Prababcie jadły ze smakiem, a młodzi gardzą. Zrobisz z niej jedną z najzdrowszych zup
Dawniej często trafiała na stoły, również w okresie jesienno-zimowym. Prababcie jadły ją ze smakiem. Dziś jednak, w natłoku egzotycznych smaków i szybkich dań została zapomniana. Obecnie niewielu młodych ludzi po nią sięga, choć jest jednym z najzdrowszych warzyw. Jest lekkostrawna, pozytywnie wpływa na odporność i układ sercowo-naczyniowy.
Brukiew to jedno z najzdrowszych warzyw, a młodzi Polacy praktycznie o niej zapomnieli. Wielka szkoda, bo jest tania, wartościowa dla organizmu, a jej charakterystyczny lekko ostry smak sprawia, że można ją wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów.
Doskonale wiedzą o tym m.in. Norwedzy, którzy jedzą brukiew niemal równie często, co my ziemniaki. Jednym z najpopularniejszych dań z tego przysmaku jest u nich kålrabistappe, czyli po prostu puree z tego warzywa. Skandynawowie chętnie sięgają także po ugotowaną brukiew pokrojoną w kostkę.
Nasze prababcie uwielbiały brukiew. Nieraz ratowała ona polskie rodziny w czasach, gdy dostęp do pożywienia był utrudniony m.in. w czasach wojennego i powojennego kryzysu. Wówczas przygotowywano z niej aromatyczne zupy, pieczono i gotowano.
Obecnie jednak prawie nikt o niej nie pamięta. Została zastąpiona ziemniakami, a to błąd bo brukiew jest bardzo zdrowa. Nie kosztuje wiele, a zawiera witaminy: A, B6, C czy K, magnez, żelazo, potas, wapń czy cynk.
W 100 g tego warzywa znajduje się jedynie 37,5 kcal, dzięki czemu może być wsparciem w procesie odchudzania. Zawiera przy tym sporo błonnika. Dzięki temu wspiera trawienie.
Udowodniono, że dzięki swoim właściwościom rukiew wspomaga odporność, dba o pracę układu pokarmowego, obniża delikatnie ciśnienie krwi i działa ochronnie na serce (z uwagi na przeciwzapalne właściwości). Przeciwdziała otyłości, ponieważ szybko syci. To idealne uzupełnienie codziennej diety.
Brukiew ma ciekawy, słodkawo-ostry smak. Niektórzy wyczuwają w niej kapustę, inni nuty musztardowe. Można ją spożywać zarówno na surowo, jak i ugotować. Jednym z najsmaczniejszych dań z tego warzywa jest jednak zupa z brukwi i ziemniaków tzw. brukwianka.
Składniki na brukwiankę:
- mięso np. skrzydła gęsie na wywar - 1-2 sztuki
- brukiew - 1 duża sztuka
- ziemniaki - 3 sztuki
- marchew - 1 duża sztuka
- cebula - 1 sztuka
- woda - 2 litry
- liście laurowe - 2/3 sztuki
- ziele angielskie - 3/4 ziarna
- pieprz ziarnisty/ mielony - 0,5 łyżeczki
- majeranek - 1 łyżka
- pietruszka - wedle uznania
- sól, pieprz - wedle uznania
Zacznij od zagotowania gęsiny w garnku. Zdejmij szumowiny, dorzuć opaloną, przekrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj zupę na małym ogniu przez 80 minut. Wyjmij mięso, oddziel od kości i pokrój.
Do bulionu wrzuć brukiew pokrojoną w kostkę i gotuj ok. 25–30 minut. Gdy będzie prawie miękka, dorzuć ziemniaki, marchew i gotuj, aż wszystko zmięknie. Później ponownie włóż mięso go garnka, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Zobacz też:
Gotuję tę zupę co tydzień. Smaczna, sycąca i do tego banalna w przygotowaniu
Twoje ciasto drożdżowe nigdy nie rośnie? Winny jest jeden produkt
Wybierz tę rybę zamiast łososia. Jest zdrowsza, smaczniejsza i z Polski