Reklama
Reklama

Te owoce to bomba witaminowa. Każda babcia miała je w ogrodzie

Czarna morwa aktualnie nie należy do najpopularniejszych drzewek owocowych w Polsce, choć dawniej każda babcia posiadała je w swoim ogrodzie. Pora do tego wrócić, ponieważ owoce morwy czarnej to istna bomba witaminowa i to nie ich jedyna zaleta. Przekonaj się, dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety.

Czarna morwa to owoc, o którym mało kto słyszał. Jest zdrowsza, a także zdecydowanie smaczniejsza od odmiany białej. Dojrzałe owoce z wyglądu przypominają jeżyny, są jednak nieco bardziej spłaszczone i podłużne. Co ciekawe, morwę czarną wykorzystuje się do karmienia jedwabników, niezbędnych do produkcji jedwabiu. Jakie właściwości zdrowotne dla człowieka posiada ten wyjątkowy owoc?  

Kiedy owocuje czarna morwa?

Morwa czarna naturalnie występuje na południu Europy, a także w poszczególnych regionach Azji, które charakteryzują się nieco cieplejszym klimatem. W Polsce nie spotka się tego drzewka rosnącego w naturalnych warunkach, jednak z łatwością można je hodować w swoim ogrodzie.  

Dawniej było obowiązkowym elementem ogródka każdej babci, dzisiaj nie cieszy się tak dużą popularnością. A szkoda, ponieważ owoce morwy czarnej są niezwykle zdrowe, a uprawa samego drzewka jest stosunkowo prosta. 

Zdrowe drzewo morwy czarnej osiąga nawet 15 metrów wysokości i pierwsze owoce wydaje zazwyczaj po 4-5 latach od posadzenia. Kwitnie w kwietniu bądź maju, po to by w lipcu i sierpniu móc cieszyć niezwykle zdrowymi owocami. Odpowiednie do zrywania i spożywania są owce morwy czarnej, które posiadają intensywną, ciemnofioletową lub niemal czarną barwę.  

Drzewko morwy czarnej odpowiednio pielęgnowane potrafi wydać wiele owoców, które można wykorzystać na rozmaite sposoby. Warte są włączenia do codziennej diety, ponieważ są prawdziwą bombą witaminową. Jakie jeszcze właściwości posiadają owoce czarnej morwy?

Zobacz również: Moja babcia obiera porzeczki tylko w ten sposób. Szybszej metody nie znajdziesz

Dlaczego warto jeść morwę?

Morwa czarna jest bogatym źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Zawiera również spore ilości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Ponadto owoce morwy wyróżniają się największą zawartością błonnika pokarmowego spośród jagód. Pozytywnie wpływa on na pracę układu pokarmowego i perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i ułatwia wypróżnianie.

Morwa czarna często stosowana jest podczas problemów żołądkowo- jelitowych, ponieważ pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Dotyczy to zarówno owoców, jak i naparu z liści. Owoce wykazują również dobroczynne działanie na wątrobę - zmniejszają ilość lipidów, zapobiegając stłuszczeniu wątroby, obniżają również poziom cholesterolu we krwi.

Przeczytaj także: Mają więcej witaminy C niż cytryna. Kiedyś jedli je wszyscy, dziś odeszły w zapomnienie

Co zrobić z czarnej morwy?

Owoce morwy można spożywać na surowo - posiadają przyjemny, słodki smak. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast oraz innych słodkich wypieków. Można również wykorzystać je do zrobienia soku, dżemu, galaretki czy domowej nalewki. Dzięki temu smak owoców oraz ich dobroczynne właściwości będzie można zachować na dłużej. 

Przydadzą się szczególnie zimą, gdy rozpoczyna się sezon przeziębień i obniżonej odporności. Sok z czarnej morwy pomaga w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia. Spożywając duże ilości tych owoców należy jednak uważać, ponieważ morwa czarna ona moczopędnie

Zobacz też:

Niedługo zacznie się czas zbiorów. Taki syrop z owoców czarnego bzu robiła moja babcia

Tak wygląda najdroższe warzywo świata. W Polsce rośnie dziko, za granicą płacą za nie krocie

​W PRL-u jadło się go kilka razy w tygodniu. Dziś rzadko gości na stołach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowe żywienie