Ten domowy dżem jest lepszy niż ze sklepu. Nie dodaję ani grama cukru
Dżemy ze sklepu mają w swoim składzie dużo cukru, niekorzystnie wpływającego na nasze zdrowie. Może warto zrobić ich dietetyczną wersję? Sprawdź przepis na dżem z truskawkami, który przygotujesz tylko z dwóch składników. Jest zdrowy, pyszny i trudno mu się oprzeć.
Sezon na truskawki nadal trwa, dlatego warto wykorzystać te sezonowe owoce do ciast, deserów i koktajli. Na ich bazie możemy zrobić lekki i dietetyczny dżem bez grama cukru. Będzie smakować wspaniale na pieczywie lub w naleśnikach.
Truskawki warto jeść nie tylko ze względu na ich słodki smak, ale też zawartość licznych witamin, zwłaszcza witaminy C, a także minerałów takich jak mangan czy potas. Te owoce są niskokaloryczne, ponieważ 100 g ma tylko 32 kcal. Uznajemy je za superfood, który może być jedzony przez dzieci, seniorów, a nawet osoby z cukrzycą.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia dżemu z truskawek? Oto krótka lista:
- 1,5 kg truskawek;
- 1 duża cytryna.
Dżem z truskawek robimy w 3 l garnku, dlatego na początek warto przygotować sobie takie naczynie. Wrzucamy do niego umyte owoce oraz dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.
Truskawki smażymy i mieszamy przez około godzinę. Jeśli chcemy uzyskać gęstszy dżem, to proces ten trochę wydłużamy.
Polecamy też zrobić test na gęstość tego owocowego smarowidła. W tym celu nakładamy trochę gorącego dżemu na talerzyk wyjęty z zamrażarki, zostawiając go do ostudzenia. Wtedy będziemy w stanie ocenić jego konsystencję.
Gdy dżem smażyliśmy już odpowiednio długo, to w kolejnym kroku przekładamy go do wyparzonych słoiczków. Ich brzegi wycieramy i zakręcamy, a potem kładziemy je do góry dnem na ścierce. Naczynia przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie wstawiamy słoiki do dużego garnka, który wcześniej należy wyściełać ścierką. Potem zalewamy całość wodą do 3/4 wysokości słoików.
W zależności od wielkości słoików pasteryzujemy dżem z truskawek od 15 do 30 minut. Potem wyjmujemy naczynia z garnka, stawiamy dnem do góry i przykrywamy ściereczką, zostawiając do całkowitego wystudzenia. Otrzymamy około 1 l owocowego smarowidła do kanapek.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki