocą orzechów możesz ozdobić ciasto. Następnie schładzamy je w lodówce na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki