Ewa Wachowicz dodaje do rosołu ten sekretny składnik. Dzięki niemu smakuje, jak nigdy
Rosół to tradycyjna polska zupa, która często gości na wielu stołach. Każda pani domu ma swój przepis, warto jednak poznać także inne porady, które mogą wzmocnić smak i aromat rosołu. Tym razem swój sekret na idealną zupę zdradziła Ewa Wachowicz.
Rosół powstaje po ugotowaniu aromatycznych ziół, warzyw oraz mięsa. Później można go dodatkowo wykorzystać, na przykład w trakcie przygotowywania sosów lub przerobić na inną zupę, na przykład pomidorową. Jednak jak przygotować rosół perfekcyjny?
Sekretami na temat przygotowywania rosołu podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. W jej przepisie wykorzystywane są wszystkie składniki do cna. Dotyczy to także elementów, które przez wiele osób mogłyby zostać uznane za odpadki.
Ewa Wachowicz od lat dzieli się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi gotowania. Dzięki nim wiele pań domu doprowadziło przygotowywanie pewnych potraw niemal do perfekcji. Tym razem powiedziała, jak przygotowuje rosół.
Ewa Wachowicz potwierdziła, że do swojego rosołu dodaje części warzyw, które są zazwyczaj uznawane po prostu za odpadki. Mowa tutaj o obierkach po ziemniakach. Zawierają one dodatkowe elementy dobre dla zdrowia, a także urozmaicają smak dania.
Czytaj również: Już nigdy nie kupisz Nutelli. Zdrowy krem czekoladowy zrobisz w domu w kilka minut
Obierki od ziemniaków będą dobrym dodatkiem do rosołu. Warto wiedzieć, że przygotowuje się z nich m.in. wywar, który sprawdza się w walce z dolegliwościami towarzyszącymi obecności kamieni nerkowych i żółciowych. Żeby skorzystać z tych atutów, ważne jest, aby ziemniaki pochodziły z upraw naturalnych.
Dlatego warto dodać obierki z ziemniaków do rosołu, oczywiście wcześniej je dokładnie czyszcząc. Dzięki temu będzie można zapewnić sobie dodatkowe źródło błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy jelit, witaminy C, witaminy z grupy B, żelaza, jodu, wapnia, polifenoli oraz kwasu chlorogenowego.
Jest też pewien sposób, który pomoże w wydobyciu pełni smaku z obierków po ziemniakach. Przed dodaniem ich do rosołu można je skropić oliwą z oliwek i podpiec przez 30 minut w 200°C w piekarniku z włączonym trybem góra-dół.
Będzie to szczególnie duże uzupełnienie smaku w przypadku rosołów na bazie bulionu bezmięsnego. Podpieczone obierki ziemniaków mogą dodać ciekawe, orzechowe nuty smakowe.
Zobacz też:
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd
Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć