Reklama
Reklama

Już nigdy nie kupisz Nutelli. Zdrowy krem czekoladowy zrobisz w domu w kilka minut

Oryginalna Nutella pomimo tego, że jest niebywale smaczna, to niestety jest też niezdrowa. Zawiera potężną dawkę cukru oraz olej palmowy. Dlatego lepiej znaleźć alternatywę, na przykład taką jak domowa wersja kremu.

Producentom oryginalnej Nutelli przez dekady udawało się przekonywać konsumentów, że sprzedawany przez nich krem jest stworzony przede wszystkim na bazie naturalnego kakao oraz orzechów. Produktem zajadały się zarówno dzieci, jak i dorośli. Rzeczywistość jednak mocno rozminęła się z prawdą.

Jednym z najbardziej szkodliwych składników oryginalnej Nutelli jest olej palmowy. W trakcie obróbki termicznej uwalnia związki rakotwórcze m.in. glicydylowe estry kwasów tłuszczowych. Z kolei regularne spożywanie dużej ilości cukru prowadzi m.in. do uszkodzenia nerek, oczu, serca i naczyń krwionośnych. Dlatego lepiej wybrać domowy zastępnik. 

Jakie produkty są potrzebne do zrobienia domowej Nutelli?

Do przygotowania domowej Nutelli nie będzie potrzeba wielu składników. Stanowi to mocny kontrast w stosunku do tego, co można zauważyć na obfitej w informacje etykiecie oryginalnego i niezdrowego kremu. Większość składników znajduje się już prawdopodobnie w większości z kuchni.

Do zrobienia domowej Nutelli potrzebne będą artykuły takie jak:

  • 250 g orzechów laskowych,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 3 łyżki kakao.

Czytaj również: Domowa mikstura na zatoki. Szybko ułatwi oddychanie

Jak przygotować domową Nutellę?

Na początku należy podprażyć orzechy laskowe. Przyda się do tego duża, sucha patelnia. Orzechy trzeba na niej trzymać do momentu, aż zaczną się rumienić i wydzielać przyjemny zapach. Później powinno się je przełożyć na bawełnianą ściereczkę i obetrzeć, zdejmując tym samym skórkę.

W międzyczasie w małym garnku trzeba rozpuścić na małym ogniu czekoladę z mlekiem, a także kakao. Trzeba pamiętać o tym, aby krem się nie zagotował. Kiedy wszystko się rozpuści, całość należy odstawić do przestygnięcia.

Ostatni krok to wrzucenie do blendera kielichowego wcześniej podprażonych orzechów, umieszczenie w nim oleju kokosowego, miodu, a także rozpuszczonej czekolady. Całość należy zmiksować do momentu, aż wyjdzie jednolita, błyszcząca masa. Domowy krem Nutella będzie już gotowy.


Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie