To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
We Wszystkich Świętych zawsze warto mieć przygotowane ciasto na wypadek odwiedzin niespodziewanych gości. Domownicy również z pewnością skuszą się na pyszną słodkość w sam raz do kawy. W moim domu na to święto od lat przygotowuje się ciasto, które zachwyca jednocześnie łatwością wykonania i poezją smaku. Poznaj przepis, przyrządź i zachwyć gości, którzy pewnie zapytają o recepturę.
Nie każde ciasto, które prezentuje się okazale i zachwyca smakiem, musi być trudne w wykonaniu. Jest wiele słodkich wypieków, na które przepisy są banalne i poradzą sobie z nimi nawet osoby początkujące w kuchni. Tak jest w przypadku tej słodkiej napoleonki, obok której raczej nikt nie przejdzie obojętnie. Zachwyca chrupiącym ciastem i puszystym kremem, przez co idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek.
Z okazji Wszystkich Świętych na wielu stołach rodzinnych goszczą rozmaite sałatki, przekąski oraz słodkie wypieki. W końcu to nie tylko czas zadumy, ale często i rodzinnych spotkań. Dobrze więc na tę okazję przygotować coś efektownego i smacznego, ale przy tym nietrudnego w wykonaniu.
Taka jest napoleonka, która od kilku lat jest ulubieńcem w moim domu. Puszysta, idealne słodka i do tego efektowna. Choć z pozoru może wydawać się skomplikowana w przygotowaniach, w rzeczywistości każdy sobie z nią poradzi.
Jej delikatny smak i lekka konsystencja sprawiają, że jest idealnym deserem do kawy i na wypadek niespodziewanych gości. Tym samym to doskonała propozycja ciasta na rodzinne spotkanie z okazji Wszystkich Świętych. To uniwersalny przepis, który sprawdzi się na wiele okazji. Raz przygotujesz, a domownicy przepadną na punkcie tego ciasta. Z kolei goście poproszą nie tylko o kolejną porcję, ale i recepturę.
Zobacz także: Przepis Ewy Wachowicz na rogaliki. To nadzienie robi robotę
Napoleonka nie jest trudna do wykonania, jeśli zadba się o kilka kwestii. Przede wszystkim wykorzystywane masło powinno być zimne, aby finalnie ciasto było lekkie, kruche i warstwowe. Ponadto płaty ciasta również powinny być schłodzone przed pieczeniem, by się nie skurczyły, a zyskały chrupiący efekt.
Napoleonkę przygotujesz z tego prostego przepisu. Wystarczy, że masz formę o wymiarach około 24 cm x 36 cm oraz następujące składniki:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 300 g zimnego masła
- 180 ml śmietany 18%
- ¼ szczypta soli
Krem:
- 1,2 l mleka
- 3 żółtka jaj
- 2 całe jajka
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 100 g zimnego pasła
- 50 g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności schłodzone masło zetrzyj na tarce i wymieszaj z mąką oraz solą, aż powstanie sypka mieszanka. Dodaj śmietanę i całość delikatnie zlep w bryłę, aby kawałki masła pozostawały w niej widoczne. Ciasto podziel na 2 części (gdyż potrzebne są dwa płaty ciasta), uformuj prostokąty, owiń folią i włóż na około 20-30 minut to lodówki.
W tym czasie przygotuj formę, smarując ją odrobiną oleju. Schłodzone płaty ciasta rozwałkuj na wymiar formy do pieczenia, przełóż do blaszki i schłodź. Nagrzej piekarnik do 190 st. C i schłodzone wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Przejdź do przygotowywania masy. W rondelku połącz jajka, żółta i cukier. Całość wymieszaj dokładnie na gładką masę. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dolej 200 ml zimnego mleka i mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek. Wlej pomału resztę mleka, cały czas mieszając. Podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć i delikatnie bulgotać. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kostkę zimnego masła i mieszaj, aż krem stanie się jednolity, a wszystkie składniki się połączą.
Mając dwa wystudzone płaty ciasta, na jednym z nich rozprowadź równomiernie cały krem i przykryj drugim płatem. Całość oprócz cukrem pudrem i gotowe. Ciasto możesz na chwilę wsadzić do lodówki, aby się “przegryzło". Smacznego!
Zobacz też:
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków
Seniorzy powinni jeść regularnie. Poprawia odporność i opóźnia starzenie się