Reklama
Reklama

Przepis Ewy Wachowicz na rogaliki. To nadzienie robi robotę

Weekend jest już za pasem, a ty wciąż bez pomysłu na wypiek do niedzielnej kawy czy herbaty? W takim razie koniecznie przetestuj przepis Ewy Wachowicz na krucho-drożdżowe rogaliki. Wychodzą miękkie, delikatnie kruche z aromatycznym, owocowym nadzieniem, rozpływającym się w ustach. Sprawdź najlepszą recepturę.

Robienie drożdżowych albo kruchych rogalików może sprawiać problemy. W pierwszym przypadku musimy czekać na wyrośnięcie ciasta, a w drugim na jego schłodzenie. Na szczęście z pomocą przychodzi krucho-drożdżowa masa. Wyrasta już w 20 minut, a jej konsystencja jest elastyczna i miękka - idealna do wałkowania i formowania rogali. Ewa Wachowicz napełnia je nadzieniem z owoców, na które właśnie trwa sezon

Składniki na krucho-drożdżowe rogaliki Ewy Wachowicz

Krucho-drożdżowe ciasto łączy w sobie składniki tych dwóch mas. Dzięki nim rogaliki wychodzą lekkie, delikatne, a jednocześnie zachowują swoją teksturę. Napełniamy je śliwkowym nadzieniem, które dodatkowo doprawiamy cynamonem i kakao. Słodyczy nadaje im polewa z lukru cynamonowego. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia krucho-drożdżowych rogalików?

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej;
  • 1/2 szklanki śmietany 18%;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 40 g świeżych drożdży;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka cukru trzcinowego. 

Składniki na nadzienie:

  • powidła ze śliwek;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Składniki na polewę:

  • cukier puder;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu. 

Przepis Ewy Wachowicz na krucho-drożdżowe rogaliki

Żeby zrobić krucho-drożdżowe rogaliki, na początek przesiewamy mąkę do dużej miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy w nie śmietanę. Dodajemy drożdże oraz cukier, całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: podgrzewamy powidła na małym ogniu, doprawiamy je cynamonem oraz kakao, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 

W kolejnym kroku dodajemy do miski z zaczynem jajka i pokrojone na kawałki miękkie masło. Potem zaczynamy wyrabiać ciasto - najpierw w misce, a gdy zacznie odchodzić od jej ścianek, to przekładamy masę na blat oprószony mąką i kontynuujemy wyrabianie jeszcze przez kilka minut. 

Dzielimy ciasto na 6 równych części i z każdej z nich formujemy kulę. Następnie rozwałkowujemy je tak, żeby powstały koła. Kroimy okręgi na trójkąty, dosłownie jak pizzę. 

W szerszym końcu trójkąta nakładamy po 1 łyżeczce powideł i zawijamy do wąskiego końca. Końcówki zginamy, żeby powstał rożek. 

Tak przygotowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, do momentu, aż nabiorą złocistego koloru

W czasie pieczenia przygotowujemy polewę: sok z cytryny łączymy z cynamonem i stopniowo dosypujemy cukier puder - musimy uzyskać gęstą, jednolitą masę. Smarujemy nią rogaliki, gdy ostygną. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jedynie oprószyć je cukrem pudrem. 

Zobacz też:

Dodaj do porannej jajecznicy. Podkręcisz smak, a do tego zadbasz o odporność

Ten krem do ciasta marchewkowego smakuje jak z cukierni. Lepszego nie znajdziesz

​Nasze babcie zawsze dodawały to do rosołu. Okazuje się, że to poważny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski