Reklama
Reklama

Zrób ten miodownik na święta, a wszyscy będą cię prosić o przepis

Delikatny, słodki miodownik to idealne ciasto na świąteczny stół. Nie tylko zrobi wrażenie na twoich bliskich, ale przypadnie również do gustu nawet największym niejadkom. Sprawdź, w jaki sposób je przygotować. Czy wiesz, jaki tajemny składnik sprawi, że krem budyniowy będzie jeszcze lepszy?

Miodownik to ciasto, które robi wrażenie. Składa się z cienkich, słodkich blatów, które przełożone są budyniowym kremem. Przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodyczy. Warto je zrobić, również dlatego, że pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki na miodownik z kajmakiem i budyniem

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 250 g cukru pudru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 120 g masła,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka octu 10 proc.

Składniki na krem:

  • 850 ml mleka,
  • 2 waniliowe budynie,
  • 500 g masy kajmakowej,
  • 200 g masła,
  • 120 g orzechów włoskich.

Jak przygotować miodownik z kajmakiem i budyniem?

Przygotowanie miodownika rozpoczynamy od rozpuszczenia w garnuszku cukru pudru, miodu i masła. Podgrzewamy je na małym ogniu, dopóki całkiem się nie rozpuszczą. Następnie dodajemy do nich ocet oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy i gotujemy przez dodatkowe kilka minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.

Kiedy masa ostygnie, dodajemy do niej jajka oraz mąkę. Zagniatamy ciasto i przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę lub blat. Masa powinna być na tyle plastyczna, że możliwe będzie rozwałkowanie jej na cienkie warstwy. Ciasto dzielimy na 5 części i na fragmentach pergaminu wałkujemy je na cienkie blaty.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika. Pieczemy je przez 6 minut. Następnie zostawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie zaczynamy przygotowywać krem.

W garnuszku przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie czekamy, aż ostygnie. Już z ostudzonym budyniem ucieramy miękkie masło, a następnie do masy dodajemy kajmak.

Ostatnim etapem jest złożenie ciasta. Najpierw musimy upewnić się, że wszystkie jego elementy są ostudzone. Umieszczamy pierwszy blat w formie, a następnie smarujemy go kremem budyniowo-kajmakowym. W taki sposób formujemy resztę ciasta. Na ostatnim blacie umieszczamy nie tylko warstwę kremu, ale także dekorację. Za pomocą orzechów możesz ozdobić ciasto. Następnie schładzamy je w lodówce na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Zobacz też:

​Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami

Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób

Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta