Reklama
Reklama

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

Kiszona kapusta to absolutny pewniak na spiżarnianych półkach. W tym roku warto dać jej jednak szansę w zupełnie nowym wydaniu. Przygotowywana w dużych kawałkach i z dodatkiem buraka, zachwyca swoim smakiem oraz właściwościami prozdrowotnymi. Przygotuj raz, a z pewnością na stałe zagości wśród twoich domowych przetworów.

Kiszona kapusta to klasyk, który co roku przyrządzany jest w wielu polskich domach. Schemat jest zawsze ten sam: szatkowanie, ubijanie i dociskanie. Tym razem warto pochylić się nad kiszoną kapustą, na którą przepis przywędrował prosto z Gruzji. Obłędna w smaku stanie się twoją ulubioną.  

Kiszona kapusta — w tym sezonie postaw na tę w gruzińskim wydaniu 

Klasyczna kiszona kapusta zachwyca swoim smakiem od pokoleń, dlatego nic dziwnego, że tak wiele osób ma ją pośród przetworów na zimę. Nie jest to jednak jedyny sposób na ukiszenie kapusty i w tym sezonie warto pokusić się o przygotowanie jej gruzińskiej wersji.  

Kapusta po gruzińsku to rarytas, który w tym kraju spotykana jest w każdym domu i chętnie podawana jest w wielu restauracjach. Kiszona w beczkach, słojach i dużych pojemnikach zachwyca nietuzinkowym smakiem, a wszystko to za sprawą ciekawych dodatków.  

Mowa między innymi o czosnku, papryce, liściach selera oraz kultowym buraku. Ponadto kapusta nieposzatkowana a pokrojona w ćwiartki zyskuje zupełnie odmienny smak. Wychodzi bardziej pikantna i aromatyczna — doskonała jako dodatek do rozmaitych potraw.  

Zobacz także: Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne

Przepis na kapustę kiszoną po gruzińsku. Wychodzi obłędnie smaczna  

Każdy składnik przepisu na kapustę kiszoną po gruzińsku odgrywa istotą rolę i nie znalazł się tutaj przez przypadek. Buraki dodają koloru i słodyczy, ostre papryczki, czosnek i liście selera mają z kolei za zadanie nadać wyrazistości smaku, a także utrzymać chrupkość. W rezultacie połączenie wszystkich tych składników tworzy idealną kompozycję, która sprawdzi się jako dodatek do obiadu, dań mięsnych, a nawet jako przekąska solo.  

Składniki potrzebne do zrobienia kapusty kiszonej po gruzińsku:  

  • 1 kg kapusty 
  • 1 l wody  
  • 400 g buraków  
  • 20 g soli niejodowanej 
  • 8-10 ząbków czosnku 
  • 30 g liści laurowych 
  • 4-5 ostre papryczki  
  • 4 liście laurowe  
  • Garść liści selera naciowego  

Sposób przygotowania:  

Kapustę oczyść z wierzchnich liści i pokrój na ćwiartki lub ósemki — w zależności od tego, w jak dużym naczyniu będziesz kisić kapustę. Obierz również buraki i pokrój je w plastry. W słoju lub beczce zacznij układać na przemian kapustę oraz pozostałe dodatki.  

W osobnym naczyniu rozpuść w gorącej wodzie sól i pozostaw do wystudzenia. Kiedy będzie już chłodna zalej ułożone w słoju warzywa, tak by całość była pokryta solanką. Dociśnij talerzykiem i obciąż, by nic nie wypływało na wierzch. Tak przygotowaną kapustę pozostaw na kilka dni w zaciemnionym miejscu o temperaturze pokojowej.  

Codziennie kontroluj poziom płynu i usuwaj ewentualną pianę. Po 7-10 dniach kapusta powinna być ukiszona i gotowa do spożywania. Przenieś ją wtedy w chłodne miejsce, np. do spiżarni. 

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

Seniorzy powinni jeść 2 sztuki dziennie. Wspierają serce, mózg i jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory | warzywa | zdrowe żywienie