Przepis Ewy Wachowicz na rogaliki. To nadzienie robi robotę
Weekend jest już za pasem, a ty wciąż bez pomysłu na wypiek do niedzielnej kawy czy herbaty? W takim razie koniecznie przetestuj przepis Ewy Wachowicz na krucho-drożdżowe rogaliki. Wychodzą miękkie, delikatnie kruche z aromatycznym, owocowym nadzieniem, rozpływającym się w ustach. Sprawdź najlepszą recepturę.
Robienie drożdżowych albo kruchych rogalików może sprawiać problemy. W pierwszym przypadku musimy czekać na wyrośnięcie ciasta, a w drugim na jego schłodzenie. Na szczęście z pomocą przychodzi krucho-drożdżowa masa. Wyrasta już w 20 minut, a jej konsystencja jest elastyczna i miękka - idealna do wałkowania i formowania rogali. Ewa Wachowicz napełnia je nadzieniem z owoców, na które właśnie trwa sezon.
Krucho-drożdżowe ciasto łączy w sobie składniki tych dwóch mas. Dzięki nim rogaliki wychodzą lekkie, delikatne, a jednocześnie zachowują swoją teksturę. Napełniamy je śliwkowym nadzieniem, które dodatkowo doprawiamy cynamonem i kakao. Słodyczy nadaje im polewa z lukru cynamonowego.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia krucho-drożdżowych rogalików?
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej;
- 1/2 szklanki śmietany 18%;
- 200 g miękkiego masła;
- 40 g świeżych drożdży;
- 2 jajka;
- 1 łyżka cukru trzcinowego.
Składniki na nadzienie:
- powidła ze śliwek;
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki na polewę:
- cukier puder;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Żeby zrobić krucho-drożdżowe rogaliki, na początek przesiewamy mąkę do dużej miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy w nie śmietanę. Dodajemy drożdże oraz cukier, całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: podgrzewamy powidła na małym ogniu, doprawiamy je cynamonem oraz kakao, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
W kolejnym kroku dodajemy do miski z zaczynem jajka i pokrojone na kawałki miękkie masło. Potem zaczynamy wyrabiać ciasto - najpierw w misce, a gdy zacznie odchodzić od jej ścianek, to przekładamy masę na blat oprószony mąką i kontynuujemy wyrabianie jeszcze przez kilka minut.
Dzielimy ciasto na 6 równych części i z każdej z nich formujemy kulę. Następnie rozwałkowujemy je tak, żeby powstały koła. Kroimy okręgi na trójkąty, dosłownie jak pizzę.
W szerszym końcu trójkąta nakładamy po 1 łyżeczce powideł i zawijamy do wąskiego końca. Końcówki zginamy, żeby powstał rożek.
Tak przygotowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, do momentu, aż nabiorą złocistego koloru.
W czasie pieczenia przygotowujemy polewę: sok z cytryny łączymy z cynamonem i stopniowo dosypujemy cukier puder - musimy uzyskać gęstą, jednolitą masę. Smarujemy nią rogaliki, gdy ostygną. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jedynie oprószyć je cukrem pudrem.
Zobacz też:
Dodaj do porannej jajecznicy. Podkręcisz smak, a do tego zadbasz o odporność
Ten krem do ciasta marchewkowego smakuje jak z cukierni. Lepszego nie znajdziesz
Nasze babcie zawsze dodawały to do rosołu. Okazuje się, że to poważny błąd