Reklama
Reklama

To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać

We Wszystkich Świętych zawsze warto mieć przygotowane ciasto na wypadek odwiedzin niespodziewanych gości. Domownicy również z pewnością skuszą się na pyszną słodkość w sam raz do kawy. W moim domu na to święto od lat przygotowuje się ciasto, które zachwyca jednocześnie łatwością wykonania i poezją smaku. Poznaj przepis, przyrządź i zachwyć gości, którzy pewnie zapytają o recepturę.

Nie każde ciasto, które prezentuje się okazale i zachwyca smakiem, musi być trudne w wykonaniu. Jest wiele słodkich wypieków, na które przepisy są banalne i poradzą sobie z nimi nawet osoby początkujące w kuchni. Tak jest w przypadku tej słodkiej napoleonki, obok której raczej nikt nie przejdzie obojętnie. Zachwyca chrupiącym ciastem i puszystym kremem, przez co idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek. 

Jakie ciasto na Wszystkich Świętych? W moim domu co roku napoleonka  

Z okazji Wszystkich Świętych na wielu stołach rodzinnych goszczą rozmaite sałatki, przekąski oraz słodkie wypieki. W końcu to nie tylko czas zadumy, ale często i rodzinnych spotkań. Dobrze więc na tę okazję przygotować coś efektownego i smacznego, ale przy tym nietrudnego w wykonaniu.  

Taka jest napoleonka, która od kilku lat jest ulubieńcem w moim domu. Puszysta, idealne słodka i do tego efektowna. Choć z pozoru może wydawać się skomplikowana w przygotowaniach, w rzeczywistości każdy sobie z nią poradzi.  

Jej delikatny smak i lekka konsystencja sprawiają, że jest idealnym deserem do kawy i na wypadek niespodziewanych gości. Tym samym to doskonała propozycja ciasta na rodzinne spotkanie z okazji Wszystkich Świętych. To uniwersalny przepis, który sprawdzi się na wiele okazji. Raz przygotujesz, a domownicy przepadną na punkcie tego ciasta. Z kolei goście poproszą nie tylko o kolejną porcję, ale i recepturę.  

Zobacz także: Przepis Ewy Wachowicz na rogaliki. To nadzienie robi robotę

Przepis na napoleonkę. Łatwa w wykonaniu i zachwycająca w smaku 

Napoleonka nie jest trudna do wykonania, jeśli zadba się o kilka kwestii. Przede wszystkim wykorzystywane masło powinno być zimne, aby finalnie ciasto było lekkie, kruche i warstwowe. Ponadto płaty ciasta również powinny być schłodzone przed pieczeniem, by się nie skurczyły, a zyskały chrupiący efekt.  

Napoleonkę przygotujesz z tego prostego przepisu. Wystarczy, że masz formę o wymiarach około 24 cm x 36 cm oraz następujące składniki:  

Ciasto: 

  • 420 g mąki pszennej 
  • 300 g zimnego masła 
  • 180 ml śmietany 18% 
  • ¼ szczypta soli 

Krem:  

  • 1,2 l mleka 
  • 3 żółtka jaj 
  • 2 całe jajka 
  • 150 g cukru 
  • 120 g mąki pszennej 
  • 100 g zimnego pasła 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 

Sposób przygotowania:  

W pierwszej kolejności schłodzone masło zetrzyj na tarce i wymieszaj z mąką oraz solą, aż powstanie sypka mieszanka. Dodaj śmietanę i całość delikatnie zlep w bryłę, aby kawałki masła pozostawały w niej widoczne. Ciasto podziel na 2 części (gdyż potrzebne są dwa płaty ciasta), uformuj prostokąty, owiń folią i włóż na około 20-30 minut to lodówki.  

W tym czasie przygotuj formę, smarując ją odrobiną oleju. Schłodzone płaty ciasta rozwałkuj na wymiar formy do pieczenia, przełóż do blaszki i schłodź. Nagrzej piekarnik do 190 st. C i schłodzone wstaw do piekarnika na około 20 minut.  

Przejdź do przygotowywania masy. W rondelku połącz jajka, żółta i cukier. Całość wymieszaj dokładnie na gładką masę. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dolej 200 ml zimnego mleka i mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek. Wlej pomału resztę mleka, cały czas mieszając. Podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć i delikatnie bulgotać. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kostkę zimnego masła i mieszaj, aż krem stanie się jednolity, a wszystkie składniki się połączą.  

Mając dwa wystudzone płaty ciasta, na jednym z nich rozprowadź równomiernie cały krem i przykryj drugim płatem. Całość oprócz cukrem pudrem i gotowe. Ciasto możesz na chwilę wsadzić do lodówki, aby się “przegryzło". Smacznego!  

Zobacz też:

Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach

​To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków

Seniorzy powinni jeść regularnie. Poprawia odporność i opóźnia starzenie się

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy