Reklama
Reklama

To najzdrowsze śniadanie świata. Znaczenie ma jednak sposób, w który je przygotujesz

Wiele osób na śniadanie wybiera owsiankę. Nic w tym dziwnego, ponieważ nie tylko jest ona smaczna i można przyrządzać ją na wiele sposobów, ale i uznawana jest za niezwykle zdrowy posiłek. Jednak, aby tak było i by owsianka przynosiła korzyści dla naszego organizmu, musimy odpowiednio ją przygotować i unikać dodawania niektórych składników. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać podczas przyrządzania owsianki.

Owsianka jest dobrym wyborem na śniadanie. Wynika to przede wszystkim z dużej zawartości błonnika, który świetnie wpływa na nasz organizm. Jednak specjaliści przestrzegają, aby zachować rozsądek przy dodawaniu do niej składników, ponieważ niektóre z nich mogą zmniejszyć wartości odżywcze tego posiłku. Podpowiadamy, jak przygotować owsiankę, aby nadal była pożywna i zdrowa. 

Dlaczego śniadanie jest tak ważne?

Pomijanie śniadania jest jednym z największych błędów żywieniowych. Ma to ogromny wpływ na nasz organizm i może nieść za sobą poważne konsekwencje.

Przede wszystkim, jeżeli dbamy o naszą figurę, to musimy mieć świadomość tego, że brak śniadania przyczynia się do spowolnienia metabolizmu. W przypadku, gdy nasz organizm jest głodzony, to przechodzi on w tak zwany tryb przetrwania i nie zużywa on od razu dostarczanych kalorii, tylko magazynuje je w postaci tłuszczu, przygotowując się na kolejne okresy bez jedzenia. W efekcie wzrasta ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości.

Dodatkowo brak śniadań zwiększa prawdopodobieństwo wieczornego i nocnego podjadania. Głodząc się w pierwszej części dnia, przyczynimy się do tego, że nasz organizm i tak upomni się o niezbędną mu do funkcjonowania energię. Wobec tego nic dziwnego, że wieczorem zaczniemy odczuwać większy głód i sięgniemy po coś, co szybko go zaspokoi. Zazwyczaj będą to węglowodany proste i tłuszcze, które nie dostarczają nam zbyt wielu wartości odżywczych.

Co więcej, warto wiedzieć, że niejedzenie śniadań wydłuża czas reakcji mózgu. Oznacza to, że pozbawieni porannej dawki energii, dłużej przetwarzamy informacje i wolniej reagujemy na bodźce. Skutkować może to mniejszą wydajnością np. w pracy. Nie zapominajmy także, że brak śniadań może doprowadzić do zaburzeń rytmu odżywiania, a niejedzenie porannego posiłku może skutkować nerwowością, rozdrażnieniem i frustracją.

Wobec tego skutki pomijania śniadań mogą być bardzo poważne dla organizmu i kondycji psychicznej. Warto więc dostarczać sobie o poranku porcję zdrowych i zbilansowanych posiłków, które dodadzą nam energii na resztę dnia.

Czytaj również: Nie hot dogi i gotowe kanapki. Bosacka radzi, co zjeść na stacji benzynowej w czasie podróży

Czemu owsianka jest zdrowa?

Jednym z częstych wyborów śniadaniowych jest owsianka. Dietetycy przyznają, że jest ona doskonałą opcją na pierwszy posiłek.

Zawiera w sobie specyficzny rodzaj rozpuszczalnego w wodzie błonnika, znany jako beta-glukan. Przyczynia się on do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a także redukuje cukier we krwi. Dodatkowo wspiera pracę naszych jelit. Błonnik sprawia również, że pozostajemy syci przez dłuższy czas i nie mamy chęci na podjadanie.  

Jednak musimy mieć świadomość, że nie każda owsianka jest zdrowa. Czasem przygotowując ją, popełniamy błędy, które obniżają wartość tego posiłku, a nawet i mogą nam zaszkodzić.

Jakich błędów unikać przygotowując owsiankę?

Wobec tego warto wiedzieć, czego unikać przygotowując naszą owsiankę, aby nadal pozostawała zdrowym i pożywnym śniadaniem. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać, podczas przyrządzania wartościowej owsianki:

  • Unikaj cukru - niektórzy, aby poprawić smak owsianki, decydują się na dodanie do niej cukru. Jednak nie jest to najlepszym pomysłem, ponieważ nie tylko przyczyniamy się do zwiększenia kaloryczności posiłku, ale i obniżamy jego zdrowotne właściwości. Eksperci alarmują, że dodanie do owsianki cukru, ciężkiego kremu lub syropu, może sprawić, że w naszym organizmie pojawią się stany zapalne. Wobec tego smak owsianki lepiej poprawić poprzez dodanie do niej np. świeżych lub suszonych owoców.
  • Wybierz dobre mleko - następny błąd wynika z doboru złego mleka. Jeżeli do owsianki dodamy wysokotłuszczowe lub słodzone mleko roślinne, możemy znacząco zwiększyć jej kaloryczność, ponieważ w tych produktach znajduje się wiele tłuszczu i cukru. Z tego powodu, warto zawsze czytać etykiety produktów, które kupujemy. Sprawdzajmy, czy mleko roślinne nie jest dodatkowo słodzone oraz wybierajmy produkty, które mają jak najkrótszy skład, ponieważ są one najbardziej naturalne.
  • Dodatki mają znaczenie - przygotowując swoją owsiankę, nie zapominajmy o tym, aby dodatki do niej były naturalnymi produktami. Warto do naszego posiłku dodać jagody, orzechy włoskie, migdały, siemię lniane czy odrobinę miodu. Sprawi to, że nasza owsianka będzie w pełni składała się tylko z pełnowartościowych produktów, które przyczynią się do polepszenia, a nie pogorszenia kondycji naszego organizmu.

Jakie płatki owsiane wybierać?

Przygotowując zdrową owsiankę, musimy również rozsądnie wybierać płatki, na których będzie ona bazowała. Nie każdy wie, że niektóre płatki owsiane są o mniej zdrowe od innych.

Wobec tego, jeśli zależy nam na zrobieniu śniadania, które będzie pożywne i wręcz perfekcyjne, to musimy pamiętać o tym, że płatki błyskawiczne, które skracają przyrządzanie owsianki, są najbardziej przetworzone. Oznacza to więc, że w procesie produkcji tracą one część składników odżywczych. Dodatkowo mają również wyższy indeks glikemiczny niż inne płatki. Najlepszym wyborem będą wobec tego zwykłe płatki owsiane.


Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | zdrowe żywienie