Reklama
Reklama

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

Jesienią po powrocie do domu marzymy o ciepłym, szybkim i sycącym obiedzie. Wtedy to warto przygotować pewną zupę, która idealnie się sprawdzi w tej roli. Doskonale zaspokoi głód i jest bardzo łatwa do zrobienia, a także nie wymaga użycia więcej niż jednego garnka. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.

Jednogarnkowy obiad to sposób na szybki i treściwy posiłek, który idealnie rozgrzeje nas w chłodniejsze dni. Warto więc zrobić pewną zupę, która nie tylko jest łatwa do przyrządzenia, ale świetnie syci, dzięki czemu nie musimy przygotowywać drugiego dania. Sprawdź, jaki przepis warto wdrożyć do swojego jesiennego jadłospisu.

Jaką zupę warto przygotować na jesienne dni? Zastąpi cały obiad

Szukając idealnego obiadu na chłodne dni, który nie tylko jest smaczny, ale i bardzo sycący, warto przygotować zupę z mięsem mielonym i ryżem. Dzięki swoim dodatkom może ona śmiało zastępować dwa dania obiadowe i sprawi, że porządnie się ją najemy.

Co więcej, jest to danie, które przygotujemy w jednym garnku i nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych. Chcąc, by zupa wyszła idealna, warto jedynie wcześniej przyprawić mięso mielone, np. majerankiem lub czosnkiem granulowanym, aby podkreślić smak.

Natomiast w przypadku, gdy wolimy gładszą konsystencję zupy, możemy zastąpić pomidory z puszki passatą. Pamiętajmy również, aby przed dodaniem ryżu dokładnie go wypłukać, aby zapobiec nadmiernemu zagęszczeniu zupy i zmianie jej struktury.

Czytaj również: W takiej temperaturze piecz kurczaka. Będzie chrupiący, ale też soczysty

Jak zrobić pyszną i sycącą zupę? Poznaj ten prosty przepis

Przygotowanie zupy z mięsem mielonym i ryżem nie jest trudne i nie zajmie nam wiele czasu. W dodatku nie potrzebujemy skomplikowanych składników, aby przygotować ten smaczny obiad. Wystarczy, że będziemy mieli następujące produkty:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 puszka pomidorów krojonych (opcjonalnie passata),
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1,5 l bulionu,
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Pierwszym krokiem jest rozgrzanie oleju w garnku i podsmażenie cebuli oraz czosnku. Do tego dodajemy mięso mielone i czekamy, aż się zarumieni. Wtedy to dodajemy paprykę, pieprz, sól, startą marchewkę i całość podsmażamy jeszcze przez parę minut.

Następnie do garnka wlewamy bulion, koncentrat i pomidory. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na małym ogniu przez około pół godziny, aż ryż stanie się miękki. Dosypujemy kukurydzę i podgotowujemy zupę jeszcze przez 3-4 minuty. Na koniec próbujemy dania i w razie potrzeby doprawiamy.

Zobacz też:

Seniorzy powinni jeść 2 sztuki dziennie. Wspierają serce, mózg i jelita

Robię kluski śląskie tylko w ten sposób. Są jędrne i nigdy się nie rozpadają

Nie dość, że pyszna to jeszcze ultrazdrowa. Robię dla rodziny przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | zupa | przepisy