Lubisz makaron? Sprawdź, ile razy w tygodniu można go jeść
Wiele osób zadaje sobie pytanie: jak często jeść makaron? W końcu jest jednym z elementów najzdrowszej diety, czyli śródziemnomorskiej. Czy zatem oznacza to, że można zajadać się nim codziennie? Dietetycy mają jasne zdanie w tej kwestii. Czas raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości.
Na obiad często wybieramy ziemniaki, ryż albo makaron. Tym razem skupimy się na tym ostatnim dodatku obiadowym. Króluje w daniach diety śródziemnomorskiej, która opiera się na zrównoważonym spożyciu węglowodanów, białka i tłuszczu, a także warzyw i owoców stanowiących źródło błonnika i witamin. Trzeba zatem wiedzieć, jak łączyć makaron z innymi produktami, aby nie był kaloryczny i ciężkostrawny.
Dietetycy mówią, że makaron można jeść nawet codziennie. Przede wszystkim dostarcza energii, dlatego czujemy się lepiej po jego spożyciu. Na tym jednak nie kończą się zalety tego produktu...
W popularnym makaronie jajecznym witaminy z grupy A i B występują w śladowych ilościach. Jeśli chodzi o makarony jasne, to najlepsze są te z mąki pszennej durum. Dietetycy polecają jednak wybór tych bezjajecznych, ciemnych, pełnoziarnistych.
Makaron pełnoziarnisty zawiera 336 kcal w 100 g. Jego dużą zaletą jest obecność w składzie całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem. Właśnie dlatego stanowi źródło błonnika pokarmowego, witaminy E, witamin z grupy B, a także minerałów, tj. cynk, selen, magnez, żelazo.
Regularne spożywanie tego produktu ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości na długi czas. W związku z tym pozwala ograniczyć podjadanie między posiłkami.
Co prawda, ten typ makaronu zawiera więcej tłuszczu niż ten tradycyjny, bo 2 g w 100 g produktu. Trzeba jednak nadmienić, że są to tłuszcze nienasycone pozytywnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy.
Jeśli będziemy spożywać regularnie makaron pełnoziarnisty, to zmniejszymy ryzyko wystąpienia chorób serca, niektórych nowotworów i cukrzycy typu 2., co zostało potwierdzone badaniami.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kiszone buraki – naturalny probiotyk i wsparcie dla zdrowia. Jakie ma właściwości?
Tak jak wspomniano, makaron można jeść codziennie, jednak należy kontrolować ilość jego spożycia. Zalecana porcja dla dorosłej osoby to od 75 do 100 g. Najlepiej skonsultować się ze specjalistą, który dopasuje dietę do naszych indywidualnych potrzeb.
Jeśli chcemy, żeby makaron nie był kaloryczny, to wówczas warto ograniczyć dodawanie do niego sosów na bazie śmietany czy sera. Zamiast nich lepiej postawić na lżejsze wersje np. sos z pomidorami czy na jogurcie naturalnym. Polecamy też jeść go z lekkim pesto.
Stworzymy pełnowartościowy posiłek, jeśli połączymy makaron z chudym białkiem i z warzywami. Z łatwością można przemycić je w sosie, ich zalecana porcja to od 80 do 100 g.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić makaron "na słodko". Wtedy dodajemy do niego twaróg i owoce np. z borówki czy maliny.
Zobacz też:
Śledzie w herbacie są lepsze, niż w occie i śmietanie. Znikają ze stołu w minutę
Sernik czy makowiec na święta? W tym roku wybierz opcję 2 w 1
Dodajesz to do rosołu? Nie dziw się, że wychodzi gorzkawy i mętny