Moja babcia obiera porzeczki tylko w ten sposób. Szybszej metody nie znajdziesz
W Polsce właśnie rozpoczął się sezon na porzeczki, którymi warto się zajadać, bo są smaczne i zdrowe. Jeśli nie przepadasz za ich mozolnym obieraniem, wypróbuj trik mojej babci, a będziesz usuwać szypułki szybciej niż kiedykolwiek. Nie pobrudzisz sobie rąk i na pewno się nie zmęczysz. Tylko wykorzystaj jeden przedmiot z kuchennej szafki.
Porzeczki to jedne z najzdrowszych letnich owoców, które zaczynają dojrzewać pod koniec czerwca. Przez najbliższe tygodnie możesz jeść je na bieżąco, albo na dłużej zachować ich wyjątkowy, słodki a zarazem lekko kwaskowaty smak, przygotowując owocowe przetwory, tj. dżemy, soki czy nalewki.
Po zerwaniu z krzewu owoce najpierw jednak musisz przygotować do obróbki. Obieranie porzeczek z łodyżek bywa uciążliwe, ale nie musisz już robić tego ręcznie. Wypróbuj prosty trik mojej babci, a pozbędziesz się szypułek szybciej niż kiedykolwiek. I to bez żadnego wysiłku.
Może cię zainteresować: Muchy przestaną wlatywać do mieszkania. Wystarczy, że wypróbujesz ten sposób
Właściwości porzeczek zależą od tego, czy masz w ogrodzie odmiany czarne czy czerwone. Obie wspierają odporność organizmu, oczyszczają organizm z toksyn i zawierają dużo cennych witamin. Ich regularne spożywanie może przyczynić się także do poprawy kondycji twojej skóry, włosów i paznokci.
Czarne porzeczki to znakomite źródło witaminy C (zawierają jej nawet do 300 mg w 100 gramach). Wzbogacając w nie swoją dietę, obniżysz poziom złego cholesterolu, poprawisz pracę jelit i oczyścisz organizm z wolnych rodników.
Natomiast włączając do jadłospisu czerwoną porzeczkę, możesz poprawić krzepliwość krwi. To doskonałe źródło potasu (nawet 275 mg w 100 g), witamin z grupy B, wapnia i żelaza. Są one mniej kaloryczne, co może być istotne dla osób na diecie redukcyjnej.
Czytaj również: Nie wyrzucaj pustej tubki po paście do zębów. Zdziwisz się, jak możesz ją wykorzystać
Moja babcia od lat stosuje prosty i wygodny sposób na obieranie porzeczek. Aby pozbyć się łodyżek wykorzystuje... widelec. W jaki sposób usuwa je za pomocą popularnego sztućca? To prostsze, niż może ci się wydawać.
Po prostu wkłada łodyżkę porzeczki między zęby widelca i nad miską energicznym ruchem przeciąga widelec od góry do dołu. Szypułki sprawnie wpadają do jednego naczynia, a owoce przekłada do drugiej, większej i czystej miski.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien