Reklama
Reklama

Moja babcia obiera porzeczki tylko w ten sposób. Szybszej metody nie znajdziesz

W Polsce właśnie rozpoczął się sezon na porzeczki, którymi warto się zajadać, bo są smaczne i zdrowe. Jeśli nie przepadasz za ich mozolnym obieraniem, wypróbuj trik mojej babci, a będziesz usuwać szypułki szybciej niż kiedykolwiek. Nie pobrudzisz sobie rąk i na pewno się nie zmęczysz. Tylko wykorzystaj jeden przedmiot z kuchennej szafki.

Porzeczki to jedne z najzdrowszych letnich owoców, które zaczynają dojrzewać pod koniec czerwca. Przez najbliższe tygodnie możesz jeść je na bieżąco, albo na dłużej zachować ich wyjątkowy, słodki a zarazem lekko kwaskowaty smak, przygotowując owocowe przetwory, tj. dżemy, soki czy nalewki.

Po zerwaniu z krzewu owoce najpierw jednak musisz przygotować do obróbki. Obieranie porzeczek z łodyżek bywa uciążliwe, ale nie musisz już robić tego ręcznie. Wypróbuj prosty trik mojej babci, a pozbędziesz się szypułek szybciej niż kiedykolwiek. I to bez żadnego wysiłku. 

Może cię zainteresować: Muchy przestaną wlatywać do mieszkania. Wystarczy, że wypróbujesz ten sposób

Dlaczego warto jeść porzeczki? Te owoce to skarbnica witamin

Właściwości porzeczek zależą od tego, czy masz w ogrodzie odmiany czarne czy czerwone. Obie wspierają odporność organizmu, oczyszczają organizm z toksyn i zawierają dużo cennych witamin. Ich regularne spożywanie może przyczynić się także do poprawy kondycji twojej skóry, włosów i paznokci. 

Czarne porzeczki to znakomite źródło witaminy C (zawierają jej nawet do 300 mg w 100 gramach). Wzbogacając w nie swoją dietę, obniżysz poziom złego cholesterolu, poprawisz pracę jelit i oczyścisz organizm z wolnych rodników. 

Natomiast włączając do jadłospisu czerwoną porzeczkę, możesz poprawić krzepliwość krwi. To doskonałe źródło potasu (nawet 275 mg w 100 g), witamin z grupy B, wapnia i żelaza. Są one mniej kaloryczne, co może być istotne dla osób na diecie redukcyjnej.

Czytaj również: Nie wyrzucaj pustej tubki po paście do zębów. Zdziwisz się, jak możesz ją wykorzystać

Szybszego sposobu na obieranie porzeczek nie znajdziesz. Stosuje go moja babcia

Moja babcia od lat stosuje prosty i wygodny sposób na obieranie porzeczek. Aby pozbyć się łodyżek wykorzystuje... widelec. W jaki sposób usuwa je za pomocą popularnego sztućca? To prostsze, niż może ci się wydawać. 

Po prostu wkłada łodyżkę porzeczki między zęby widelca i nad miską energicznym ruchem przeciąga widelec od góry do dołu. Szypułki sprawnie wpadają do jednego naczynia, a owoce przekłada do drugiej, większej i czystej miski. 

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki