Ta ryba jest smaczna i ma mało ości. W Chorwacji jest hitem, a Polsce mało kto o niej słyszał
Ryba to nie tylko smaczny pomysł na obiad czy kolację, ale i dobry wybór dla naszego zdrowia. Jeśli jednak znudziły nam się już tradycyjne gatunki, takie jak dorsz, śledź czy łosoś, to warto zaczerpnąć inspiracji z zagranicy i sięgnąć po inną, pyszną rybę, która nie zawiera zbyt wielu ości. Sprawdź, jak ją przyrządzić i co ją cechuje.
W krajach południowej Europy dużą sławą cieszy się ryba dorada. Jest to gatunek nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy. W dodatku łatwo się go je, ponieważ nie ma wielu ości. Kluczem jednak do poznania smaku tej ryby jest przygotowanie jej tak, jak we Włoszech, Chorwacji czy Grecji. Przedstawiamy przepis na idealną rybę doradę.
Dorada to ryba występująca głównie w Morzu Śródziemnym, więc to właśnie u jego wybrzeży jest najbardziej popularna. Ryba ta osiąga około 70 cm długości i ma srebrzyste ubarwienie. Tym, co ją wyróżnia, jest ciemny grzbiet oraz jasny brzuch. Najczęściej poławiana jest w Chorwacji, Turcji, Grecji, Hiszpanii oraz we Włoszech.
W tych rejonach uznawana jest za jedno z najsmaczniejszych rybnych dań. Nic w tym dziwnego, ponieważ dorada ma zwarte, ale równocześnie delikatne i chude mięso. Jedną z jej największych zalet jest także to, że nie posiada ona zbyt wielu ości, więc możemy ją bez obaw zjeść i z łatwością wyciągnąć ostre fragmenty.
Ryba dorada podawana jest na kilka sposobów, chociaż w restauracjach najczęściej serwowana jest z grilla. Sama ryba jest na tyle smaczna, że nie potrzebuje ona sosu czy marynaty. Najlepiej smakuje z odrobiną soli, ziołami oraz masłem.
Czytaj również: Nie dodawaj cukru żelującego do dżemu. Zamień go na ten zdrowy składnik
Co więcej, ryba ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Dorada ma wiele właściwości prozdrowotnych, ponieważ jej mięso jest pełne mikroelementów oraz składników odżywczych. W dodatku stanowi źródło pełnowartościowego białka, więc może zastępować tradycyjne mięso.
Dorada zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki czemu jej spożywanie zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz pomaga regulować ciśnienie tętnicze. Dodatkowo regularne jedzenie dorady pozwala obniżyć poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu.
Ryba ta jest także dobrym wyborem dla osób, które cierpią na anemię. Zawiera one duże ilości żelaza, więc włączenie jej do diety, pozwoli wesprzeć organizm. Co więcej, fosfor oraz wapń wzmacnia kości i zęby.
W Polsce dorada nie ma jeszcze takiej popularności, więc jest słabiej dostępna niż np. śledź czy dorsz. Na szczęście w niektórych sklepach znajdziemy ją bez problemu. Chcąc poznać jej smak, warto przyrządzić rybę tak, jak robią to za granicą. Do przygotowania jej w ten sposób, będziemy potrzebowali następujących składników:
- dwie ryby dorady,
- sól,
- gałązki świeżego tymianku,
- jedna łyżka masła lub dwie łyżki oliwy.
Pierwszym krokiem jest wypatroszenie dorady i usunięcie łusek. Z racji tego, że jest to dość czasochłonna czynność, warto szukać w sklepach gotowych ryb. Następnie nacieramy mięso roztopionym masłem lub oliwą i soli. Do środka wkładamy gałązki tymianku albo inną ulubioną przyprawę.
Kolejnym krokiem jest smażenie ryby na rozgrzanym ruszcie grilla z obu stron przez 7 minut. Z racji tego, że dorada szybko łapie ciepło, należy stale kontrolować czas i stopień wysmażenia. Tak przyrządzoną rybę możemy podawać z ziemniakami, szparagami lub frytkami.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia