Kiszona kapusta będzie gotowa już po kilku dniach. Ten sposób zdradziła mi babcia
Kiszenie kapusty to jedna z jesiennych tradycji, której nie może zabraknąć w wielu polskich domach. W końcu nic tak nie smakuje jak domowej roboty kiszonka. Niestety często trzeba czekać na nią tygodniami, ale na szczęście nie jest to regułą. Babcia zdradziła mi bowiem swój sprawdzony sposób, dzięki któremu kiszoną kapustę mam już po trzech dniach. Teraz przygotowuję ją tylko w ten sposób.
Domowej roboty kiszona kapusta zachwyca swoim smakiem oraz bogactwem prozdrowotnych właściwości. Jest jednym z tych przetworów, które obowiązkowo przygotowuje się w polskich domach przed nadejściem zimy. Chcąc ją mieć gotową po kilku dniach, a nie tygodniach, od tego sezonu rób ja tylko w ten sposób.
Kiszona kapusta to uwielbiana kiszonka, która skrywa w sobie bogactwo wartości odżywczych. Powinna mieć obowiązkowe miejsce w każdej spiżarni. Niestety wiele osób rezygnuje z domowej kapusty kiszonej przez długi proces kiszenia, który trwa od tygodnia do nawet dwóch.
Na szczęście to niejedyny sposób na domową kapustę, o czym przekonała mnie moja babcia. Zdradziła mi patent, dzięki któremu kiszona kapusta gotowa jest w kilka dni. Nic łatwiejszego, by zyskać zdrową i smakowitą kiszonkę.
Wystarczy bowiem zamiast zasypywania solą poszatkowanej kapusty i mozolnego wygniatania, przyrządzić solankę. To prosty patent, dzięki któremu kiszona kapusta jest gotowa nawet i po trzech dniach. Wspomnianą solankę można przygotować w łatwy sposób, wykorzystując czubatą łyżkę soli na litr wody.
Zobacz także: Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne
Szybkie kiszenie kapusty to idealne rozwiązanie dla zabieganych i niecierpliwych osób. Efekt końcowy jest porównywalnie smaczny do kapusty kiszonej przez dwa tygodnie. Kiszenie kapusty w ten sposób wymaga następujących składników:
- 5 kg świeżej kapusty
- 2 marchewki
- 1 l wody
- 80 g soli
- 5 liści laurowych
- Ziele angielskie
- Opcjonalnie: kminek
Sposób przygotowania:
Tak jak w tradycyjnym sposobie, zacznij od poszatkowania kapusty i starcia marchewki na grubych oczkach. Następnie zagotuj wodę z solą i powstałą mieszankę odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj słoiki (bądź też duży słój lub naczynie kamionkowe). Na dnie wyłóż liście laurowe. Warstwami układaj kapustę i marchew. W połowie dodaj ponownie liście, ziele angielskie i jeśli chcesz, również kminek.
Pełne naczynie mocno dociśnij trzonkiem drewnianej łyżki i na wierzchu kolejny raz wyłóż liście laurowe. Całość zalej wystudzoną solanką i powtórnie ubij kapustę drewnianą łyżką. Ważne, aby kapusta w naczyniu, w całości była przykryta solanką.
Zakręć słoik (nie za mocno) i odstaw na dwa dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przełóż na jeden dzień naczynie z kapustą do lodówki. Łącznie po trzech dniach kapusta powinna być już gotowa.
Zobacz też:
Mało kto wie, jak dobrze działa na odporność. Dodawaj do kawy i owsianki
Ten japoński obiad to prawdziwy hit. Odkąd poznałam przepis, robię go co tydzień
Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste