Reklama
Reklama

Ten rosół to sekret młodego wyglądu. Odżywia skórę i prasuje zmarszczki

Tradycyjny rosół jest bardzo częstym gościem na naszych stołach, jednak mało kto wie, że warto nieco zmienić recepturę i przygotować rosół kolagenowy. Jest to nie tylko pyszna zupa, ale i eliksir młodości oraz piękna, ponieważ bulion zawiera duże ilości kolagenu, odpowiadającego za jędrność skóry. Podpowiadamy, jak przygotować ten smaczny i wartościowy rosół.

Regularne picie rosołu kolagenowego może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie i wygląd. Spożywanie jednej szklanki bulionu dziennie pomaga w wygładzeniu zmarszczek, poprawieniu kondycji włosów i paznokci, a także wzmocnieniu odporności.

Dlaczego warto jeść rosół kolagenowy?

Tradycyjny rosół bardzo często gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Zazwyczaj przygotowywany jest on z wyselekcjonowanego mięsa drobiowego oraz elementów wołowiny. Jednak warto również wypróbować inną wersję tego znanego dania, jaką jest rosół kolagenowy.

Jak sama nazwa wskazuje, jest to zupa, która obfituje w kolagen, ale także zawiera potas, wapń, magnez oraz kwas hialuronowy. W rosole pojawia się również glutamina, która dodatkowo wzmacnia naszą odporność.

Oprócz tego jedzenie rosołu kolagenowego pozwala łagodzić stany zapalne, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza trawienie, wspiera pracę jelit, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Wystarczy, że będziemy wypijać szklankę tej zupy dziennie, a szybko zauważymy pierwsze efekty.  

Czytaj również: Najlepsze śledzie na święta i sylwestra. Z tym dodatkiem smakują wyśmienicie

Jak przygotować rosół kolagenowy?

Samo przygotowanie rosołu kolagenowego nie różni się za bardzo od gotowania tradycyjnego rosołu. Najważniejsza różnica to mięso używane do tej zupy. W tym przypadku są to kurze łapki, szyjki drobiowe czy wołowe mostki. To właśnie one obfitują w kolagen.

Kluczowe jest także to, że nasz rosół musi gotować się minimum przez 4 godziny na wolnym ogniu. Składniki potrzebne do zrobienia go to:

  • 1 kg łapek i szyjek kurzych,
  • 2 kg kości szpikowych,
  • 0,5 kg podrobów drobiowych,
  • pół selera,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 litry wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie rosołu nie jest skomplikowane, a zupa ta może przyczynić się do poprawy zdrowia i urody. Gotowanie musimy rozpocząć od dokładnego umycia mięsa i wrzucenia go do garnka. Następnie dodajemy do niego odrobinę octu i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu.

Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień i gotujemy wywar przez następne 2 godziny. W połowie gotowania dodajemy warzywa i zioła. Na sam koniec wrzucamy przyprawy. Gotową zupę przecedzamy przez sito i smaczny bulion gotowy!

Zobacz też:

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

​Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przepisy