Reklama
Reklama

Ten domowy dżem jest lepszy niż ze sklepu. Nie dodaję ani grama cukru

Dżemy ze sklepu mają w swoim składzie dużo cukru, niekorzystnie wpływającego na nasze zdrowie. Może warto zrobić ich dietetyczną wersję? Sprawdź przepis na dżem z truskawkami, który przygotujesz tylko z dwóch składników. Jest zdrowy, pyszny i trudno mu się oprzeć.

Sezon na truskawki nadal trwa, dlatego warto wykorzystać te sezonowe owoce do ciast, deserów i koktajli. Na ich bazie możemy zrobić lekki i dietetyczny dżem bez grama cukru. Będzie smakować wspaniale na pieczywie lub w naleśnikach. 

Składniki na dżem z truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch produktów

Truskawki warto jeść nie tylko ze względu na ich słodki smak, ale też zawartość licznych witamin, zwłaszcza witaminy C, a także minerałów takich jak mangan czy potas. Te owoce są niskokaloryczne, ponieważ 100 g ma tylko 32 kcal. Uznajemy je za superfood, który może być jedzony przez dzieci, seniorów, a nawet osoby z cukrzycą

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia dżemu z truskawek? Oto krótka lista:

  • 1,5 kg truskawek;
  • 1 duża cytryna. 

Przepis na dżem z truskawek. Tak robiła go moja babcia

Dżem z truskawek robimy w 3 l garnku, dlatego na początek warto przygotować sobie takie naczynie. Wrzucamy do niego umyte owoce oraz dodajemy sok wyciśnięty z cytryny

Truskawki smażymy i mieszamy przez około godzinę. Jeśli chcemy uzyskać gęstszy dżem, to proces ten trochę wydłużamy. 

Polecamy też zrobić test na gęstość tego owocowego smarowidła. W tym celu nakładamy trochę gorącego dżemu na talerzyk wyjęty z zamrażarki, zostawiając go do ostudzenia. Wtedy będziemy w stanie ocenić jego konsystencję.

Gdy dżem smażyliśmy już odpowiednio długo, to w kolejnym kroku przekładamy go do wyparzonych słoiczków. Ich brzegi wycieramy i zakręcamy, a potem kładziemy je do góry dnem na ścierce. Naczynia przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Następnie wstawiamy słoiki do dużego garnka, który wcześniej należy wyściełać ścierką. Potem zalewamy całość wodą do 3/4 wysokości słoików

W zależności od wielkości słoików pasteryzujemy dżem z truskawek od 15 do 30 minut. Potem wyjmujemy naczynia z garnka, stawiamy dnem do góry i przykrywamy ściereczką, zostawiając do całkowitego wystudzenia. Otrzymamy około 1 l owocowego smarowidła do kanapek. 

Zobacz też:

Kiedyś sądzono, że wywołuje koszmary. To prawdziwa bomba witaminowa, lecz sezon trwa krótko

Nadchodzą upały. Włącz te owoce i warzywa do diety, by nawodnić organizm

​Takie leczo robi Robert Makłowicz. Wspomina też najczęstszy błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy