Reklama
Reklama

Nie dodawaj cukru żelującego do dżemu. Zamień go na ten zdrowy składnik

Latem wiele osób przygotowuje domowe przetwory, aby móc się cieszyć ich naturalnym smakiem. Jednak robiąc dżem, często dodajemy do niego cukier żelujący, by nadać mu odpowiednią konsystencję. Warto jednak zastąpić ten składnik zdrowszą alternatywą. Sprawdź, jak zrobić smaczny i gęsty dżem nie używając cukru żelującego.

Robiąc dżem, często zastanawiamy się czym zastąpić cukier żelujący, aby nasze przetwory nadal miały odpowiednią konsystencję i smak. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, aby przygotować zdrowszy i równocześnie idealny dżem. Wyjaśniamy, jak to zrobić.

Czy do domowych przetworów zawsze trzeba dodawać cukier żelujący?

Lato nieodłącznie kojarzy się z przygotowywaniem przetworów. Kontynuując tę tradycję, możemy jednak zadbać o to, by nasz dżem był smaczny, ale równocześnie zdrowy. Wystarczy poszukać odpowiednich alternatyw.

Jedną z nich jest nieużywanie cukru żelującego, który powszechnie stosowany jest w przetworach. Jest to zwykły biały cukier z dodatkiem żelatyny oraz pektyn. Zdarza się również, że zawiera on różnego rodzaju dodatki, takie jak np. regulator kwasowości, olej rośliny lub kwas cytrynowy. Co więcej, niektóre produkty tego typu zawierają także konserwanty, które nie są najlepsze dla naszego zdrowia.

Pektyny zawarte w cukrze żelującym to naturalne polisacharydy obecne w wielu owocach, które pod wpływem ciepła tworzą żelującą strukturę w połączeniu z cukrem i kwasem. Natomiast zawartość kwasu cytrynowego pozwala na stabilizację tego procesu i równomiernie zagęszczenie masy owocowej. Natomiast sam cukier nie zawsze jest konieczny, ponieważ owoce zawierają naturalne cukry.

Dodatkowo możemy go zastąpić, stosując naturalne słodziki, takie jak miód, syrop z agawy czy syrop klonowy. Są one mniej kaloryczne i mają niższy indeks glikemiczny.

Czytaj również: To najzdrowsze śniadanie świata. Znaczenie ma jednak sposób, w który je przygotujesz

Co dodawać do dżemu zamiast cukru żelującego? Te składniki idealnie się sprawdzą

Na szczęście możemy zamienić cukier żelujący, wykorzystując naturalne sposoby, które i bez tego składnika pozwolą nam uzyskać idealną strukturę naszego dżemu. Oto co należy użyć zamiast popularnych żelfixów:

  • Agar-agar - to produkt często stosowany w kuchni azjatyckiej. Jest naturalną substancją żelującą, którą pozyskuje się z wodorostów. W dodatku nie dodaje on kaloryczności przetworom i jest łatwy do użycia. Wystarczy, że dodamy go do owoców podczas gotowania, a uzyskamy pożądaną konsystencję.
  • Nasiona chia - znane są one ze swoich zalet, dzięki którym są zdrowym dodatkiem do dietetycznych potraw. Jednak równocześnie jest to także skuteczny sposób na zagęszczenie dżemów. Nasiona po namoczeniu w soku owocowym pęcznieją i tworzą żelową konsystencję. Co więcej, takie przetwory są bogate w antyoksydanty, błonnik i kwasy omega-3.
  • Żelatyna - to dobrze znany wszystkim produkt, który najczęściej używany jest jako składnik galaretek. Może być on również używany do zagęszczania dżemów. Najlepiej wybierać żelatynę pochodzenia naturalnego. Dżemy zrobione przy jej użyciu są delikatne, ale bardzo stabilne.
  • Gotowanie - oczywiście do jednych z najprostszych sposobów zagęszczania dżemów należy także długotrwałe gotowanie oraz redukcja owoców. Dzięki temu naturalne cukry z owoców karmelizują się i nadają przetworom gęstej konsystencji.

Zobacz też:

To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | owoce