Reklama
Reklama

Ten rosół to sekret młodego wyglądu. Odżywia skórę i prasuje zmarszczki

Tradycyjny rosół jest bardzo częstym gościem na naszych stołach, jednak mało kto wie, że warto nieco zmienić recepturę i przygotować rosół kolagenowy. Jest to nie tylko pyszna zupa, ale i eliksir młodości oraz piękna, ponieważ bulion zawiera duże ilości kolagenu, odpowiadającego za jędrność skóry. Podpowiadamy, jak przygotować ten smaczny i wartościowy rosół.

Regularne picie rosołu kolagenowego może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie i wygląd. Spożywanie jednej szklanki bulionu dziennie pomaga w wygładzeniu zmarszczek, poprawieniu kondycji włosów i paznokci, a także wzmocnieniu odporności.

Dlaczego warto jeść rosół kolagenowy?

Tradycyjny rosół bardzo często gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Zazwyczaj przygotowywany jest on z wyselekcjonowanego mięsa drobiowego oraz elementów wołowiny. Jednak warto również wypróbować inną wersję tego znanego dania, jaką jest rosół kolagenowy.

Jak sama nazwa wskazuje, jest to zupa, która obfituje w kolagen, ale także zawiera potas, wapń, magnez oraz kwas hialuronowy. W rosole pojawia się również glutamina, która dodatkowo wzmacnia naszą odporność.

Oprócz tego jedzenie rosołu kolagenowego pozwala łagodzić stany zapalne, oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza trawienie, wspiera pracę jelit, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Wystarczy, że będziemy wypijać szklankę tej zupy dziennie, a szybko zauważymy pierwsze efekty.  

Czytaj również: Najlepsze śledzie na święta i sylwestra. Z tym dodatkiem smakują wyśmienicie

Jak przygotować rosół kolagenowy?

Samo przygotowanie rosołu kolagenowego nie różni się za bardzo od gotowania tradycyjnego rosołu. Najważniejsza różnica to mięso używane do tej zupy. W tym przypadku są to kurze łapki, szyjki drobiowe czy wołowe mostki. To właśnie one obfitują w kolagen.

Kluczowe jest także to, że nasz rosół musi gotować się minimum przez 4 godziny na wolnym ogniu. Składniki potrzebne do zrobienia go to:

  • 1 kg łapek i szyjek kurzych,
  • 2 kg kości szpikowych,
  • 0,5 kg podrobów drobiowych,
  • pół selera,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 litry wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie rosołu nie jest skomplikowane, a zupa ta może przyczynić się do poprawy zdrowia i urody. Gotowanie musimy rozpocząć od dokładnego umycia mięsa i wrzucenia go do garnka. Następnie dodajemy do niego odrobinę octu i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu.

Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień i gotujemy wywar przez następne 2 godziny. W połowie gotowania dodajemy warzywa i zioła. Na sam koniec wrzucamy przyprawy. Gotową zupę przecedzamy przez sito i smaczny bulion gotowy!

Zobacz też:

Te grzyby lepiej smakują w zupie, niż borowiki. Jednak nie łatwo je znaleźć

Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Te owoce otulają jelita jak kołderka. Są ultrazdrowe, ale mało znane

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przepisy