Polacy lubią tę zupę, ale nie znają jej działania. Jest jak balsam dla jelit
Zimą chętniej sięgamy po zupy, ponieważ świetnie rozgrzewają w chłodne dni, a w dodatku dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Co więcej, pewna popularna i często przez nas przygotowywana zupa może wpłynąć korzystnie na nasze jelita i złagodzić dolegliwości pokarmowe. Sprawdź, jaką zupę warto regularnie spożywać.
Wiele osób często gotuje zupę ogórkową na obiad. Mało kto jednak wie, że odpowiednio przyrządzona, może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu oraz korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie jelit. Podpowiadamy, jak przyrządzić smaczną i równocześnie zdrową zupę ogórkową.
Podczas gotowania ogórków kiszonych, co prawda tracą one część swoich właściwości, ale mimo to wciąż stanowią dobre źródło witaminy C, a także wartościowych bakterii, które powstają w trakcie fermentacji. Dodatkowo są one bogate w błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit. Pozwala on zapobiegać zaparciom, wspomaga rozwój potrzebnych bakterii jelitowych oraz poprawia przemianę materii.
Chcąc jeszcze lepiej zadbać o nasze zdrowie, to przygotowując zupę ogórkową, warto zrezygnować z używania mięsa. Wynika to z tego, że tłuszcze zwierzęce są obciążeniem dla wątroby i serca. Gotując zupę, możemy, więc dodać oliwę lub odrobinę masła.
Co więcej, jeśli chcemy, aby wszystkie wartościowe składniki zupy mogły zadziałać, to musimy podawać ją w odpowiedniej temperaturze. Powinno się ją spożywać ciepłą, ale nie gorącą. Wtedy to będzie mogła ona złagodzić nasze dolegliwości pokarmowe.
Czytaj również: Taki chrust robi siostra Anastazja. Banalny przepis, a smak lepszy niż w cukierni
Przygotowanie zdrowej i odżywczej zupy ogórkowej nie jest skomplikowane. W tym przepisie jest ona robiona na bulionie warzywnym, dzięki czemu jeszcze lepiej wpłynie na nasz organizm. Do przyrządzenia tej smacznej zupy, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 por,
- 70 g selera,
- 4 ziemniaki,
- 5-6 ogórków kiszonych,
- 2 łyżki masła,
- 2 liście laurowe,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- pęczek koperku,
- sól,
- pieprz.
Pierwszym krokiem jest pokrojenie pora w drobne paski. Następnie w garnku roztapiamy masło i wrzucamy do niego posiekany por. Dusimy go pod pokrywką przez około 5 minut. Następnie dodajemy do tego marchewkę, pietruszkę i seler, które wcześniej ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Całość podsmażamy kilka minut i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy do tego liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziele angielskie. Wszystko gotujemy na małym palniku, aż będzie miękkie. Wtedy to dodajemy do garnka starte na tarce z grubszymi oczkami ogórki, wlewając również zalewę.
Dodajemy także mąkę, którą należy wcześniej rozmieszać w zimnej wodzie i zahartować bulionem. Na koniec posypujemy zupę koperkiem.
Zobacz też:
Tak zagęścisz sos bez mąki. Będzie aksamitnie gładki
Jest jeszcze zdrowszy niż kefir. Zrobisz go z 3 tanich składników
Przygotuj ziemniaki po turecku. Wszyscy będą chcieli je jeść na śniadanie, obiad i kolację