Reklama
Reklama

Gotujesz makaron w ten sposób? Psujesz smak i konsystencję potraw

Gotowanie makaronu na pozór wydaje się być prostą czynnością. Okazuje się jednak, że można robić to w nieprawidłowy sposób i tym samym psuć finalny smak potraw z nim przyrządzonych. Podpowiadamy więc, w jaki sposób gotować makaron, aby osiągnąć jego idealną konsystencję. 

Dania z makaronem w roli głównej to dla wielu ulubione potrawy, po które chętnie sięgają z ogromnym smakiem. Na pozór wydają się być proste do przygotowania, bo w końcu ugotowanie makaronu nie może być takie trudne. A jednak. Okazuje się, że podczas tak prostej czynności można popełnić sporo błędów. Jak więc ugotować makaron, aby był smaczny?

Jak prawidłowo ugotować makaron? Niby proste, a jednak nie do końca

Gotowanie makaronu zdaniem Włochów to sztuka, która wymaga odpowiednich działań, aby finalnie przyniosła smakowity efekt. Niepoprawne ugotowanie makaronu może zepsuć smak całego dnia. Jak zatem prawidłowo ugotować makaron?  

Przede wszystkim unikać błędów, które są notorycznie popełniane przez wiele osób. Większość z nich wykonywana jest nieświadomie, dlatego nadeszła ta chwila, w której więcej się już ich nie popełni. Od dzisiaj gotowanie makaronu będzie odbywało się tak, jak należy, przez co smak i jego konsystencja będą iście idealne.  

Może cię zainteresować: Ta ryba jest smaczna i ma mało ości. W Chorwacji jest hitem, a Polsce mało kto o niej słyszał

Jakich błędów nie popełniać podczas gotowania makaronu?  

Chcąc dobrze gotować makaron, należy zacząć od wyeliminowania błędów, o które zdecydowanie nietrudno. Jednym z nich jest używanie za małego garnka. Makaron w czasie gotowania rozszerza się, przez co potrzebuje więcej przestrzeni. W małym garnku zdecydowanie jej nie znajdzie. Co więcej, małe naczynie to mało wody, co zdecydowanie utrudnia równomierne ugotowanie się makaronu.  

Kolejnym błędem jest nieodpowiednie solenie wody. Zbyt mało lub zbyt późne dodanie soli działa niezbyt dobrze na smak oraz konsystencję makaronu, dlatego warto dodawać ją do wrzącej wody, przed wrzuceniem do niej makaronu.  

Czego jeszcze nie robić? Nie warto dodawać oliwy z oliwek lub oleju do wody. To wcale nie pomaga, a wręcz przeciwnie. Ponadto należy dbać o mieszanie makaronu w czasie gotowania. Ważne jest również pilnowanie czasu, aby nie doprowadzić do przegotowania. To skuteczny sposób na zepsucie smaku i konsystencji makaronu. Lepiej z niego nie korzystać.

Zobacz także: Nie tylko pasta jajeczna. Tę zrobisz z taniego i zdrowego warzywa

Kiedy wrzucamy makaron do wody? Porady, jak dobrze ugotować makaron  

Skoro wiadomo już, jakich błędów nie popełniać podczas gotowania makronu, spokojnie można przejść do tego, jak zrobić to w poprawny sposób. Dla Włochów jest to sztuka, warto więc brać z nich przykład. Dobrze trzymać się niektórych wskazówek, a finalnie gotowanie makaronu będzie prawidłowe i jeszcze prostsze niż do tej pory.  

Podstawą jest wrzucenie makaronu do wody w odpowiednim momencie. Powinno się to odbywać dopiero wtedy, gdy woda się zagotuje, a nie wcześniej. Makaron wrzucony do zimnej wody będzie się dłużej gotować, co może wpłynąć również na ostateczną konsystencję.  

Chcąc ugotować idealnie makaron, ważne jest regularne kontrolowanie jego stanu. Jak to zrobić? Po prostu ostrożnie poprzez spróbowanie. Bez tego w łatwy sposób można go przegotować albo wręcz przeciwnie, nie dogotować. Makaron powinien być miękki, ale nierozgotowany.  

Po ugotowaniu należy natychmiast odcedzić makaron. Chcąc podawać go na ciepło, nie płucz go. Jeśli planujesz przygotować z niego danie na zimno, przepłukuj go chłodną wodą. Na koniec, warto pamiętać, że woda z gotowania makaronu również jest cenna i warto z niej skorzystać, aby przygotować sos do makaronu o idealnej konsystencji. 

Zobacz też:

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

​Ten ketchup zrobisz bez pomidorów. Zastąpisz je innym warzywem

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

INTERIA.PL