Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne
Sposoby na wzmocnienie odporności przed nadejściem zimy są teraz na wagę złota, ponieważ każdy chce się ustrzec przed infekcjami. Z pewnością może w tym pomóc danie, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych na świecie. Pełne witamin i dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego zadba o odporność, a także o zdrowie twoich jelit. Poznaj przepis na ten koreański przysmak i przygotuj zapas na zimę.
Nie od dziś wiadomo o skarbnicy zdrowia, którą niosą za sobą wszelkiego rodzaju kiszonki. W Polsce oczywiście prym wiedzie kiszona kapusta i ogórki, ale tym razem warto dać szansę zupełnie czemuś nowemu. W Korei podawane niemal do każdego posiłku, szturmem podbija również kuchnie innych krajów, nie tylko poprzez zwój aromatyczny i lekko pikantny posmak, ale i moc prozdrowotnych właściwości. Te szczególnie przydają się w okresie jesienno-zimowym, dlatego w tym roku postaw w swojej kuchni na kimchi.
Kimchi, czyli narodowy przysmak kuchni koreańskiej to najpopularniejsza kiszonka, najczęściej wykonywana z kapusty pekińskiej, ale nie tylko. Do jej produkcji wykorzystuje się także ostre przyprawy, czosnek, imbir, cebulę dymkę, rzodkiewkę, marchewkę czy też białą rzepę. Opcji na przygotowanie kimchi jest tak wiele, że z pewnością każda pani domu ma swoją sprawdzoną recepturę, która różni się sposobem przygotowania czy też preferencjami smakowymi.
Nie można jednak zaprzeczyć temu, że kimchi to prawdziwy superfood, który staje się coraz częściej obowiązkowym składnikiem kuchni na całym świecie. Zachwyca bowiem nie tylko swoim smakiem, ale przede wszystkim dobroczynnym składem oraz właściwościami.
W kuchni koreańskiej kimchi to obowiązkowy element codziennej diety, bez którego trudno wyobrazić sobie posiłki. Nie ma się co temu dziwić, gdyż koreańska kiszona kapusta, a uściślając również i inne sfermentowane warzywa w połączeniu z przyprawami, zachwycają swoim smakiem, a także pozwalają zadbać o zdrowie organizmu na wielu płaszczyznach.
Zobacz także: To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeśli nie chcesz chorować jesienią
Kimchi jako superfood niesie za sobą wiele cennych właściwości, które szczególnie doceniane są jesienno-zimową porą. Jak każda dobra kiszonka, kimchi doskonale dba i wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki zawartości probiotyków wspiera mikroflorę jelitową, która odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności, a także pomaga w trawieniu i reguluje perystaltykę jelit. W połączeniu z witaminą C zawartą w kimchi, kiszonka ta jest dla organizmu niczym tarcza obronna przed infekcjami.
Ponadto to świetne remedium na stany zapalne. Działa antyoksydacyjne, walcząc z wolnymi rodnikami. Beta-karoten jako jeden z najsilniejszych antyoksydantów dba o organizm, wykazując działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, co cenne jest między innymi w okresie wzmożonych zachorowań.
Na tym jednak wciąż nie koniec, jeśli chodzi o zalety kimchi. To także prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, które poprawiają przemianę materii, dbają o sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, a także wspomagają zdrowie włosów, skóry i paznokci. Co ciekawe, kimchi obniża również poziom cholesterolu, a więc dba także o zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Sprawdź też: Te owoce zawsze zbierała moja babcia. Dzisiaj sama robię z nich obłędny dżem
Dobroczynne właściwości kimchi bezapelacyjnie ukazują zdrowotny potencjał tej koreańskiej kiszonki. Jesień jest więc idealnym momentem, aby przygotować ją dla swojej rodziny. Zrobiona w słoikach posłuży przez całą zimę jako cenne wsparcie dla organizmu w okresie wzmożonych infekcji i zachorowań. Kimchi powinno się znaleźć na półkach twojej spiżarni, zwłaszcza że jego przygotowanie jest banalne.
Potrzebne składniki:
- Kapusta pekińska
- 3 marchewki
- 1 por
- 2 pokrojone cebule
- Imbir
- 2-3 szklanki chili gochugaru
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 szklanka sosu sojowego
- 1 szklanka soli
- ½ szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kapusty, usuwając z niej białe rdzenie i krojąc w poprzek. Wrzuć ją do dużej miski, odsącz i posyp solą. Pozostaw ją tak na około 1,5 godzony, co jakiś czas przekładając ją na drugą stronę. Na koniec usuń z niej nadmiar soli, poprzez przepłukanie pod bieżącą wodą.
Następnie pokrój marchewkę w słupki, pora w plasterki, a czosnek, imbir i cebulę rozgnieć na jednolitą masę. W osobnym pojemniku przygotuj mieszankę z mąki i wody w proporcjach 2 łyżki mąki na szklankę wody. Powstały kleik do kimchi podgrzej przez kilka minut cały czas mieszając. Do całości dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na bok do wystygnięcia.
Przejdź do przygotowywania pasty kimchi. W tym celu do ostygniętego kleika dodaj chili i dokładnie wymieszaj. Do całości dorzuć przygotowane warzywa i sos sojowy. Powstałą pastę wymieszaj z kapustą pekińską. Pamiętaj, aby robić to w rękawiczkach.
Kimchi przekładaj do szklanych słoików, ale nie do pełna, gdyż będzie zachodzić proces fermentacji. Pozostaw je w temperaturze pokojowej przez kolejne dwa dni, a potem przełóż do lodówki lub chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach kimchi będzie się nadawać do jedzenia jako przekąska solo lub dodatek do licznych dań. Smak i skład kimchi można modyfikować, przez co nigdy się nie znudzi i każdy znajdzie dla siebie to najlepsze.
Zobacz też:
Ciotka robi te mielone od 40 lat. Są przepyszne, bo wbija do nich dokładnie tyle jaj
To najlepszych chlebek dyniowy pod słońcem. Idealny na śniadanie