Reklama
Reklama

Seniorzy powinni jeść 2 sztuki dziennie. Wspierają serce, mózg i jelita

Istnieją produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego seniora. Jednymi z nich są zawierające mnóstwo dobroczynnych składników orzechy włoskie. Przyczyniają się one do poprawy funkcjonowania mózgu, wspierają prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, a ponadto wpływają korzystnie na jelita.

Orzechy włoskie. Są bogate w cenne, prozdrowotne związki

Zbawienny wpływ orzechów włoskich na ludzki organizm jest znany od lat. Wynika to z zawartości wielu prozdrowotnych związków, do których zaliczamy przede wszystkim zdrowe kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Rzeczone substancje pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i stanowią nieocenione wsparcie dla mózgu. Ponadto mogą przyczyniać się do poprawy profilu lipidowego, a tym samym wspierać działanie układu sercowo-naczyniowego. To szczególnie ważne dla seniorów. 

Orzechy włoskie zawierają także błonnik, który poprawia perystaltykę jelit czy zapobiega zaparciom. W orzechach włoskich znajdziemy również witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B, witamina E, witamina K, magnez, potas czy fosfor. Ich odpowiednia podaż jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie można również zapomnieć o obecności różnych polifenoli. Wykazują one działanie antyoksydacyjne, a więc przyczyniają się do zmniejszania ilości wolnych rodników odpowiedzialnych za stres oksydacyjny i niszczenie komórek.

Przeczytaj też: Seniorze, jedz kilka sztuk dziennie. Pozytywnie działają na mózg i na jelita

Co można zrobić z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie powinny trafić do diety każdego seniora. Osoby starsze powinny spożywać przynajmniej 2 sztuki dziennie, choć zdecydowanie lepszy wpływ na zdrowie będzie miała konsumpcja mniej więcej garści rzeczonych produktów. Ważne jest jednak to, że z orzechów włoskich muszą zrezygnować ci, którzy są na nie uczuleni. Owe produkty mogą nie służyć także osobom cierpiącym na kamicę nerwową lub dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak IBS.

Co dobrego można zrobić z orzechów włoskich? Często wykorzystuje się je do rozmaitych deserów. Można użyć ich do różnego typu wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka czy tartaletki. Często dodaje się je także do śniadań. Rozkruszone orzechy włoskie genialnie smakują w towarzystwie ulubionej owsianki, granoli czy jogurtu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywać je również w formie zdrowej przekąski lub dodawać do sałatek.

Zobacz też:

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

Robię kluski śląskie tylko w ten sposób. Są jędrne i nigdy się nie rozpadają

Nie dość, że pyszna to jeszcze ultrazdrowa. Robię dla rodziny przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | zdrowie | senior