Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem
Sezon na cynamonki trwa w najlepsze. Jeśli jednak masz już dość tych słodko-korzennych bułeczek drożdżowych, to zrób o niebo lepsze słodkości. Różnica tkwi w nadzieniu - obłędny, pistacjowy krem z dodatkiem malin tworzy połączenie, któremu naprawdę trudno się oprzeć.
Ślimaki drożdżowe można robić z przeróżnymi nadzieniami. Wspaniale smakują bułeczki z cynamonem, którymi zajadamy się jesienią, jednak tym razem skupimy się na tych nadzianych pistacjami. W końcu te małe orzeszki nadal są trendem kulinarnym - królują w deserach, ciastach i kremach, a ich smak podbija serca wielu łasuchów.
Do zrobienia pistacjanek będziesz potrzebować składników typowych dla bułek drożdżowych. Nie obejdzie się bez kremu pistacjowego - możesz kupić go w sklepie lub zrobić samodzielnie z pistacji. Jego słodki smak przełamują natomiast maliny - to najczęściej łączone owoce z takim nadzieniem.
Jakich składników potrzeba do zrobienia pistacjanek?
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej;
- 300 g mleka;
- 80 g masła;
- 25 g świeżych drożdży;
- 20 g cukru;
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 200 g kremu pistacjowego;
- 60 g malin świeżych lub mrożonych;
- 50 g niesolonych, łuskanych pistacji.
Polewa:
- 100 g kremu pistacjowego;
- 100 g mascarpone.
Na początek przygotuj ciasto: podgrzej mleko w rondelku tak, żeby było ciepłe. Dodaj 20 g cukru, masło i drożdże. Całość wymieszaj do połączenia składników i odstaw na 10 minut. Następnie do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, resztę cukru oraz zaczyn.
Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem lub ręką przez 10 minut do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Potem przełóż ją do naczynia wysmarowanego masłem, przykryj ścierką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to przełóż je na blat obsypany mąkę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60x25 cm i o grubości około 5 mm. Posmaruj równomiernie nadzieniem, czyli 200 g kremu pistacjowego i obsyp malinami oraz pokruszonymi pistacjami.
Potem zwiń prostokąt w roladę, zaczynając od najdłuższego boku i pokrój ją na 12 równych kawałków o szerokości około 5 cm. Ułóż je przecięciami do góry w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ścierką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piecz pistacjanki przez około 20 minut do momentu, aż uzyskają złocisty kolor.
Na koniec zrób polewę: wymieszaj krem pistacjowy z mascarpone i posmaruj nim ślimaczki. Możesz udekorować je świeżymi malinami oraz pistacjami.
Zobacz też:
Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje
To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania
Seniorzy powinni jeść 2 sztuki dziennie. Wspierają serce, mózg i jelita