Chroni przed demencją i wspiera mózg. Wystarczy kawałek dziennie
Czy słodycze mogą być zdrowe? Choć wielu osobom trudno będzie w to uwierzyć, okazuje się, że tak, pod warunkiem, że mądrze je wybierzemy. Zamiast ciasteczek czy batoników, które są prawdziwą bombą kaloryczną, warto sięgnąć po inny rodzaj słodyczy, który przez wielu dietetyków uważany jest za super food. Nie tylko dobrze smakuje, ale też ma pozytywny wpływ na cały nasz organizm. O czym mowa?
Tabliczki białej czy mlecznej czekolady to prawdziwe bomby kaloryczne. Poza tym są niezdrowymi produktami o dużej ilości cukru, tłuszczów, aromatów i emulgatorów. Tego samego nie można powiedzieć o gorzkiej czekoladzie. To właśnie ją dr. Bartek Kulczyński uznaje za superfood. Oczywiście przed wrzuceniem do koszyka, musimy przeanalizować jej skład.
Bez dwóch zdań gorzka czekolada jest kalorycznym produktem, ponieważ ma 598 kalorii w 100 g. Jedna kostka zawiera zatem 30-35 kcal. Przykładowo banan będący najbardziej kalorycznym owocem dostarcza 107 kcal w 120 g.
Właśnie dlatego nie powinniśmy zjadać na raz całej tabliczki. Wystarczy, że będziemy codziennie spożywać kawałek gorzkiej czekolady np. 5 kostek dziennie.
Zastanawiające jest również to, jakie wartości odżywcze ma ten produkt. Oto lista:
- białko - 7,8 g;
- węglowodany - 46 g;
- cukry - 24 g;
- błonnik - 11 g;
- tłuszcz - 42,6 g.
Gorzka czekolada jest źródłem magnezu. 1 tabliczka zawiera około 250 mg tego składnika. Przykładowo dorosły człowiek potrzebuje 400 mg tego minerału, a więc 4 kostki spełniają to zapotrzebowanie w 15-25%.Oprócz tego dostarcza innych, cennych składników, tj. żelazo, polifenole, teobrominę.
Gorzka czekolada wspiera pracę mózgu - pomaga w poprawie pamięci i funkcji poznawczych. Jej regularne spożywanie wpływa na zdolność do skupiania się i zapamiętywania. Wszystko dlatego, że flawonoidy w niej zawarte poszerzają naczynia krwionośne i usprawniają przepływ krwi.
Poza tym chronią przed działaniem wolnych rodników. Pamiętajmy, że długotrwała ochrona antyoksydacyjna jest jednym z czynników zmniejszających ryzyko procesów neurodegeneracyjnych.
Ten produkt może wzmacniać układ krążenia i chronić przed wieloma chorobami sercowo-naczyniowymi, tj. udar krwotoczny czy zawał serca. Co więcej, wykazuje działanie sprzyjające obniżeniu ciśnienia tętniczego oraz może wspierać utrzymanie prawidłowej wrażliwości insulinowej, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Gorzka czekolada poprawia humor i redukuje stres. Wszystko dzięki zwiększaniu poziomowi serotoniny i podnoszenie wytwarzaniu dopaminy.
Jakość gorzkiej czekolady jest zależna od ilości kakao w składzie. Czekolada zyskuje miano "gorzkiej", jeśli ma chociaż 35% kakao.
Według dr. Bartka Kulczyńskiego gorzka czekolada powinna mieć co najmniej 70% tego składnika. Znajdą się też produkty zawierająca aż 99% kakao - wówczas uznajemy je za ekskluzywne.
Zobacz też:
Prababcie jadły ze smakiem, a młodzi gardzą. Zrobisz z niej jedną z najzdrowszych zup
Gotuję tę zupę co tydzień. Smaczna, sycąca i do tego banalna w przygotowaniu
Twoje ciasto drożdżowe nigdy nie rośnie? Winny jest jeden produkt